Πρόταση για δημιουργία κοινών τουριστικών πακέτων μεταξύ Κύπρου και Σ. Αραβίας

07 Oct 2023, 11:11 | ΚΥΠΡΟΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Πρόταση για δημιουργία κοινών τουριστικών πακέτων μεταξύ Κύπρου και Σ. Αραβίας

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Σημαντικές επαφές πραγματοποίησε στο  Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας ο Υφυπουργός Τουρισμού της Κύπρου κ. Κ. Κουμής, στο πλαίσιο της άτυπης συνόδου του UNWTO (Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού), όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι από περισσότερα από 100 κράτη μέλη του, συμπεριλαμβανομένων και περισσότερων των 50 Υπουργών Τουρισμού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού επέλεξε εφέτος για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, διοργανώνοντας και σχετικό συνέδριο.

Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, φέτος ήταν αφιερωμένη στον άνθρωπο και στον πλανήτη, με έμφαση στις ακόλουθες θεματικές:

-Επένδυση για Ανθρώπους (επενδύοντας στην εκπαίδευση και τις δεξιότητες),

-For Planet (επενδύοντας σε βιώσιμες υποδομές και επιταχύνοντας τον πράσινο μετασχηματισμό),

-Ευημερία (επενδύοντας στην καινοτομία, την τεχνολογία και την επιχειρηματικότητα).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κ. Κ. Κουμής είχε κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, ξεχωριστές συναντήσεις με τον ΓΓ του ΠΟΤ κ. Zurab Pololikasvhili, τον Υφυπουργό Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Τουρισμού της Σ. Αραβίας κ. Sultan Al. Musallam, τον Υπουργό Τουρισμού του Ισραήλ κ. Haim Katz και τον Υπουργό Τουρισμού της Μάλτας κ. Clayton Bartolo.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου συναντήθηκε, επίσης, με εκπροσώπους άλλων χωρών και με ιδιωτικούς φορείς και συμμετείχε και σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με θέμα, τη συνεργασία του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Συμμετείχαν σε αυτήν την συζήτηση επίσης ο Υφυπουργός Επενδύσεων της Σ. Αραβίας κ. Saleh Ali Khabti, ο Πρόεδρος του Barcelo Group κ. Raul Gonzalez και ο επικεφαλής του στρατηγικού σχεδιασμού της Σ. Αραβίας κ. Badr Alherbish.

Τα κύρια σημεία των παρεμβάσεων του κ. Κουμή ήταν:

-στον τουρισμό η συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι εξαιρετικά σημαντική και πολλαπλώς ωφέλιμη,

-ευθύνη του δημόσιου τομέα, είναι η κατασκευή των απαραίτητων υποδομών, η συντήρηση, η διασφάλιση της ποιότητας στις παρεχόμενες υπηρεσίες και η προώθηση και διαφήμιση του προορισμού.

-η ευθύνη του ιδιωτικού τομέα είναι ουσιαστικά η απόφαση για την ανάληψη των σχετικών επενδύσεων.

-η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα δεν είναι πάντα εύκολη, αλλά χωρίς αυτήν δεν μπορούμε να έχουμε πραγματικά ανταγωνιστικό προϊόν και ανταγωνιστικές υπηρεσίες.

Τέλος, ο κ. Κουμής, αφού αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα συνεργασίας δημόσιου με ιδιωτικού τομέα, εστίασε στις συνεργασίες μεταξύ χωρών και στα οφέλη, που προκύπτουν από αυτές. Πρότεινε, μάλιστα, τη δημιουργία κοινών τουριστικών πακέτων μεταξύ Κύπρου και Σ. Αραβίας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην υπό ανέγερση πόλη NEOM της Σ. Αραβίας η οποία βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της χώρας και σε απόσταση περίπου 2 ωρών από την Κύπρο. Σημειώνεται ότι πρόθεση της κυβέρνησης της Σ. Αραβίας είναι η πόλη αυτή να προσελκύσει επισκέπτες υψηλού επιπέδου από ολόκληρο τον κόσμο.

  • Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στην Κύπρο.

 
 
 
 
 
 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα