ITB'23 | Επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά με καθυστέρηση για τα επαγγελματικά ταξίδια

10 Mar 2023, 08:15 | ΕΚΘΕΣΕΙΣ / ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Σοφία Κοντογιάννη

ITB'23 | Επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά με καθυστέρηση για τα επαγγελματικά ταξίδια

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Τα επαγγελματικά ταξίδια σε ορισμένες περιοχές εξακολουθούν να είναι πολύ κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα, καθώς η επιστροφή στην κανονικότητα έχει μεταφερθεί πλέον δύο χρόνια μπροστά, στο 2026. Ο πληθωρισμός, τα οικονομικά προβλήματα της Κίνας και οι επιπτώσεις στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, ήταν μεταξύ των αιτιών που αναφέρθηκαν στην ITB από την Παγκόσμια 'Ένωση Επαγγελματιών Ταξιδιωτών, Global Business Travel Association,  (GBTA). Οι βασικές παράμετροι σχετικά με τα επαγγελματικά ταξίδια έχουν επίσης αλλάξει, δήλωσε η κα Suzanne Neufang, Διευθύνουσα Σύμβουλος της GBTA.

Μετά την ύφεση το 2020, η καμπύλη κορυφώθηκε απότομα γύρω στο 2021 με 2022, αλλά έκτοτε έπεσε ξανά, εν μέρει λόγω του ότι η Κίνα άνοιξε ξανά γρήγορα και ο κορωνοϊός αναζωπυρώθηκε. Επί του παρόντος, η καμπύλη είναι στραμμένη προς τα κάτω - πιθανότατα μέχρι το 2026.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων για επαγγελματικά ταξίδια, έμαθαν ότι οι εικονικές συναντήσεις προσέφεραν πλεονεκτήματα, ακόμη κι αν από την άλλη δεν υπήρχε ουσιαστικά υποκατάστατο της προσωπικής συνάντησης, επεσήμανε η κα Neufang. Επιπλέον, η βιωσιμότητα γινόταν ολοένα και περισσότερο ζήτημα, συνεπώς τα λιγότερα επαγγελματικά ταξίδια, σήμαιναν μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα. Όλο αυτό το διάστημα, τα επαγγελματικά ταξίδια δεν είχαν ξεφύγει εντελώς από τις εσωτερικές συναντήσεις.

Οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες και οι ασφάλειες, βρέθηκαν εύκολα στην κορυφή της λίστας των τομέων που πραγματοποιούν επαγγελματικά ταξίδια, λίγο πολύ σε προ της πανδημίας επίπεδα. Στην άλλη άκρη της κλίμακας, ήταν οι ΜΚΟ και τα ιδρύματα.

Το 45% των διαχειριστών ταξιδιών αύξησαν τους προϋπολογισμούς τους, όμως, αντιμέτωποι με τη γενική έλλειψη δεξιοτήτων, οι προσδοκίες των ταξιδιωτών αυξήθηκαν. Πολλοί από αυτούς περίμεναν ότι θα πραγματοποιούν μικτά ταξίδια, για παράδειγμα ότι θα μπορούν να παρατείνουν ένα επαγγελματικό ταξίδι, με λίγες μέρες άδεια στον προορισμό. Σχετική έρευνα μεταξύ των διαχειριστών ταξιδιών, διαπίστωσε ότι οι εργοδότες ήταν διχασμένοι: το 41% ήταν υπέρ, με ανοδική τάση, ενώ το 42% κατά.

Συνοψίζοντας, η κα Neufang απαρίθμησε 5 τάσεις επαγγελματικών ταξιδιών: Οι προβλέψεις για την Κίνα παραμένουν δύσκολες, οι επιχειρηματίες ταξιδιώτες έχουν υψηλότερες προσδοκίες, η ζήτηση για φιλικά προς το περιβάλλον ταξίδια αυξάνονται, η τεχνολογική αλλαγή επιβραδύνει τα πράγματα και τα προσωπικά ταξίδια θα παίξουν και πάλι μεγάλο ρόλο.

 

 
 
 
 
 
 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα