Υπό νέα πίεση ο ισπανικός τουριστικός τομέας λόγω Όμικρον

14 Jan 2022, 09:29 | ΚΟΣΜΟΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Υπό νέα πίεση ο ισπανικός τουριστικός τομέας λόγω Όμικρον

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Στην Ισπανία, στην οποία, αφενός το 80% του γενικού πληθυσμού και περί το 90% των ενηλίκων είναι πλήρως εμβολιασμένο, η ανάκαμψη του τουριστικού τομέα είχε αρχίσει να γίνεται εμφανής ήδη κατά τον περασμένο Νοέμβριο, οπότε ο αριθμός των τουριστών έφθασε το 72% του αντίστοιχου μεγέθους για το 2019. Τον ίδιο μήνα, η συνολική δαπάνη των επισκεπτών έφθασε το 75% της αντίστοιχης δαπάνης κατά τον Νοέμβριο πριν από την έναρξη της πανδημίας.

Εντούτοις, η αισιοδοξία του τομέα δεν κράτησε για πολύ καθώς η εξάπλωση της νέας μετάλλαξης όμικρον επιβράδυνε τις κρατήσεις και κατά συνέπεια, την συνολική δαπάνη των τουριστών.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τις τουριστικές ροές για τον τελευταίο μήνα του προηγούμενου έτους, όμως οι εκτιμήσεις είναι αισιόδοξες, καθώς φαίνεται ότι ο εγχώριος τουρισμός δεν διακόπηκε και ενίσχυσε τις κρατήσεις. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του κλάδου, το τελευταίο τρίμηνο του 2021 ο τουρισμός ανέκαμψε, επιτυγχάνοντας το 62% των τουριστών του τελευταίου τριμήνου του 2019, μεταξύ 10,2 και 10,6 εκ. τουριστών. Μεταξύ

Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2021, την Ισπανία επισκέφτηκαν 28,2 εκ. αλλοδαποί τουρίστες, 54,1% περισσότεροι από ότι το 2020, με την ατομική δαπάνη να αυξάνεται επίσης, καθώς το σύνολο των εσόδων από τους τουρίστες αυξήθηκε σε μεγαλύτερο βαθμό, 63,8% ετησίως.

Οι τουρίστες από τη Γαλλία έφθασαν τους 5,3 εκατομμύρια, όντας στην πρώτη θέση, αυξανόμενοι κατά 42%, σε σύγκριση με το 2020. Σημαντική αύξηση σημείωσαν οι αφίξειςΓερμανών τουριστών, αφού έφθασαν τους 4,7 εκατομμύρια, αριθμός διπλάσιος από την προηγούμενη χρονιά. Παράλληλα, οι Βρετανοί τουρίστες αποτέλεσαν την τρίτη εθνικότητα σε αριθμό τουριστών, αφού έφθασαν τους 3,9 εκατομμύρια, 27,6% περισσότεροι από το 2020.

Ο ισπανικός τουριστικός κλάδος όμως είναι αρκετά ανήσυχος για την πορεία του τουρισμού τους πρώτους μήνες του έτους εξαιτίας του έκτου κύματος του κορωνοϊού στη χώρα, που οφείλεται στη μετάλλαξη Όμικρον. Η Ισπανία σημειώνει υψηλό αριθμό κρουσμάτων, ενώ αυξάνεται και ο

αριθμός των ατόμων στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ της χώρας. Η ανησυχία, που έχει προκληθεί καθώς και οι πολιτικές που εφαρμόζονται από ένα σύνολο Κοινοτήτων, όπως το κλείσιμο της εστίασης κατά τις νυχτερινές ώρες, έχουν αυξήσει την αβεβαιότητα στους επαγγελματίες του κλάδου.

Κατά τον τρέχοντα μήνα, έχουν σημειωθεί αρκετές ακυρώσεις κρατήσεων, ενώ σύμφωνα με όσους δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, χαρακτηριστικό αποτελεί ότι πολλοί επιλέγουν να ταξιδέψουν την τελευταία στιγμή, αφού εξαιτίας των συνθηκών είναι δύσκολο να προγραμματιστεί ένα ταξίδι. Αυτό βέβαια αυξάνει την αβεβαιότητα για την πορεία των κρατήσεων, όμως, εξαιτίας κυρίως του εγχώριου τουρισμού, οι εκτιμήσεις προς το παρόν είναι αισιόδοξες.

Από την πλευρά τους, οι ενώσεις των επαγγελματιών ζητούν από την Κυβέρνηση να προβεί σε περαιτέρω παράταση των συμβάσεων προσωρινών αναστολών εργασίας (ERTE), εξαιτίας της οποίας πολλοί εργαζόμενοι στον τουρισμό δεν έχουν απωλέσει την εργασία τους. Σημειώνεται ότι, κατόπιν συμφωνίας μεταξύ Κυβέρνησης, εργατικών σωματείων και επιχειρηματικών συνομοσπονδιών, έχει δοθεί παράταση της αναστολής εργασίας για τον τουρισμό έως και το τέλος του Μαρτίου.

Δεδομένων όμως των νέων συνθηκών που έχουν επικρατήσει, λόγω του έκτου κύματος, η ανάκαμψη του τομέα δεν αναμένεται πριν από το τέλος του καλοκαιριού και, επομένως, η παράταση της πρακτικής αναστολής εργασίας κρίνεται αναγκαία για την κερδοφορία των επιχειρήσεων και, ιδιαίτερα, των μικρομεσαίων καθώς και της διατήρησης θέσεων εργασίας.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα