Πόλεμος στο Ισραήλ | Σε αναμμένα κάρβουνα η τουριστική βιομηχανία της Κύπρου

10 Oct 2023, 11:28 | ΚΥΠΡΟΣ

TornosNews.gr

Πόλεμος στο Ισραήλ | Σε αναμμένα κάρβουνα η τουριστική βιομηχανία της Κύπρου

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Αβεβαιότητα και ανησυχία προκαλεί στην τουριστική βιομηχανία της Κύπρου η πολεμική σύρραξη Ισραήλ – Χαμάς, η οποία έρχεται να προστεθεί στις επιπτώσεις που προκαλεί ο μαινόμενος ρώσο – ουκρανικός πόλεμος.

Οι εμπλεκόμενοι παρακολουθούν τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα, εκτιμώντας ότι σε περίπτωση επέκτασης της σύρραξης σε γειτονικές χώρες, θα τεθεί σε κίνδυνο η νέα τουριστική σεζόν στην Κύπρο, υπογραμμίζεται σε ρεπορτάζ της ιστοσελίδας stockwatch.com.cy

Κίνδυνος να χαθεί η κρουαζιέρα M. Ανατολής  

Στον κίνδυνο να εξαφανιστεί από το χάρτη των κρουαζιέρων η περιοχή της Μέσης Ανατολής, αναφέρθηκε ο διευθυντής του λιμανιού Λεμεσού Παναγιώτης Αγαθοκλέους.

Μιλώντας στη StockWatch, είπε ότι «τα πάντα θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια του πολέμου».

«Ενόσω συνεχίζεται η σύρραξη ελλοχεύει ο κίνδυνος να μεταφερθεί και στο Λίβανο, οπότε η Μέση Ανατολή θα εξαφανιστεί από το χάρτη των δρομολογίων κρουαζιέρας, επηρεάζοντας και τα κυπριακά λιμάνια», παρατήρησε.

Ειδικότερα για τις κρουαζιέρες που είχαν βάση το λιμάνι της Χάιφας, είπε ότι «έχουν αναστείλει τα ταξίδια τους προς το λιμάνι της Λάρνακας και προς το λιμάνι της Λεμεσού».

Όσον αφορά τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια από διάφορα ευρωπαϊκά λιμάνια, τα οποία πραγματοποιούν κρουαζιέρες στην Ανατολική Μεσόγειο και προσεγγίζουν τα λιμάνια στο Ισραήλ, στη Λεμεσό και σε άλλους γειτονικούς προορισμούς, εξήγησε ότι «για την ώρα έχουν τροποποιήσει το πλάνο τους και έρχονται εκτάκτως στο λιμάνι της Λεμεσού ή στο λιμάνι του Πειραιά ή σε λιμάνια της Τουρκίας, για να εγγυηθούν την ασφάλεια των πελατών τους, των πληρωμάτων και των πλοίων τους».

Ενδεικτικά, ανέφερε ότι «χθες εκτάκτως κατέφθασε ένα κρουαζιερόπλοιο στο λιμάνι Λεμεσού, θα υπάρχει ακόμη ένα σήμερα, άλλα δύο αύριο και ακόμη ένα στις 11 Οκτωβρίου».

Συνεπώς, εξέφρασε την εκτίμηση ότι εάν συνεχιστούν οι εχθροπραξίες, θα υπάρχει συνεχής έλευση κρουαζιερόπλοιων.

Επανέλαβε εντούτοις, ότι εάν συνεχιστεί ο πόλεμος, ενδεχομένως να ακυρωθούν εντελώς οι κρουαζιέρες Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου προς τις χώρες της Μέσης Ανατολής.

Μετρούν ακυρώσεις τα ξενοδοχεία

Ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, μιλώντας στη StockWatch είπε ότι ένας πόλεμος και ειδικά στη γειτονική χώρα του Ισραήλ, δεν δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για να ταξιδέψει κάποιος προς το νησί μας.

Σημείωσε ότι «ήδη καταγράφονται ακυρώσεις κρατήσεων, ειδικά από ισραηλινούς, ενώ άλλοι κάνουν δεύτερες σκέψεις εάν θα πραγματοποιήσουν τις διακοπές τους προς την Κύπρο».

Ωστόσο, επεσήμανε ότι «δεν μπορούμε να προκαταλάβουμε τις οποιεσδήποτε εξελίξεις για τη σεζόν, μέχρι να διαφανεί η διάρκεια που θα έχει ο πόλεμος και εάν θα έχει γεωπολιτικές επιπτώσεις και σε άλλες χώρες της περιοχής».

Πρόσθεσε ότι «σίγουρα πρόκειται για μια νέα πρόκληση που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η ξενοδοχειακή βιομηχανία, πριν ακόμη πάρει ανάσα από τον ρώσο – ουκρανικό πόλεμο».

Ο πρόεδρος του ΣΤΕΚ, Άκης Βαβλίτης, ανέφερε στη StockWatch ότι «είναι γεγονός πως ένας πόλεμος στη γειτονιά μας, επηρεάζει την τουριστική βιομηχανία με άμεσο ή έμμεσο τρόπο».

Σημείωσε ότι το μέγεθος των επιπτώσεων θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια του πολέμου, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται πως θα διαφανεί το κατά πόσο έχουν επηρεαστεί οι κρατήσεις για τους επόμενους μήνες, αλλά και οι κρατήσεις για τη νέα τουριστική σεζόν.

Αναφερόμενος στην νέα άνοδο που σημείωσαν οι τιμές καυσίμων ως αντίδραση στις εξελίξεις, ο κ. Βαβλίτης επεσήμανε ότι «το κόστος των καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούν ανοικτή πληγή για την ξενοδοχειακή βιομηχανία».

Διαβάστε τη συνέχεια στο stockwatch.com.cy

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα