"Ο Πολιτισμός της Ελιάς", εκδήλωση - προπομπός του 2ου «Elia Lesvos Confest 2024»

09 Apr 2024, 16:50 | ΕΚΘΕΣΕΙΣ / ΣΥΝΕΔΡΙΑ

TornosNews.gr

"Ο Πολιτισμός της Ελιάς", εκδήλωση - προπομπός του 2ου «Elia Lesvos Confest 2024»

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Tην Τετάρτη 3 Απριλίου 2024 στους φιλόξενους χώρους του Αμφιθεάτρου του Πολεμικού Μουσείου στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε η υψηλού επιπέδου εκδήλωση - προπομπός του πολυαναμενόμενου 2ου «Elia Lesvos Confest 2024», το οποίο προγραμματίζεται να γίνει στη Λέσβο, το διάστημα 23 έως 26 Μαΐου. 

Η Προσυνεδριακή εκδήλωση με θέμα ‘’ Ο Πολιτισμός της Ελιάς’’, αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία για να συνεχιστεί η ανταλλαγή ιδεών, η διαμόρφωση νέων σχέσεων και η εμβάθυνση στα θέματα που αφορούν στον πολιτισμό της ελιάς και την κληρονομιά μας. Η παρουσία των συμμετεχόντων και των παρευρισκόμενων ήταν εντυπωσιακή και εκφράζουμε τις ειλικρινείς μας ευχαριστίες προς όλους τους επισκέπτες, τους ομιλητές, τους συνεργάτες και την τοπική κοινότητα της Λέσβου για τη συνεισφορά τους στην επιτυχία αυτής της εκδήλωσης. 

Η βραδιά ξεκίνησε με το μήνυμα που απέστειλε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος ως κατακλείδα του θερμού χαιρετισμού του χρησιμοποίησε την βαρύνουσας σημασίας φράση του Σοφοκλή, από την τραγωδία του "Οιδίπους επί Κολωνώ", για την "ελιά με το γλαυκό της φύλλωμα, την παιδοτρόφο". Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρου Κελέτση, ο οποίος τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση δηλώνοντας την αμέριστη αρωγή από πλευράς του Υπουργείου, ενώ αμέσως μετά στο βήμα ανέβηκε ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας, τονίζοντας μεταξύ άλλων στον σύντομο χαιρετισμό του: " Είμαι βέβαιος ότι στο πλαίσιο του επερχόμενου Συνεδρίου θα διεξαχθεί ένας εξαιρετικά γόνιμος διάλογος προς όφελος της ελιάς και του ελαιολάδου και ευελπιστώ να καταστεί ετήσιος θεσμός".

Πέραν των προαναφερομένων, το παρόν στην σημαντική αυτή βραδιά, έδωσαν πολλές εξέχουσες προσωπικότητες της επιστημονικής, κοινωνικο-πολιτικής, οικονομικής και επιχειρηματικής κοινότητας, μεταξύ των οποίων ο Λέσβιος Αρχιτέκτονας και π. Υπουργός Νίκος Σηφουνάκης, ο Δικηγόρος και π. Υπουργός Λουκάς Αποστολίδης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Παλαιού Φαλήρου Γεώργιος Ασημακόπουλος και βεβαίως πολλοί εκπρόσωποι Φορέων της Λέσβου. 

Στο πάνελ των διακεκριμένων ομιλητών συμμετείχαν οι:

-Νίκος Θωμαΐδης | Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), με θέμα: «Η πορεία του Λεσβιακού ελαιόλαδου στον χρόνο: από την παράδοση και τη βιομηχανική κληρονομιά στην τεκμηρίωση της επιστήμης»

-Τέσυ Μπάιλα | Συγγραφέας, Γραμματέας του Σωματείου Λογοτεχνών και Φίλων της Λογοτεχνίας PEN Greece, με θέμα: "Παρουσίαση του λευκώματος «Η Ελιά στη Λέσβο»"

-Δρ Σοφία Μπαρουτσάκη-Τσιριγώτη | Διδακτόρισσα του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, Επίτιμη Πρόξενος της Γαλλίας για Λέσβο & Λήμνο, με θέμα: «Ιστορική διαδρομή κοινωνικο-οικονομικών δεσμών Λέσβου-Γαλλίας»

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκαν 3 εξαίρετης αισθητικής και 4 λεπτής διάρκειας video του Δημήτρη Ταλιάνη, του ταλαντούχου και παραγωγικότατου αυτού φωτογράφου και εκδότη, με θέματα: «Η Ελιά στη Λέσβο», «Λιομάζωμα» και «Ελαιώνες». Ο ίδιος ο κ. Ταλιάνης, συντόνισε με μοναδική άνεση και μαεστρία την όλη εκδήλωση, που τελούσε υπό την αιγίδα της Γαλλικής Πρεσβείας και του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Το πολυτελές λεύκωμα «Η Ελιά στη Λέσβο» αποτελεί προϊόν ευτυχούς συνεργασίας του εξόχως δραστήριου Πολιτιστικού Συλλόγου «Ελαίας Νήσος Λέσβος» και των Εκδόσεων «Τοπίο», που δεν μας έχουν συνηθίσει σε τίποτα λιγότερο από αισθητικά άψογες και ως προς το περιεχόμενο άρτιες εκδόσεις. Οι μεγάλου σχήματος καλοτυπωμένες σελίδες του λευκώματος αυτού, αναδεικνύουν εξίσου τα ζωγραφικά έργα και τις μοναδικές φωτογραφίες του Δημήτρη Ταλιάνη, ο οποίος παίζει με το φως και την ελιά, τα δύο αναπόσπαστα στοιχεία της φυσιογνωμίας της Λέσβου, αποτυπώνοντας με τον φακό του την αρμονική συνύπαρξη δένδρων, καρπών και ανθρώπων, πλαισιωμένων από το κατάστικτο με λιόδεντρα αρχέγονο κορμί της Λέσβου.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την ομιλία της Φωτεινής Τιρπιντήρη, Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ελαίας Νήσος Λέσβος», η οποία τόνισε αναφορικά με το επερχόμενο Συνέδριο: «Η αγάπη και η αφοσίωσή μας στο ελαιόλαδο, μάς οδηγεί σε αυτή τη διοργάνωση, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να μοιραστούμε την πλούσια παράδοσή μας με όλους εσάς. Είστε καλοδεχούμενοι να ανταλλάξουμε ιδέες, να δημιουργήσουμε δεσμούς και να εμπνεύσουμε με το πάθος μας για τον πολιτισμό της ελιάς».

Το ενδιαφέρον είναι πλέον στραμμένο στη διοργάνωση του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου - Φεστιβάλ για την Ελιά "Ελαιόλαδο & Υγεία" στο Μουσείο Βρανά στη Γέρα (Μυτιλήνη), που θα πραγματοποιηθεί 23-26 Μαίου 2024, υπό τη διοργάνωση του Συλλόγου Ελαίας Νήσος Λέσβος, με την υποστήριξη των κορυφαίων Πανεπιστημίων Yale και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά και τη συμμετοχή 50 σημαντικών επιστημόνων και επιχειρηματιών, περιλαμβάνοντας στη θεματολογία τους σημαντικές ενότητες, μεταξύ των οποίων την επιστήμη, την τεχνολογία, το περιβάλλον, την επικοινωνία, αλλά και τον καθοριστικό ρόλο του πολιτισμού, της γαστρονομίας και του Ελαιοτουρισμού.

Το 2ο Διεθνές Συνέδριο - Φεστιβάλ για την Ελιά "Ελαιόλαδο & Υγεία" αποτελεί μια καινοτόμα εκδήλωση, στο πλαίσιο της οποίας επιστήμονες και επαγγελματίες από ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της ελιάς θα διαδώσουν τη γνώση και την τεχνογνωσία τους σχετικά με τη συμβολή του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου στην υγεία και ευημερία. Στόχος του Elia Lesvos Confest 2024 είναι να τοποθετήσει τη Λέσβο σταθερά στον παγκόσμιο χάρτη των συνεδρίων για το ελαιόλαδο. 

Το Ελαιόλαδο & η ελιά μας ενώνουν ως έθνος και αποτελούν ένα ταξίδι στη γνώση και την εξέλιξη.

Λίγα λόγια για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ελαίας Νήσος Λέσβος:

O Πολιτιστικός Σύλλογος Ελαίας Νήσος Λέσβος έχοντας θέσει τα θεμέλια της διοργάνωσης για την Ελιά, που τοποθετεί επάξια την Λέσβο της Σαπφούς και του Ελύτη στο επίκεντρο των μεγάλων Διεθνών Συνεδρίων με αντικείμενο το ελαιόλαδο και σηματοδοτώντας την αφετηρία μίας νέας εποχής για την ελιά, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, στοχεύει φέτος στην περαιτέρω ισχυροποίηση του διεθνούς αποτυπώματός της, με πλουσιότερη θεματολογία και ακόμα πιο εκτενή λίστα έγκριτων ομιλητών απ’ όλο τον κόσμο.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα