Πώς ο κορωνοϊός «εξαφάνισε» ένα πριγκιπάτο

11 Aug 2020, 10:56 | ΚΟΣΜΟΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Πώς ο κορωνοϊός «εξαφάνισε» ένα πριγκιπάτο

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η 50χρονη βασιλεία ενός μικρο-έθνους το οποίο αποσπάστηκε από την Αυστραλία, έληξε με την πανδημία του κορωνοϊού.  

Το Hutt River, το οποίο αυτοαποκαλούνταν πριγκιπάτο, σχηματίστηκε πριν από 50 χρόνια από τον πρίγκιπα Leonard Casley. Το 1970, ο πρίγκιπας εκμεταλλεύτηκε ένα νομικό κενό για να δημιουργήσει το μικρο-έθνος του, σε ένα απομονωμένο τμήμα της δυτικής Αυστραλίας. Μάλιστα, εξέδωσε τα δικά του διαβατήρια και κατά το παρελθόν κήρυξε μέχρι και πόλεμο στη μητέρα χώρα. Το μέγεθος του πριγκιπάτου υπολογίζεται σε 75 τετραγωνικά χιλιόμετρα καλλιεργήσιμης γης αλλά κατοικήθηκε μόνο από 30 περίπου άτομα. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, ήταν γνωστό ως ένα περίεργο τουριστικό αξιοθέατο.

Όμως, οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, σε συνδυασμό με ένα τεράστιο φορολογικό χρέος ύψους 2,15 εκατ. δολαρίων, ανάγκασαν το πριγκιπάτο να ανακοινώσει ότι τελικά θα «παραδοθεί» στην Αυστραλία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πριγκιπάτο, αν και δεν αναγνωρίστηκε ποτέ επισήμως από την αυστραλιανή κυβέρνηση, λειτούργησε σαν ένα ανεξάρτητο έθνος, γεγονός που δεν είναι παράξενο για την Αυστραλία, αφού κατά καιρούς δεκάδες πολίτες της δηλώνουν ανεξάρτητοι ιδρύοντας το δικό τους μικρο-έθνος στα εδάφη του μεγάλου έθνους. Μεταξύ άλλων, η κυβέρνησή του Hutt River είχε τη δική της σημαία και νόμισμα, χορηγούσε βίζες και άδειες οδήγησης, παρήγαγε τα δικά της γραμματόσημα και φέρεται να λειτουργούσε 13 γραφεία εξωτερικού σε 10 διαφορετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Γαλλίας.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα