Fitur- Iσπανία: Mία από τις μεγαλύτερες τουριστικές εκθέσεις παγκοσμίως ανοίγει τις πύλες της - Όλα τα μέτρα προστασίας

19 May 2021, 08:54 | ΕΚΘΕΣΕΙΣ / ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Σοφία Κοντογιάννη

Fitur- Iσπανία: Mία από τις μεγαλύτερες τουριστικές εκθέσεις παγκοσμίως ανοίγει τις πύλες της - Όλα τα μέτρα προστασίας

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η διεθνής έκθεση τουρισμού Fitur, μία από τις σημαντικότερες του κλάδου παγκοσμίως και η σημαντικότερη για τις αγορές της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής, θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα της Ισπανίας, στους χώρους του επίσημου διοργανωτή εμπορικών εκθέσεων της πόλης, Ifema.

Η 41η διοργάνωση της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 19 και 23 Μαΐου, ωστόσο σε δύο ξεχωριστές περιόδους για το διαφορετικό κοινό που την επισκέπτεται. Η πρώτη περίοδος αντιστοιχεί στο διάστημα 19 έως 21 Μαΐου και αφορά τους επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου ενώ τις δύο τελευταίες ημέρες, η έκθεση θα είναι ανοικτή για το ευρύ κοινό.

Η φετινή διοργάνωση έχει διττό χαρακτήρα ή υβριδική μορφή, όπως συνηθίζεται πλέον να αποκαλείται, καθώς πραγματοποιείται ήδη από τις 4 Μαΐου έως και την 5η Ιουνίου διαδικτυακά, με τους επαγγελματίες που δεν μπορούν να παρευρεθούν στη Μαδρίτη να συμμετέχουν, μέσω της διαδικτυακής έκδοσης, πραγματοποιώντας ηλεκτρονικές επαφές με άλλους επαγγελματίες του κλάδου.

Η πραγματοποίηση της Fitur έχει ιδιαίτερα μεγάλη βαρύτητα για ένα σύνολο αιτιών.

Αρχικά, είναι η πρώτη μεγάλη διεθνής διοργάνωση που θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία στην Ισπανία, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Παράλληλα, αποτελεί σημείο αναφοράς ενός κλάδου που, εξαιτίας της πανδημίας, έχει παραλύσει σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ χαρακτηρίζεται ο σημαντικότερος τομέας της εθνικής οικονομίας της Ισπανίας αλλά και άλλων χωρών, όπως και της Ελλάδας. Επιπλέον, στη φετινή διοργάνωση θα γίνει αντιληπτή η νέα πραγματικότητα διεξαγωγής ταξιδιών. Πλέον, παρά τη συνέχεια της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο, ο εμβολιασμός των πολιτών καθώς και η βαθύτερη γνώση της πανδημίας επιτρέπουν τη μετακίνηση ατόμων και την πραγματοποίηση ταξιδιών αναψυχής, υπό νέους κανόνες και μέτρα προστασίας.

Στην έκθεση, τόσο οι επαγγελματίες, οι κρατικοί οργανισμοί και οι επισκέπτες, θα κατανοήσουν τις νέες τάσεις ταξιδιού και την πορεία του τουρισμού, υπό τους νέους εφαρμοσμένους περιορισμούς των κρατών. Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας κ. Πέδρο Σάντσεθ και η Υπουργός Υγείας κ. Καρολίνα Ντάριας, θα παρευρεθούν στην έκθεση την Παρασκευή 21 του μηνός και θα ανακοινώσουν τις λεπτομέρειες του ευρωπαϊκού πράσινου διαβατηρίου, που θα επιτρέπει την μετακίνηση εμβολιασμένων ή τουριστών με αρνητικό τεστ κορωνοϊού. Η Ισπανία ευελπιστεί να προσελκύσει περί τους 7,5 εκατ. τουρίστες το καλοκαίρι, μέσω του συγκεκριμένου πιστοποιητικού. Συμπερασματικά, με τη διεξαγωγή της FITUR από σήμερα, η Ισπανία εγκαινιάζει την επανεκκίνηση των μεγάλων εμπορικών εκθέσεων με φυσική παρουσία, με στόχο τη σταδιακή επιστροφή στη φιλοξενία σημαντικών παγκόσμιων διοργανώσεων και, βεβαίως, στα έσοδα από τον συνεδριακό τουρισμό, στον οποίο η Ισπανία κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις παγκοσμίως. Εντούτοις, δεν αποτελεί έκπληξη το στοιχείο ότι η συμμετοχή θα είναι μειωμένη, σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη. Συγκεκριμένα, στα 46.000 τ.μ. θα συμμετάσχουν 5.000 επιχειρήσεις με το 38% να προέρχεται από 55 χώρες του κόσμου, ενώ 37 κράτη θα έχουν επίσημη συμμετοχή. Στη διαδικτυακή διοργάνωση θα συμμετάσχουν 79 επιπλέον χώρες. Στις προηγούμενες διοργανώσεις συμμετείχαν 165 κράτη και περιοχές του κόσμου. Πάντως, με δικά τους περίπτερα θα συμμετάσχουν και οι 17 Κοινότητες της Ισπανίας, καθώς και οι αυτόνομες Πόλεις Θέουτα και Μελίγια. Οι χώρες της Αφρικής και της Αμερικής θα βρίσκονται στο κτήριο 3 της Ifema, του υπόλοιπου κόσμου στο κτήριο 6 και οι Αυτόνομες Κοινότητες της Ισπανίας στα κτήρια 5, 7 και 9. Οι επιχειρήσεις του κλάδου θα διαμοιραστούν στα κτήρια 8 και 10. Για τη φετινή έκθεση, τιμώμενος εκθέτης είναι η Κοινότητα της Μαδρίτης, η οποία ευελπιστεί στην επιστροφή των τουριστών στην πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας και τις γύρω περιοχές, με το σύνθημα Greater Madrid.

Όπως και στις προηγούμενες διοργανώσεις, έτσι και στη φετινή, θα υπάρξουν υποκατηγορίες του τουριστικού κλάδου. Σημαντικές προσθήκες για την 41η διοργάνωση αποτελεί η Fitur Lingua προσανατολισμένη για τα ταξίδια με σκοπό τη μάθηση γλώσσας, η Fitur Woman για το γυναικείο φύλο στον κλάδο και η Fitur Tecnology για την τεχνολογία του κλάδου. Υπόλοιπες κατηγορίες αφορούν τον Συνεδριακό Τουρισμό μέσω της Fitur Festivals & Events, τον τουρισμό ΛΟΑΤΚΙ+ μέσω της Fitur LGBT+, την Fitur Health για τον τουρισμό υγείας, τη Fitur MICE για επιχειρηματικά ταξίδια κ.α.

Προκειμένου να εγγυηθεί την ασφάλεια των επισκεπτών, η διοργανώτρια αρχή έχει εφαρμόσει μία σειρά μέτρων που οφείλουν να τηρούν όσοι παρευρεθούν στους χώρους της. Αρχικά, έχουν εγκατασταθεί νέα εξελιγμένα συστήματα εξαερισμού που επιτρέπουν την πλήρη ανανέωση του αέρα των κτηρίων κάθε 20 λεπτά, ενώ έχει μειωθεί ο επιτρεπόμενος αριθμός παρευρισκόμενων στο ήμισυ. Σημαντική είναι η εφαρμογή του κανόνα επίδειξης αρνητικού τεστ κορωνοϊού κατά τη διάρκεια της επίσκεψης των επαγγελματιών του κλάδου. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται η πιθανότητα μολυσμένων παρευρισκόμενων. Ωστόσο, οι επισκέπτες που θα παρευρεθούν στους χώρους της Ifema τις δύο τελευταίες ημέρες αποκλείονται από το συγκεκριμένο μέτρο, αφού σύμφωνα με τη διοργανώτρια αρχή, ο κίνδυνος μετάδοσης αφορά κυρίως τους επαγγελματίες, οι οποίοι μπορεί να βρίσκονται στο χώρο της έκθεσης έως και 12 ώρες. Αντίθετα, οι επισκέπτες της έκθεσης κατά μέσον όρο αποχωρούν από την έκθεση έπειτα από μία με δύο ώρες.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα