WTTC | Ο τουρισμός πόλεων πρωτοστατεί στην παγκόσμια ανάκαμψη - Έρχεται λαμπρή 10ετία για τις πόλεις

01 Dec 2022, 09:49 | ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

TornosNews.gr

WTTC | Ο τουρισμός πόλεων πρωτοστατεί στην παγκόσμια ανάκαμψη - Έρχεται λαμπρή 10ετία για τις πόλεις

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Οι πόλεις παραμένουν οι μεγάλες δυνάμεις του παγκόσμιου τουρισμού και θα οδηγήσουν την ανάκαμψη του κλάδου και των οικονομιών σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC).

Οι μεγάλες πόλεις, όπως τονίζεται, ήταν δημοφιλείς ταξιδιωτικοί προορισμοί πριν από την πανδημία, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν τις μισές διεθνείς επισκέψεις, τόσο ως μεμονωμένοι προορισμοί όσο και ως πύλες εισόδου σε άλλα μέρη εντός των χωρών.

Όμως ο Covid-19 είχε καταστροφικές επιπτώσεις στα ταξίδια και τον τουρισμό και ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο, καθώς οι χώρες έκλεισαν τα σύνορά τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Χιλιάδες ξενοδοχεία, εστιατόρια και αξιοθέατα σε πόλεις σε όλο τον κόσμο αναγκάστηκαν να κλείσουν, με πολλούς εργαζόμενους να χάνουν τη δουλειά τους.

Οι ταξιδιώτες αναψυχής αντί για τις μεγάλες μητροπόλεις προτίμησαν μικρούς προορισμούς σε παράκτιες και αγροτικές περιοχές, όταν ξεκίνησε η σταδιακή άρση των περιορισμών. Αυτό βεβαίως οδήγησε σε μια σκληρή τριετία τις οικονομίες των πόλεων.

Ανάλυση για 82 πόλεις σε όλο τον κόσμο, που παρουσιάστηκε στην παγκόσμια σύνοδο κορυφής του WTTC στο Ριάντ, δείχνει πώς τόσο οι παραθεριστές όσο και οι εταιρικοί ταξιδιώτες επιστρέφουν τώρα στις πόλεις.

Δέκα από τις πόλεις που αναλύθηκαν προβλέπεται να υπερβούν τα προ πανδημίας επίπεδα όσον αφορά την άμεση συνεισφορά του τουρισμού τους στο τοπικό ΑΕΠ.

Η διοργανώτρια πόλη του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου Ντόχα στο Κατάρ προβλέπεται να δει τη μεγαλύτερη αύξηση το 2022, σε σύγκριση με το 2019, όσον αφορά τις διεθνείς δαπάνες ταξιδιωτών καθώς και την άμεση συνεισφορά στο ΑΕΠ της πόλης, με αναμενόμενη αύξηση 21%.

Η Βαρσοβία αναμένεται να δει άνοδο 14% φέτος σε σχέση με το 2019 στη συγκεκριμένη επίδοση, ενώ στο Ορλάντο προβλέπεται αύξηση 10%.

Ο τομέας θα δημιουργήσει άμεσα έως και 8% του συνόλου των θέσεων εργασίας στις 82 πόλεις που αναλύθηκαν έως το 2023, από 6,6% το 2019 και το χαμηλό 5,1% το 2020.

Η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του WTTC Julia Simpson δήλωσε: «Η έκθεσή μας δείχνει ξεκάθαρα ότι για εκατομμύρια τουρίστες σε όλο τον κόσμο, οι μεγάλες πόλεις παραμένουν εμβληματικοί παγκόσμιοι προορισμοί. Υπάρχει ακόμα μεγάλη όρεξη για να γνωρίσουν οι ταξιδιώτες την ιστορία, τον πολιτισμό και την ενέργεια που προσφέρουν οι πόλεις στους επισκέπτες τους".

Η κυρία Simpson πρόσθεσε ότι η τουριστική ανάκαμψη των πόλεων, που ξεκίνησε φέτος, θα συνεχίσει να ευδοκιμεί την επόμενη δεκαετία.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα