Κύπρος | Ψάχνουν αντικαταστάτες των Ρώσων στον τουρισμό

01 Mar 2022, 12:35 | ΚΥΠΡΟΣ

TornosNews.gr

Κύπρος | Ψάχνουν αντικαταστάτες των Ρώσων στον τουρισμό

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Το ενδεχόμενο μιας νέας δύσκολης καλοκαιρινής περιόδου για τον τουρισμό της Κύπρου τρέχουν να προλάβουν οι αρμόδιοι, μετά την απόφαση για κλείσιμο του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου που στερεί μέχρι και το 15% της επιβατικής κίνησης που αναμενόταν να κινηθεί από και προς την Κύπρο το 2022, υπογραμμίζει η κυπριακή οικονομική ιστοσελίδα StockWatch.

Oρισμένα σημεία του ρεπορτάζ:

Οι ελπίδες των εμπλεκομένων επαφίενται στις εντατικές προσπάθειες που εξελίσσονται ήδη εκ μέρους των αρμόδιων υπουργείων και του υφυπουργείου Τουρισμού, για εξεύρεση εναλλακτικών αγορών, με σκοπό να αναπληρωθεί το κενό που θα αφήσουν οι ρώσοι τουρίστες.

Πριν την πανδημική κρίση οι αφίξεις τουριστών από τη Ρωσία προς την Κύπρο είχαν κυμανθεί το 2018 στις 752.267 και το 2019 στις 782 χιλιάδες και από την Ουκρανία στις 69,600 το 2018 και στις 95,000 το 2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, συγκάλεσε τηλεδιάσκεψη σήμερα το πρωί με τις ηγεσίες των συνδέσμων ξενοδόχων και τουριστικών φορέων, για ανταλλαγή απόψεων και ενημέρωση για τις ενέργειες που προωθεί το υφυπουργείο για μετριασμό των επιπτώσεων από την κρίση.

Φορείς του τουριστικού τομέα σημειώνουν ότι η εξέλιξη προκαλεί σοβαρούς τριγμούς στον τομέα, εκτιμώντας ότι θα είναι δύσκολο να αναπληρωθεί το κενό του 1,6 εκατ. στην επιβατική κίνηση (αφίξεις – αναχωρήσεις), παρά την ανάγκη που επικρατεί σε όλες τις χώρες για ταξίδια και διακοπές.

Στον πιο πάνω αριθμό αναφέρθηκε χθες ο Κύπριος υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος, σημειώνοντας ότι η απώλεια αυτού του μεγέθους της επιβατικής κίνησης αναμένεται να έχει επίπτωση 1,5%-2% στο ΑΕΠ.

Οι ξενοδόχοι εκτιμούν ότι η χρονιά θα κινηθεί στα επίπεδα του 2021 και ελπίζουν να λήξει το συντομότερο η πολεμική κρίση, ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Την ίδια στιγμή, αναμένουν ότι ακόμα και με τη λήξη της κρίσης, η υποχώρηση της αξίας του ρουβλιού και τα αντίμετρα της Ρωσίας, θα καταστήσουν δύσκολη την επιστροφή Ρώσων τουριστών.

Από Ρωσία το 25% του τουρισμού

Ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, σε δηλώσεις στη StockWatch, εξέφρασε την ελπίδα να έχουν αίσιο αποτέλεσμα οι διπλωματικές προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη σε σχέση με το ουκρανικό.

Σημείωσε ότι σε συνεργασία με το υφυπουργείο Τουρισμού βρίσκεται υπό επεξεργασία πλάνο Β΄ σε μια προσπάθεια να μετριαστεί ο αντίκτυπος που θα έχει η κρίση στην τουριστική βιομηχανία. 

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «οι συνέπειες θα είναι σοβαρές διότι η ρωσική αγορά αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της Κύπρου, η οποία ανέρχεται στο 25% της συνολικής τουριστικής εισροής, ενώ και η αγορά της Ουκρανίας αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη αγορά για την Κύπρο».

Την ίδια στιγμή, παρατήρησε ότι «η αποτίμηση του ρωσικού ρουβλιού θα είναι ανασταλτικός παράγοντας για τους ρώσους τουρίστες διότι σίγουρα θα αυξηθούν τα αεροπορικά ναύλα».

Επανέλαβε ότι «παρακολουθούμε τις εξελίξεις με αγωνία και είμαστε σε εγρήγορση σε μια προσπάθεια να μετριάσουμε τον αρνητικό αντίκτυπο.

Η αντιπρόεδρος του ΣΤΕΚ, Δήμητρα Καραντώκη, δήλωσε στη StockWatch, ότι το μέγεθος των επιπτώσεων θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια της σύρραξης.

Ωστόσο, τόνισε ότι «στην Κύπρο τουλάχιστον για φέτος θα πρέπει να ξεχάσουμε τον τουρισμό από τη Ρωσία διότι ακόμη και αν τελειώσει ο πόλεμος θα είναι δύσκολο για τους περισσότερους ρώσους να ταξιδέψουν λόγω της ισοτιμίας του ρουβλιού, ίσως και των περιοριστικών μέτρων στις πτήσεις και στις συναλλαγές που θα θέσει η ρωσική κυβέρνηση».

Όσον αφορά την ευρωπαϊκή αγορά εξέφρασε την άποψη ότι «υπάρχει τόση δίψα από τους πολίτες να ταξιδέψουν και να πάνε διακοπές, που δεν αναμένεται να προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα».

Εξάλλου, όπως ανέφερε, «η Κύπρος αποτελεί έναν ασφαλή προορισμό, ενώ είναι και μακριά από την εμπόλεμη περιοχή».

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα