Το πρόβλημα της στέγασης και το παράδειγμα της Ιαπωνίας

18 Aug 2022, 08:32 | ΕΚΘΕΣΕΙΣ / ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Σοφία Κοντογιάννη

Το πρόβλημα της στέγασης και το παράδειγμα της Ιαπωνίας

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η ολοένα και αυξανόμενη κινητικότητα αλλά και η ραγδαία αύξηση των  βραχυχρόνιων μισθώσεων, έχουν οδηγήσει πολλές πρωτεύουσες σε αδιέξοδο, όσον αφορά στην εύρεση στέγης για τους εργαζόμενους ή τους φοιτητές που πρέπει να μετακινηθούν αλλά και για τους ίδιους τους κατοίκους τους.

Προς αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα και αναμένεται να διαρκέσουν μακροπροθεσμα, το ενδιαφέρον των επενδυτών οικιστικών ακινήτων που προορίζονται για ενοικίαση, στρέφεται σε περιφερειακές τοποθεσίες, σύμφωνα με έρευνα της JLL, εταιρείας διαχείρισης ακινήτων και επενδύσεων.

Για παράδειγμα, το κέντρο του Τόκιο μπορεί να διατηρεί τα σκήπτρα ως ο προτιμότερος  επενδυτικός προορισμός για τους αντίστοιχους επενδυτές της Ιαπωνίας, με το ενδιαφέρον για περιφερειακές τοποθεσίες, σε απόσταση μιας ώρας από την πόλη, να αυξάνεται συνεχώς.

Ειδικότερα, την προσοχή των επενδυτών τραβούν πόλεις στην ευρύτερη περιοχή του Τόκιο, όπως η Γιοκοχάμα, μια πόλη 3,8 εκατ. κατοίκων με απόσταση μόλις 30 λεπτά από το κέντρο του Τόκιο.

Η πρώτη αντίστοιχη επένδυση της καναδικής ασφαλιστικής εταιρείας Manulife στην Ιαπωνία και η απόκτηση χαρτοφυλακίου 177 κατοικιών από την AEW στις αρχές του έτους, περιλάμβαναν περιουσιακά στοιχεία στην πιο πυκνοκατοικημένη μητροπολιτική περιοχή στον κόσμο.

Η πίεση που ασκείται από την αύξηση των τιμών, η έλλειψη επενδυτικών περιουσιακών στοιχείων στις μεγάλες πόλεις και η τάση για τηλεργασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προτρέπουν τους επενδυτές οικιστικών ακινήτων να επανεξετάσουν και να διευρύνουν τα επενδυτικά τους κριτήρια, πέρα από τη δημοφιλή περιοχή του Κεντρικού Τόκιο, επισημαίνει ο κ.Koji Naito, Διευθυντής, Capital Markets, Japan, JLL. 

Ο ρυθμός ζήτησης στην ωριμασμένη αγορά της Ιαπωνίας αντικατοπτρίζει τις αντίστοιχες αγορές, όπως στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, όπου ο ισχυρός ανταγωνισμός ωθεί εξίσου τους επενδυτές να επιδιώξουν μικρότερες και όχι τόσο δημοφιλείς αγορές για επενδυτικές ευκαιρίες.

Ανοδικές τιμές

Ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους οι επενδυτές έχουν απομακρυνθεί  από κεντρικές περιοχές είναι οι πιέσεις στις τιμές.

Οι καλές επενδυτικές ευκαιρίες είναι πολύ δυσκολότερο να βρεθούν με τις τιμές των ακινήτων να εκτινάσσονται στα ύψη και τα ποσοστά κεφαλαιοποίησης να μειώνονται σημαντικά.

Η έλλειψη νέων εξελίξεων και ευκαιριών στο κέντρο του Τόκιο έχουν επίσης επηρεάσει το πόσο προσιτά είναι και τα υπόλοιπα διαθέσιμα ακίνητα.

Παρόλα αυτά, δεν πτοήθηκαν όλοι οι επενδυτές, μέχρι την έξαρση της πανδημίας. Η ταχεία άνοδος της τηλεργασίας κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης ήταν ο καταλύτης που έδωσε σε πολλούς επενδυτές το πράσινο φως να προσεγγίσουν τις περιφερειακές περιοχές ως εναλλακτικό προορισμό για την επένδυση των κεφαλαίων τους, τονίζει ο κ. Naito.

Οι άνθρωποι είχαν την επιθυμία να μένουν κοντά στη δουλειά τους και  πριν από την πανδημία, αλλά με το μοντέλο τηλεργασίας που υιοθέτησαν πολλές εταιρείες, η μετακίνηση βρέθηκε χαμηλότερα στην λίστα προτεραιοτήτων αρκετών ανθρώπων. Περαιτέρω, τα ζευγάρια που συγκατοικούν, έχουν πλέον μεγαλύτερη ευχέρεια στη διαμονή σε περιφερειακές περιοχές που προσφέρουν περισσότερα δωμάτια με χαμηλότερο κόστος από τις κεντρικές περιοχές και επιτρέπουν στα ζευγάρια να συμμετέχουν σε διαδικτυακά meetings ταυτόχρονα.

Στην περιοχή Chiba του ευρύτερου Τόκιο, για παράδειγμα, τα διαμερίσματα δύο και τριών υπνοδωματίων βρίσκονταν σε έλλειψη, λόγω της αύξησης που υπήρξε στη ζήτηση εν μέσω της πανδημίας. 

Αυτή η αλλαγή στην τάση του τρόπου ζωής, αν και αρκετά νέα στην αγορά της Ιαπωνίας, αναμένεται να συνεχίσει να στρέφει την προσοχή των επενδυτών στις περιφέρειες, με τους επενδυτές ενδεχομένως να εξετάζουν τελικά και άλλες πόλεις που προσφέρουν παρόμοια ευκολία και πρόσβαση στο κέντρο του Τόκιο με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Υψηλές δυνατότητες επενδύσεων

Στην Ασία-Ειρηνικό, η Ιαπωνία έχει μια από τις πιο ώριμες αγορές στην επένδυση οικιστικών ακινήτων, η οποία τείνει να γίνει μια από τις πέντε κορυφαίες αγορές διαβίωσης παγκοσμίως, σύμφωνα με το τελευταίο Asia Pacific Capital Tracker της JLL.

Οι συναλλαγές που αφορούν σε κατοικίες, είναι πιο εξελιγμένες από πριν και μεγαλύτερες σε μέγεθος.

Η πλειοψηφία των επενδυτών, ειδικά όσοι είναι νέοι στην Ιαπωνία, θα εξακολουθήσουν να δίνουν προτεραιότητα σε κατοικίες στο κέντρο του Τόκιο, ωστόσο, ο αυξανόμενος πληθυσμός στις μεγαλύτερες πόλεις, η αλλαγή του τρόπου ζωής και η προσαρμογή σε νέα μοντέλα εργασίας, θα ενισχύσουν περαιτέρω τη δυναμική ανάπτυξης του τομέα στο άμεσο μέλλον.

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα