Ο τουρισμός υγείας στην Τουρκία: 150.000 διεθνείς επισκέπτες ετησίως

29 Nov 2019, 07:11 | ΚΟΣΜΟΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Ο τουρισμός υγείας στην Τουρκία: 150.000 διεθνείς επισκέπτες ετησίως

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Ο τουρισμός συνιστά έναν από τους πιο σημαντικούς κλάδους της οικονομίας στην Τουρκία και μία βασικότατη πηγή εσόδων.

Η Τουρκία προβάλλεται ως προορισμός στον οποίο μπορεί να συνδυάσει ο επισκέπτης πολλές μορφές τουρισμού όπως θερινό-χειμερινό, πολιτιστικό, θρησκευτικό, γαστρονομικό, ιατρικό, εναλλακτικό. Οι φυσικές δυνατότητές της σε συνδυασμό με την εκτεταμένη διαφημιστική καμπάνια τα τελευταία χρόνια και με τις χαμηλές τιμές υπηρεσιών που παρέχει, την έχουν φέρει στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως τόσο σε επίπεδο αφίξεων, όσο και εσόδων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία  τουρκικού στατιστικού Ινστιτούτου το 2018, οι συνολικές τουριστικές αφίξεις αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 18,1% και ανήλθαν σε 45,6 εκατ. από 38,6 εκατ. το 2017 ενώ τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 12.3% και ανήλθαν σε 29.5 δισ. δολάρια από 26.3 δισ. δολάρια.

Σημειώνεται ότι το 2016, λόγω των ρωσικών κυρώσεων και των προβλημάτων ασφαλείας στη χώρα, τα τουριστικά έσοδα είχαν μειωθεί έναντι του 2015 κατά 29,7 % (από 31,4 σε  22,1 δις $) ενώ οι αφίξεις κατά 24,6% (από 41,6 εκατ. σε 31,3 εκατ.).

Ο ταξιδιώτης που συγκαταλέγει την Τουρκία στις επιλογές του συνήθως αναζητά υψηλής ποιότητας υπηρεσίες σε χαμηλές τιμές. Ενδιαφέρεται για all inclusive θέρετρα κυρίως που να συνδυάζουν χαλαρές διακοπές και κοντινές επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους. Κυρίως είναι επισκέπτης μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων που σταθμίζει τον οικονομικό παράγοντα στην επιλογή των διακοπών του.  Οι πόλεις της Τουρκίας με την πιο μεγάλη επισκεψιμότητα είναι η Κωνσταντινούπολη, η Αττάλεια, η Αδριανούπολη, το Τσανάκκαλε, η Σμύρνη, η Άγκυρα, η Προύσα, το Ικόνιο, η Τραπεζούντα, η Αμάσρα, το Γκαζίαντεπ, η Μαρντιν, η Σανλίουρφα, το Βαν. Μεγάλη επισκεψιμότητα έχουν και τα προστατευόμενα από την UNESCO μνημεία, όπως η Κοιλάδα του Göreme στην Καππαδοκία, το Βυζαντινό τμήμα της Κων/πολης, η Ιεράπολη-Pamukkale στο Denizli, ο αρχαιολογικός χώρος της Τροίας στο Canakkale, το όρος Nemrut στο Adiaman, η πόλη Safranbolu στο Karabuk, το Τζαμί του Σελίμ στην Αδριανούπολη, αρχαιολογικοί χώροι Αττάλειας και Μούγλα και ο νεολιθικός οικισμός Çatalhöyük στο Ικόνιο.

Ιατρικός Τουρισμός

Η Τουρκία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους προορισμούς ιατρικού τουρισμού παγκοσμίως. Δέχεται κατά μέσο όρο ετησίως άνω των 150.000 διεθνών τουριστών για λόγους ιατρικούς. Κατά 91,3% προτιμώνται ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές από τους ξένους  επισκέπτες-ασθενείς, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα. Οι χώρες προέλευσης ασθενών-τουριστών στην Τουρκία είναι κυρίως η Γερμανία, Λιβύη, Ιράκ, Αζερμπαϊτζάν, Ρωσία.

Θρησκευτικός Τουρισμός

Η Τουρκία αποτελεί, επίσης, έναν από τους σημαντικότερους προορισμούς θρησκευτικού τουρισμού, καθώς στη χώρα βρίσκονται αρκετά θρησκευτικά μνημεία που προσελκύουν τουρίστες διαφόρων θρησκευμάτων, με κυριότερα από αυτά την Αγιά Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, την Παναγία Σουμελά στον Πόντο, την Αγιά Σοφία Τραπεζούντας, το Σπίτι της Παναγίας στην Έφεσο, τους λιθόκτιστους ναούς της Καππαδοκίας, την Εκκλησία του Ακνταμάρ, το Μπλε Τζαμί και το Τζαμί του Μπεγιαζίτ, το Τζαμί Αλλαντίν στο Ικόνιο, τη Συναγωγή της Εφέσου κ.α.

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα