Νέο Κυπριακό Μουσείο σε επιφάνεια 40.000 τ.μ.

30 Dec 2021, 10:11 | ΚΥΠΡΟΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Νέο Κυπριακό Μουσείο σε επιφάνεια 40.000 τ.μ.

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για τη Σύμβαση Κατασκευής του Έργου του νέου Κυπριακού Μουσείου.  

Η περίοδος υποβολής των προσφορών θα διαρκέσει μέχρι την 1η Ιουλίου 2022 και η σύμβαση εκτιμάται ότι θα υπογραφεί περί τα τέλη του 2022. Οι κατασκευαστικές εργασίες του έργου θα αποπερατωθούν εντός 42 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης, ενώ μετά την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών προνοείται περίοδος 18 μηνών για την ολοκλήρωση των μουσειογραφικών εργασιών, περιλαμβανομένης και της μεταφοράς και εγκατάστασης των εκθεμάτων.

Η συνολική διάρκεια για την παράδοση του έργου είναι 60 μήνες. Το νέο Κυπριακό Μουσείο θα ανεγερθεί σε επιφάνεια 40.000 τ.μ. Το έργο συνιστά τη σημαντικότερη επένδυση στον τομέα του Πολιτισμού.

Το Μουσείο θα ανεγερθεί  στον χώρο του Παλαιού Γενικού Νοσοκομείου της Λευκωσίας και θα περιλαμβάνει μόνιμους εκθεσιακούς χώρους, που θα φιλοξενούν περίπου, 6.500 αρχαιότητες χώρους περιοδικών εκθέσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εργαστήρια συντήρησης, αποθήκες αρχαιοτήτων, βιβλιοθήκη, αμφιθέατρο κ.α., ενώ το έργο του νέου Κυπριακού Μουσείου περιλαμβάνει και δημιουργία δημόσιας πλατείας.

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την υλοποίηση του νέου Κυπριακού Μουσείου, το οποίο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, θα προσδώσει μια νέα ταυτότητα στην περιοχή όπου θα ανεγερθεί.

Η χωροθέτηση του νέου Μουσείου βρίσκεται σε κομβική θέση, στη Ζώνη Διοίκησης και Πολιτισμού της πρωτεύουσας και μαζί με τα έργα που υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται αυτήν την περίοδο, όπως η Πλατεία Ελευθερίας, το Εμπορικό Τρίγωνο Μακαρίου-Στασικράτους και ο χώρος του Παλαιού ΓΣΠ, θα αναβαθμίσουν περαιτέρω τη Λευκωσία και θα διευρύνουν τις δυνατότητές της, καθιστώντας την ελκυστικότερη τουριστικά.

Η επικεφαλής αρχιτέκτονας του Έργου κα Θεώνη Ξάνθη παρουσιάζοντας λεπτομερώς το έργο, επεσήμανε ότι το νέο Κυπριακό Μουσείο αποτελεί μια καινοτομία για τη Λευκωσία, που αναμφίβολα θα προσφέρει μια μοναδική εμπειρία πολιτισμού

 

 
 
 
 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα