Γαμήλιος τουρισμός, η πιο προσοδοφόρα μορφή τουρισμού στην Ιταλία- εντυπωσιακά τα ευρήματα έρευνας

01 Aug 2019, 09:51 | ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

TornosNews.gr

Γαμήλιος τουρισμός, η πιο προσοδοφόρα μορφή τουρισμού στην Ιταλία- εντυπωσιακά τα ευρήματα έρευνας

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Ανθεί ο γαμήλιος τουρισμός στην Ιταλία. Σύμφωνα με έρευνα, που διενήργησε το Centro Studi Turistici di Firenze, με 1.600 ερωτηματολόγια και τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε φορείς του κλάδου, το 2018 πραγματοποιήθηκαν 8.791 γάμοι ξένων στην Ιταλία, που απέφεραν πάνω από 436.000 αφίξεις (+6,8% έναντι του 2017), με 1,5 εκατ. διανυκτερεύσεις (+7,4% έναντι του 2017) και περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ έσοδα.

Διαβάστε και τα ειδικά σταττιστικά ευρήματα της έρευνας, που καθιστούν τον γαμήλιο τουρισμό εξαιρετικά προσοδοφόρα μορφή τουρισμού για την Ιταλία:

  • Σε κάθε γάμο, κατά μέσο όρο, έρχονται περίπου 50 άτομα- συγγενείς και φίλοι των νεόνυμφων.
  • Η μέση συνολική δαπάνη ανά γάμο ήταν 56.890 ευρώ.
  • Οι γάμοι εξελλίσονται σε μικρά ταξίδια, καθώς πέραν της ημέρας του γάμου οι προσκεκλημένοι συνεχίζουν τις διακοπές τους για αρκετές ημέρες.
  • Ένας τυπικός γάμος γιορτάζεται σε ξενοδοχεία πολυτελείας, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες (δημοφιλέστεροι μήνες είναι ο Ιούνιος και ο Σεπτέμβριος) 
  • Οι γάμοι ομοφυλοφίλων καταγράφουν εντυπωσιακή άνοδο (+ 64% σε σύγκριση με το 2017) και πλέον το 12% του συνόλου των γάμων ξένων στην Ιταλία γίνεται από τέτοια ζευγάρια. 
  • Το 2018 τα ξένα ζευγάρια προέρχονταν από το Ηνωμένο Βασίλειο (28,1%), τις ΗΠΑ (21,9%), την Αυστραλία (9,4%), τη Γερμανία (5,5%) και τον Καναδά (4,5%). Οι γάμοι, ωστόσο, που αφήνουν τα περισσότερα έσοδα είναι των Σκανδιναβών και όσων προέρχονται από την Ινδονησία και τα Αραβικά Εμιράτα (αν και ο αριθμός τέτοιων γάμων παραμένει μικρός).
  • Οι περιοχές της Ιταλίας που συγκέντρωσαν το 2018 τους περισσότερους γάμους ξένων ήταν η Τοσκάνη (30,9%) και ακολούθησαν η Λομβαρδία, η Καμπανία, η Βενετία και το Λάτσιο, ενώ ανοδικές τάσεις καταγράφονται στην Πούλια και τη Σικελία.
  • Το 31,9% των γάμων φιλοξενήθηκαν σε πολυτελή ξενοδοχεία. Ακολούθησαν οι βίλες, τα αγροκτήματα, τα κάστρα και τα εστιατόρια.
  • Περισσότεροι από 60.000 επιχειρηματίες και επαγγελματίες εργάζονται στον τομέα του γάμου στην Ιταλία. Ανάμεσά τους είναι πολυάριθμοι οργανωτές γάμου, για τους οποίους η ανάγκη για ειδική κατάρτιση φαίνεται όλο και πιο σημαντική. Το 29,7% των ερωτηθέντων οργανωτών γάμου συμμετείχαν σε ειδικά μαθήματα κατάρτισης το 2018, ενώ το 60,7% απάντησε στην έρευνα ότι θα ενδιαφερόταν να συμμετάσχει στο μέλλον.

Για το 2019, οι ερωτηθέντες περιμένουν περαιτέρω αύξηση της ζήτησης, από 5% έως 10%. Η μεγαλύτερη αύξηση αναμένεται σε ορισμένες περιοχές της Νότιας Ιταλίας, όπως η Πούλια, η Σικελία και η Βασιλικάτα.

Η Carlotta Ferrari, πρόεδρος του Convention Bureau Italia, δήλωσε ότι ο γαμήλιος τουρισμός δημιουργεί ροές τουριστών υψηλής ποιότητας και οικονομικής αξίας στην Ιταλία, με πολλούε εμπλεκόμενους επιχειρηματικούς κλάδους. Γι αυτό υπάρχει πλέον σαφής ανάγκη για εξειδικευμένη κατάρτιση, καθώς και για έναν εθνικό συντονισμό και προώθηση του γαμήλιου τουρισμού.

 

 

 

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα