Τι έγινε στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού ΒΙΤ στο Μιλάνο

15 Feb 2024, 07:02 | ΕΚΘΕΣΕΙΣ / ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Σοφία Κοντογιάννη

Τι έγινε στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού ΒΙΤ στο Μιλάνο

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

 Ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα συνάντησης για επαγγελματίες του τουριστικού τομέα, επισκέπτες, κέντρα πολυμέσων και απλούς λάτρεις των ταξιδιών αποτελεί η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού BIT (Borsa Internazionale del Turismo), που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Μιλάνο.

Στο πλαίσιο της φετινής, 44ης διοργάνωσης της BIT, η οποία έλαβε χώρα στο εκθεσιακό κέντρο Allianz MiCo, κατέστη δυνατή η σύναψη συνεργασιών και παρουσιάστηκαν τουριστικές προτάσεις και επιτεύγματα στον εν λόγω τομέα (π.χ. τεχνητή νοημοσύνη και η επιρροή της στον κλάδο, νέα μοντέλα επαγγελματικών ταξιδιών, καινοτομία και τουρισμός, πράσινη φιλοξενία, τουρισμός και προστασία του περιβάλλοντος, υπερτουρισμός κ.α.).

Στην τελετή εγκαινίων παρέστη η Ιταλιδα Υπουργός Τουρισμού Daniela Santanchè και ο Νομάρχης Λομβαρδίας Attilio Fontana.

Η έκθεση επικεντρώθηκε σε προϊόντα και λύσεις που αφορούν διάφορους τομείς του τουρισμού, όπως η διαχείριση εκδηλώσεων, η φιλοξενία και τα επαγγελματικά ταξίδια. Με περίπου 70.000 επισκέπτες και συμμετοχή 2.000 εταιρειών, η BIT κατατάσσεται ανάμεσα στις πιο σημαντικές εκδηλώσεις στον τομέα και συμβάλει στην προώθηση του διαλόγου μεταξύ επαγγελματιών και τουριστών μέσα από επαγγελματικές και προσωπικές συναντήσεις.

Στοιχεία του Παρατηρητήριου της BIT και του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) καταγράφουν αύξηση των διεθνών ταξιδιωτικών αριθμών, φθάνοντας τα 1,29 δισ. το 2023, παρουσιάζοντας εντυπωσιακή ανάπτυξη σε σχέση με το 2022. Η Ευρώπη κατατάσσεται ως ο πρώτος ταξιδιωτικός προορισμός με 700 εκατ. αφίξεις, αντιπροσωπεύοντας το 54% του συνόλου. Η Ιταλία, επίσης, παρουσιάζει αυξημένα στοιχεία, καταγράφοντας 118,2 εκατ. αφίξεις και 397,5 εκατ. διαμονές κατά τους 11 μήνες του 2023.

Οι περισσότεροι από τους 1.100 εκθέτες, που προέρχονται από 66 χώρες, συναντήθηκαν με αγοραστές κυρίως από την Ευρώπη (44%), τη Βόρεια Αμερική (14%), την Ασία (14%), την Κεντρική και Νότια Αμερική (11%) και τη Μέση Ανατολή (8%).

Από ελληνικής πλευράς, φέτος, δεν υπήρχε επίσημη εκπροσώπηση, είτε με εθνικό περίπτερο ή έστω ως κλαδική συμμετοχή, μέσω φορέων, επιμελητηρίων ή Περιφερειών της Ελλάδος, όπως άλλες φορές. Ωστόσο, τη φετινή ΒΙΤ στο Μιλάνο επισκέφθηκε αντιπροσωπεία ελληνικών επιχειρήσεων που συντονίστηκε από το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, στο περιθώριο της έκθεσης, διοργανώθηκε εκδήλωση προβολής του τουριστικού προϊόντος της Χαλκιδικής από τον Οργανισμό Τουρισμού Χαλκιδικής και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Η Διεθνή Έκθεση BIT, η οποία διοργανώνεται από τη Fiera Milano, ενισχύθηκε φέτος με τη δυνατότητα δημιουργίας συνεργειών που προβλέπονται σε συμφωνίες που σύναψε με την Welcome Travel Group και τη Federterme-Confindustria.

Ως προς τα πρώτα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη μελέτη των δεδομένων, παρατηρείται ότι ο τουρισμός επηρεάζεται από τις εξελισσόμενες ανάγκες των ταξιδιωτών, οι οποίοι επιλέγουν λιγότερο γνωστούς προορισμούς, επιδιώκοντας εμπειρίες επαφής με τη φύση και τις τοπικές παραδόσεις. Η αναζήτηση βιώσιμων εμπειριών που προάγουν τη σωματική και ψυχική ευεξία ενισχύεται, ενώ αυξάνεται το ενδιαφέρον για την ύπαιθρο και τον παραδοσιακό τουρισμό.

Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Μιλάνο. Σύμφωνα με το Γραφείο κρίνεται σκόπιμο να εξεταστεί η ενδεχόμενη συμμετοχή της χώρας μας στην επόμενη 45η ΒΙΤ, η οποία θα πραγματοποιηθεί την ίδια περίοδο του επόμενου έτους, προκειμένου αναδειχθούν και διαφοροποιημένα τουριστικά προϊόντα της Ελλάδος, πέραν του γνωστού καλοκαιρινού τουρισμού.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα