ITB'23 | Trekking με αναπηρικά αμαξίδια στην Παταγονία και εκπαιδευτικές διαμονές σε χωριό των ‘Ινκα

10 Mar 2023, 08:15 | ΕΚΘΕΣΕΙΣ / ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Σοφία Κοντογιάννη

ITB'23 | Trekking με αναπηρικά αμαξίδια στην Παταγονία και εκπαιδευτικές διαμονές σε χωριό των ‘Ινκα

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Δύο κοινωνικές επιχειρήσεις που εκπροσωπούνται από γυναίκες, καθώς και οι ιδέες πίσω από την ίδρυσή τους, παρουσιάστηκαν στην ΙΤΒ από την κα Rika Jean-Francois, εκπρόσωπο ΕΚΕ της ITB Βερολίνου και την καθ. Δρ. Claudia Brözel, Κολλέγιο Βιώσιμης Ανάπτυξης Eberswalde.

Σημειώνεται ότι η τελευταία είναι η ιδρύτρια του Διαγωνισμού Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας στον Τουρισμό, ο οποίος ξεκίνησε το 2019. Ο Ancestral Teacher, δηλαδή Πρόγονος Δάσκαλος, που ιδρύθηκε από την Περουβιανή Paola Sota, επιδιώκει να δώσει τη δυνατότητα στους ταξιδιώτες να εξοικειωθούν με τις αρχαίες χειροτεχνικές δεξιότητες και τη σοφία των ντόπιων στις περιοχές επισκέπτονται.

Αυτές οι δραστηριότητες ενσωματώνονται πάντα σε βιώσιμα, κοινοτικά τουριστικά έργα. Η κα Joanna Gruau, της οποίας το έργο Wheel the World, δηλαδή ο Γύρος του Κόσμου πάνω σε Ρόδες, αναδείχθηκε πρώτο στον προηγούμενο διαγωνισμό Growth Track, παρουσίασε μια πλατφόρμα κρατήσεων για άτομα με ειδικές ανάγκες, η οποία επιδιώκει μεταξύ άλλων να υποστηρίξει τους προορισμούς στις προσπάθειές τους να αναπτύξουν ταξιδιωτικές προσφορές για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Η κα Sota περιέγραψε το πώς μεγάλωσε στο Κούσκο, σε μια οικογένεια που ανέκαθεν δραστηριοποιούνταν στον τουρισμό. Όταν επισκεπτόταν την Ιερή Κοιλάδα των Ίνκας με τον πατέρα της και ομάδες ταξιδιωτών, αντιλήφθηκε τις δυσκολίες του να κανονίσει κανείς πιο εις βάθος συναντήσεις με τους ιθαγενείς. Οι λίγες οικογένειες που διατέθηκαν, διαμαρτυρήθηκαν για δύο προβλήματα: Την περιορισμένη ζήτηση και πολύ σύντομη διαμονή, ανέφερε η κα Sota. Με τη νεοσύστατη διαδικτυακή της πλατφόρμα Ancestral Teacher το 2022. κέρδισε την πρώτη θέση στο Launch Track του διαγωνισμού.

Μακροπρόθεσμος στόχος της είναι να παρέχει πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας, κοινωνικά υπεύθυνα έργα από όλο τον κόσμο, προσφέροντας τις τρεις κατηγορίες Ταξιδιών, Εμπειριών και Διαμονής. Οι ταξιδιώτες αποκτούν αυθεντικές εμπειρίες και συναντώνται πρόσωπο με πρόσωπο με ντόπιους – και οι «Πρόγονοι Δάσκαλοι» μπορούν να διατηρήσουν και να μεταδώσουν τις δεξιότητες και τις αξίες τους.

Ενώ το εν λόγω έργο βρίσκεται ακόμα στα πρώτα του στάδια, το Wheel the World το οποίο κυκλοφόρησε το 2018, συνεχώς επεκτείνεται. Αυτή η επιχειρηματική ιδέα αναπτύχθηκε από δύο Χιλιανούς που σχεδίαζαν ένα ταξίδι στην Παταγονία με αναπηρικά αμαξίδια και ανακάλυψαν ότι ήταν εξαιρετικά δύσκολο να βρουν τις πληροφορίες που χρειάζονταν για την προετοιμασία τους.

Πλέον, η Wheel the World λειτουργεί μια διαδικτυακή πλατφόρμα κρατήσεων για άτομα με ή χωρίς αναπηρία. Το σύστημα προσφέρει μια επιλογή από διανυκτερεύσεις, δραστηριότητες και ολόκληρα ταξίδια μετ' επιστροφής, παρέχοντας συγκεκριμένες λεπτομέρειες για όλες τις προσφορές και εγγυάται πλήρη προσβασιμότητα.

Μέχρι τώρα έχουν προβεί σε κρατήσεις περισσότερα από 2.500 άτομα, εκ των οποίων το 40% με αναπηρία και 60% χωρίς αναπηρία, εξήγησε η κα Joanna Gruau, τονίζοντας ότι η Wheel the World μοιάζει περισσότερο με κοινότητα παρά με κανονική εταιρεία. Ένας σημαντικός τομέας εργασίας για αυτήν την δράση, έχει γίνει ο έλεγχος των προσφορών και η επιτόπια εκπαίδευση του προσωπικού. Τέλος, έχει αναπτύξει τη δική της εφαρμογή, για να καταγράφει εάν όντως οι προσφορές είναι χωρίς εμπόδια και απόλυτα προσβάσιμες.

 

 
 
 
 
 
 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα