Το δεύτερο Elia Lesvos Confest 2024 εδραιώνει τη Λέσβο στον παγκόσμιο χάρτη των διεθνών συνεδρίων για το ελαιόλαδο

03 Jun 2024, 10:16 | ΕΚΘΕΣΕΙΣ / ΣΥΝΕΔΡΙΑ

TornosNews.gr

Το δεύτερο Elia Lesvos Confest 2024 εδραιώνει τη Λέσβο στον παγκόσμιο χάρτη των διεθνών συνεδρίων για το ελαιόλαδο

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Με πάνδημη συμμετοχή και παρουσία υψηλών προσκεκλημένων ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 2ου Διεθνές Συνεδρίου -Φεστιβάλ για το Ελαιόλαδο, Elia Lesvos Confest 2024, το οποίο επικεντρώθηκε στον πολιτισμό της ελιάς, την υγεία, τη βιωσιμότητα και το περιβάλλον, τη γαστρονομία, την οικονομία, τον ελαιοτουρισμό και σε πολλαπλά άλλα θέματα. Το συνέδριο διοργανώθηκε με την υποστήριξη κορυφαίων Πανεπιστημίων, το αμερικανικό Yale και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στόχος του συνεδρίου ήταν η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, πρακτικών και εμπειριών γύρω από την ελιά, καθώς και η γνωριμία με τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου τόσο για τον άνθρωπο όσο και το περιβάλλον, και  συγκέντρωσε κορυφαίους επιστήμονες, επιχειρηματίες, ειδικούς του κλάδου, παραγωγούς, διακεκριμένους σεφ και λάτρεις του ελαιόλαδου από όλο τον κόσμο, προκειμένου να ανταλλάξουν γνώσεις, εμπειρίες και καινοτόμες ιδέες. 

Το συνέδριο αποτέλεσε μια ‘’ωδή‘’ στην ελιά και έλαβε χώρα σε ένα από τα πιο πλουτοπαραγωγικά χωριά της Λέσβου, τον Παπάδο Γέρας, στο μουσείο-Ελαιοτριβείο Βρανά. Πραγματοποιήθηκε ένα εξαιρετικό συνέδριο ελαιολάδου στο οποίο συνδυάστηκαν ιδανικά η επιστημονική έρευνα και η γνώση με τις σωστές εμπορικές πρακτικές, την αποτελεσματική επικοινωνία, την ελαιο-γαστρονομία, τις διαδραστικές εμπειρίες και πρακτικές πληροφορίες για τον κλάδο. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η συμμετοχή νέων ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο με όρεξη και πάθος, μας έδωσε μια νότα αισιοδοξίας για το μέλλον του ελληνικού Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, αναδείχθηκε η ιδιαίτερη σημασία του ελαιόλαδου ως θεμελιώδες στοιχείο της μεσογειακής διατροφής και η επιρροή του στην υγεία και την ευεξία. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη σχέση μεταξύ ελαιοτουρισμού και τοπικής ανάπτυξης, με παρουσίαση επιτυχημένων παραδειγμάτων από διάφορες περιοχές.

Δείπνο μετά την επίσκεψη στο ελαιοτριβείο κ. Τιρπιντήρη 

Στο 2ο Elia Lesvos Confest 2024 οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν γευσιγνωσίες εξαιρετικών ποικιλιών ελαιόλαδου από τη Λέσβο, να παρακολουθήσουν, αλλά και να δοκιμάσουν μοναδικές συνταγές με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από διάσημους σεφ και να ενημερωθούν για τις τελευταίες τάσεις και εξελίξεις στον τομέα της γαστρονομίας. Επιπλέον, συζητήθηκαν σημαντικά ζητήματα που αφορούν στην αειφορία, τη βιολογική καλλιέργεια και τις προοπτικές εξαγωγής ελαιόλαδου σε νέες αγορές.

Το συνέδριο έκλεισε με την ‘’υπόσχεση‘’ συνεργασίας μεταξύ σημαντικών φορέων και επαγγελματιών του κλάδου, ενισχύοντας τη δέσμευση για συνεχή προώθηση και ανάδειξη του πολιτισμού της ελαιόλαδου. Αναδείχθηκε το μεγαλείο της αγάπης για το ελαιόλαδο το οποίο δένει τους Έλληνες αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη. 

Η εμπνεύστρια του Elia Lesvos Confest_Κα Τιρπιντήρη & ο Δήμαρχος Λέσβου_Κος Χριστόφας

Η εμπνεύστρια του συνεδρίου Κ. Φωτεινή Τιρπιντήρη δήλωσε ότι ‘’η διοργάνωση του 2ου Elia Lesvos Confest ήταν μια μοναδική εμπειρία γνώσης, εξέλιξης, επικοινωνίας και άρρηκτων δεσμών μεταξύ μας. Με ενσυναίσθηση και ευγνωμοσύνη στις στιγμές που μας έφεραν κοντά, κρατάμε την επαφή για να χτίσουμε μαζί τις εξελίξεις που οφείλουμε ως την επόμενη συνάντησή μας. ‘’

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία του συνεδρίου και προσβλέπουμε σε μελλοντικές δράσεις που θα προωθήσουν περαιτέρω την αξία του ελληνικού ελαιόλαδου σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Τις εργασίες του συνεδρίου συντόνισε η Μάγδα Τσέγκου, δημοσιογράφος και παρουσιάστρια.

Την φωτογραφική κάλυψη ανέλαβε ο καταξιωμένος φωτογράφος Δημήτρης Ταλιάνης. 

Την οργανωτική υποστήριξη της δράσης είχε αναλάβει η εξειδικευμένη εταιρεία Cleon Conferences & Communications.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα