Φινλανδία: Περισσότερες άδειες διαμονής για μάγειρες, καθαρίστριες και εργάτες οικοδομών

21 Oct 2021, 10:25 | ΚΟΣΜΟΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Φινλανδία: Περισσότερες άδειες διαμονής για μάγειρες, καθαρίστριες και εργάτες οικοδομών

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Περισσότερες άδειες διαμονής σε σχέση με πέρυσι εξέδωσε φέτος η Φινλανδία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Φινλανδικής Υπηρεσίας Μετανάστευσης.

Αναλυτικά, η αυτοματοποίηση και επιτάχυνση του χρόνου επεξεργασίας της αίτησης θεώρησης για την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου ήταν 77 ημέρες κατά μέσο όρο, περίπου 46% λιγότερο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος που ήταν 143 ημέρες. Σχετικά, η Υπηρεσία Μετανάστευσης ανέφερε ότι στόχος είναι έως το 2023 οι άδειες διαμονής που σχετίζονται με την εργασία να εκδίδονται εντός ενός μήνα, καθώς και να υπάρχει καλύτερη ενημέρωση των ενδιαφερόμενων  για την επεξεργασία των αιτήσεών τους. Οι άδειες διαμονής εκδίδονταν κυρίως σε εργαζόμενους ανάλογα με τον τομέα εργασίας τους, με τον μεγαλύτερο αριθμό αδειών να αφορούν σε απασχολούμενους αιτούντες σε σύγκριση με τους ανέργους όπως οι μάγειρες, οι καθαρίστριες και οι εργάτες οικοδομών. 

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Μετανάστευσης, κατά τους πρώτους 9 μήνες του τρέχοντος έτους, ο μέσος χρόνος επεξεργασίας για όλες τις άδειες διαμονής που σχετίζονται με την εργασία ήταν 61 ημέρες, ενώ, το 2020, ήταν 111 ημέρες, περίπου 45% περισσότερο.

Αιτία των ανωτέρω βελτιώσεων είναι ότι, σύμφωνα με την Υπηρεσία Μετανάστευσης, η Φινλανδία θα χρειαστεί ενίσχυση του εργατικού δυναμικού της τα επόμενα χρόνια. ‘Ήδη, η φινλανδική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την εισαγωγή μακροπρόθεσμης θεώρησης τύπου D σε μια προσπάθεια να προωθήσει τη μετανάστευση εργασίας. Όλα τα άτομα υπό θεώρηση D μπορούν να παραμείνουν στη Φινλανδία για περισσότερο από ένα χρόνο, με προτεραιότητα στους ειδικούς,  στους επιχειρηματίες ανάπτυξης ή στους νέους επιχειρηματίες και τα μέλη των οικογενειών τους. 

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα