Α.Παπανδρέου: Τα "τιμημένα ρούχα" του γκαρσονιού της Ευρώπης...

06 May 2015, 11:10 | ΙΣΤΟΡΙΑ

TornosNews.gr

Α.Παπανδρέου: Τα "τιμημένα ρούχα" του γκαρσονιού της Ευρώπης...

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η πρόσφατη αναφορά του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση περί γκαρσονιών της Ευρώπης αναβίωσε μνήμες του παρελθόντος, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου χρησιμοποίησε αυτήν την έκφραση. Η στήλη αναζήτησε την ακριβή διατύπωση του Παπανδρέου και ιδού η ακριβής ιστορική απόδοση:

Το 1975 ο Ανδρέας Παπανδρέου πραγματοποιούσε σε όλη την Ελλάδα συγκεντρώσεις και συνεστιάσεις με φίλους και μέλη του ΠΑΣΟΚ, ξεδιπλώνοντας τη στρατηγική του σε διάφορα θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής εκείνης της εποχής. Ήταν, άλλωστε, τα πρώτα βήματα του Κινήματος.

Έξι χρόνια, λοιπόν, πριν αναλάβει τα ηνία της εξουσίας το 1981 και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 1975 σε μία συνεστίαση στελεχών του Κινήματος στη Πάτρα αναπτύσσοντας τις ιδέες του για την οικονομική πολιτική της χώρας έκανε την πρώτη του αναφορά περί γκαρσονιών της Ευρώπης. 

Έλεγε τότε ο Ανδρέας Παπανδρέου αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση στη χώρα μας:

"Μιλάμε για μία χώρα που δεν έχει οικονομική ανάπτυξη ανάλογη με εκείνη που έχουν στη Δύση. Έχουμε μία καθόλου ισορροπημένη ανάπτυξη στη πατρίδα μας όπως και όλες οι χώρες που βρίσκονται στο περιθώριο του καπιταλισμού. Τι γίνεται σε αυτές τις χώρες; Aναπτύσσεται μία ψευτοβιομηχανία. Έχουμε στην Ελευσίνα και τη Θεσσαλονίκη. Αυτή είναι η βιομηχανία μας. Είναι βασικά ψευτοβιομηχανία. Είναι βασικά κανάλια για το πέρασμα ξένων προϊόντων και ξένης τεχνικής. Χαιρετίζουμε την βιομηχανία. Λέμε δεν έχει πάρει τον σωστό δρόμο, είναι επιφανειακή, είναι πακετάρισμα, είναι συναρμολόγηση, δεν έχει δομή. Ταυτόχρονα αναπτύσσεται τουρισμός. Καλώς να έρθει. Αλλά δεν μπορείς να στηρίζεις την ανάπτυξη μίας χώρας σε ξενοδοχειακό προσανατολισμό. Εκτός αν πάρουμε όλοι μας απόφαση να φορέσουμε τα ρούχα, τα τιμημένα ρούχα, του γκαρσονιού, να γίνουμε όλοι γκαρσόνια και να πούμε: Eλάτε περάστε. Να γίνουμε εμείς το θέρετρο της Ευρώπης…"....

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα