Σκακιστικοί αγώνες Ίκαρος στην Ικαρία

07 Jul 2021, 08:29 | ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Σοφία Κοντογιάννη

Σκακιστικοί αγώνες Ίκαρος στην Ικαρία

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Από τις 8 έως τις 21 Ιουλίου θα διεξαχθεί στην Ικαρία, στο Αθλητικό Κέντρο του Αγίου Κηρύκου,  το 44ο Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά Ίκαρος 2021.

Οι εν λόγω σκακιστικοί αγώνες ξεκίνησαν το 1978 ως εσωτερικά πρωταθλήματα μεταξύ Ικαριωτών και από το 1984 εμπλουτίστηκαν με συμμετοχή ισχυρών παικτών από την υπόλοιπη Ελλάδα. Με το ενδιαφέρον για το τουρνουά να μεγαλώνει διαρκώς τα επόμενα χρόνια, ο Δήμος Αγίου Κηρύκου και ο Σκακιστικός Όμιλος Ικαρίας αποφάσισαν το 1991 να το προάγουν σε ένα διεθνές σκακιστικό φεστιβάλ με προκριματικούς αγώνες και εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα, οι οποίες κορυφώνονται κάθε καλοκαίρι στην Ικαρία με το ετήσιο διεθνές τουρνουά.

Από το 1991, που το τουρνουά έγινε διεθνές, έχουν παιχθεί στην Ικαρία περισσότερες από 16.000 παρτίδες, ενώ στο τουρνουά έχουν συμμετάσχει σκακιστές από τέσσερις ηπείρους-Ευρώπη, Ασία, Αμερική και Αφρική και περισσότερες από 40 χώρες.

 Ανάμεσα σε αυτούς περιλαμβάνονται και σχεδόν όλοι οι κορυφαίοι Έλληνες σκακιστές. Όλα αυτά τα χρόνια το τουρνουά έχει αποκτήσει πολλούς μόνιμους φίλους, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, οι οποίο επιστρέφουν κάθε καλοκαίρι στην Ικαρία για να συμμετάσχουν στις σκακιστικές εκδηλώσεις.

 Η μεγάλη πλειοψηφία των συμμετεχόντων είναι ερασιτέχνες σκακιστές που έρχονται στην Ικαρία με τους φίλους ή την οικογένειά τους για να συνδυάσουν τις διακοπές τους με ένα σκακιστικό τουρνουά.

Οι σκακιστικές εκδηλώσεις στο νησί είναι για την τοπική κοινωνία, όχι απλά μία πολιτιστική και αθλητική δραστηριότητα, αλλά επιπλέον και ένα σημαντικό οικονομικό γεγονός καθώς για πάνω από 20 μέρες, όλα τα ξενοδοχεία, οι πανσιόν, τα δωμάτια, τα εστιατόρια και οι καφετέριες της περιοχής είναι γεμάτες από σκακιστές, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την τοπική οικονομία σε μια περίοδο που δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η έντονη τουριστική κίνηση. Επιπλέον, πρόκειται για μία σπουδαία σκακιστική εκδήλωση που προβάλλει την Ικαρία διεθνώς.  Την ευθύνη της άρτιας διεξαγωγής, κυρίως όσον αφορά το τεχνικό μέρος, την έχει και φέτος ο Σκακιστικός Όμιλος Ικαρίας «Ιωάννης Τζελεπής».

 Όπως κάθε χρόνο θα φιλοξενηθεί το Ανοιχτό Πρωτάθλημα Αιγαίου, το Ομαδικό Μεσογειακό Ράπιντ, καθώς και τα άλλα παράλληλα τουρνουά. Σύμφωνα με τις πρώτες δηλώσεις συμμετοχής αναμένεται να διεξαχθεί φέτος ένα από τα πλέον αντιπροσωπευτικά διεθνή τουρνουά καθώς και ένα από τα πιο ισχυρά. Τέλος, ο μεγάλος αριθμός ξένων τιτλούχων αναμένεται να προσφέρει τη δυνατότητα σε νεαρούς κυρίως σκακιστές να διεκδικήσουν νόρμα διεθνούς τίτλου.

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα