Tornos News Live: Ζάκυνθος και Ρέθυμνο αισιοδοξούν για έναν καλό Αύγουστο και Σεπτέμβριο, με ανοιχτά πάνω από το 50% των ξενοδοχείων

09 Jul 2020, 21:26 | TORNOS NEWS LIVE

TornosNews.gr

Tornos News Live: Ζάκυνθος και Ρέθυμνο αισιοδοξούν για έναν καλό Αύγουστο και Σεπτέμβριο, με ανοιχτά πάνω από το 50% των ξενοδοχείων

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Πάνω από το 50% των ξενοδοχείων στη Ζάκυνθο και το Ρέθυμνο αναμένεται να έχουν ανοίξει μέχρι τα τέλη Ιουλίου, προσδοκώντας σε αύξηση των αφίξεων τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο, αλλά και τον Οκτώβριο.

Την κοινή αυτή εκτίμηση έδωσαν πριν από λίγο στην διαδικτυακή εκπομπή του Tornos News Live η πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά Ζακύνθου και αντιπρόερδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) κυρία Χριστίνα Τετράδη και η αντιδήμαρχος Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας Ρεθύμνου κυρία Πέπη Μπιρλιράκη, με συντονιστή τον εκδότη του Tornos News κ. Γιάννη Γιαννακάκη

Και οι δυο περιοχές περιμένουν, με το άνοιγμα και της βρετανικής αγοράς από τις 15 Ιουλίου, ότι οι κρατήσεις θα αρχίσουν να ανεβαίνουν σταδιακά, με τα πρώτα στοιχεία να δείχνουν ότι ο Αύγουστος θα κινηθεί ικανοποιητικά και καλύτερα ο Σεπτέμβριος, ενώ τόσο η Ζάκυνθος όσο και το Ρέθυμνο είναι έτοιμα να υποδεχθούν τουρίστες τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Όπως είπε η κυρία Τετράδη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, πάνω από 5.000 ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα (το 50% δηλαδή του συνόλου) προετοιμάζονται για να ανοίξουν για την εφετινή σεζόν. 

Οι πρώτες κρατήσεις 

Οι πρώτες κρατήσεις για τη Ζάκυνθο, μέχρι τώρα, είναι από την Τσεχία, Πολωνία, Ελβετία, Ολλανδία, Ιταλία, Ρουμανία και Ουγγαρία, ενώ μέχρι το τέλος Ιουλίου αναμένεται το πρώτο κύμα Βρετανών τουριστών στο νησί. 

Το Ρέθυμνο, όπως τόνισε η κυρία Μπιρλιράκη, δέχεται την πλειονότητα των τουριστών από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου και μετά από το αεροδρόμιο των Χανίων, από όπου όμως, δέχεται πλέον σημαντικό αριθμό Σκανδιναβών τουριστών, που είναι η μεγαλύτερη εθνικότητα στις αφίξεις των Χανίων. 

Επίσης, μέρος των αφίξεων φτάνει από τα λιμάνια Ηρακλείου και Χανίων, ενώ για πρώτη φορά φέτος το Ρέθυμνο θα έχει απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Πειραιά σε γραμμή που περνά από τη Σαντορίνη και τη Μήλο. Η απευθείας σύνδεση με τα νησιά και την υπόλοιπη Ελλάδα είναι κάτι πολύ ελπιδοφόρο για το Ρέθυμνο, τόνισε η κυρία Μπιρλιράκη.

Όπως είπε, πολύ καλές πληρότητες διαφαίνονται για τον Αύγουστο, ενώ καλύτερος μήνας φαίνεται ότι θα είναι ο Σεπτέμβριος. Τα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου, υπογράμμισε, είναι έτοιμα να μείνουν ανοιχτά μέχρι το Δεκέμβριο. Άλλωστε, έχει γίνει προετοιμασία τα τελευταία χρόνια για 12μηνο τουρισμό στην περιοχή.

Ελκυστικά πακέτα για τους Έλληνες

Τόσο η Ζάκυνθος, όσο και το Ρέθυμνο προσφέρουν ειδικές τιμές στους Έλληνες για το εφετινό καλοκαίρι. Υπάρχουν ήδη πακέτα, που προσφέρουν διαμονή, μεταφορά, αναψυχή και εκδρομές εμπειρίας σε εξαιρετικά ελκυστικές τιμές για την ελληνική οικογένεια.

Η Ζάκυνθος έχει το πλεονέκτημα, όπως είπε η κυρία Τετράδη, να προσεγγίζεται οδικώς τόσο από την Αθήνα όσο και από τη Βόρεια Ελλάδα και την Πελοπόννησο σε λίγες ώρες, γι αυτό και εκτιμά ότι από τον Αύγουστο πολλοί διακούχοι των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού θα επιλέξουν το νησί.

Το Ρέθυμνο, όπως ανέφερε η κυρία Μπιρλιράκη, έχει διαμορφώσει πακέτα all inclusive για την ελληνική οικογένεια, από 80 έως 100 ευρώ την διανυκτέρευση, που προσφέρονται ήδη από τουριστικά γραφεία. Το πακέτο παρέχει διαμονή, εστίαση, μεταφορά, πολιτιστικές εκδηλώσεις και εκδρομές εμπειρίας.

Ο εσωτερικός τουρισμός, πάντως, δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 10% του συνόλου των αφίξεων στα δυο νησιά.

Η σοβαρότητα στα υγειονομικά πρωτόκολλα εκπλήσσει τους ξένους 

Όπως υπογράμμισαν οι κυρίες Τετράδη και Μπιρλιράκη, και στα δυο νησιά, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι έχουν εκπαιδευτεί και έχουν πιστοποιηθεί στην τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, κάτι που ήδη προκαλεί τη θετική εντύπωση των πρώτων επισκεπτών, οι οποίοι προσαρμόζονται στη νέα κανονικότητα των διακοπών τους.

Οι πρώτοι τουρίστες, όπως ανέφεραν, ευχαριστούν τους ξενοδόχους που άνοιξαν γιατί το όνειρο και η επιθυμία τους ήταν να έρθουν στα νησιά μας για τις διακοπές τους.

Πρόσφατα, είπε χαρακτηριστικά η κυρία Μπιρλιράκη, ο δήμαρχος Ρεθύμνου τίμησε ζευγάρι Γερμανών, που έχει επισκεφτεί το Ρέθυμνο 50 φορές. Το ζευγάρι είναι τουριστικοί πράκτορες και όπως είπαν στην εκδήλωση οι πελάτες τους αδημονούν να έρθουν στην Ελλάδα. Δήλωσαν πανευτυχείς που βρίσκονται στο Ρέθυμνο και εξέφρασαν τη μεγάλη τους έκπληξη για τον τρόπο που τους αντιμετωπίζει το προσωπικό και με πόση σοβαρότητα τους υποδεικνύουν και τους ενημερώνουν για τις υπηρεσίες, που προσφέρονται τώρα στο ξενοδοχείο.

Αυτή η σοβαρότητα, πρόσθεσε η κυρία Τετράδη, πρέπει να χαρακτηρίζει φέτος επιχειρηματίες, εργαζόμενους και κοινωνία, ώστε η Ελλάδα, που πήρε τα διεθνή εύσημα για τη διαχείριση της πανδημίας, να συνεχίσει έτσι και με τους επισκέπτες της. Η σωστή υγειονομική διαχείριση, τόνισε, θα αποτελέσει το ατού της χώρας μας για την ανάκαμψη το 2021 και βήμα-βήμα να ξεπεράσουμε την κρίση.

Πάντως, όπως αναφέρθηκε στην εκπομπή, επιχειρηματίες, εργαζόμενοι και φορείς σε Ρέθυμνο και Ζάκυνθο, είναι καλά ενημερωμένοι και εκπαιδευμένοι στη διαχείριση τυχόν κρουσμάτων του ιού, ώστε εάν προκύψουν (κάτι που όλοι απεύχονται) η διαχείριση να είναι ανώδυνη για τον ασθενή, τους εργαζόμενους, τους πελάτες και τα ξενοδοχεία να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Υπάρχουν και οι κατάλληλες υγειονομικές δομές για να προσφέρουν τη θεραπεία, εφόσον χρειασθεί. 

Καλά τα κυβερνητικά μέτρα, εάν τα ...εφάρμοζαν οι τράπεζες 

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μέτρα στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων, ωστόσο, μέχρι τώρα οι τράπεζες δεν έχουν προχωρήσει στην υλοποίησή τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας.

Πολλοί λίγοι επιχειρηματίες εισέπραξαν χρήματα, είπε η κυρία Τετράδη. Συνεχώς έχουμε παράπονα από επιχειρηματίες, γι αυτό και οι θεσμικοί φορείς του κλάδου βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας, ώστε οι επιχειρήσεις να αποκτήσουν κεφάλαια κίνησης για να επανεκκινήσουν τη λειτουργία τους, είπε.

Η κυρία Μπιρλιράκη εξέφρασε την πεποίθησή της ότι θα βρεθεί ο ρυθμός για να βοηθηθούν οι επιχειρηματίες, συνιστώντας υπομονή και κατανόηση σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε όλοι. Έσπευσε, ωστόσο, να τονίσει ότι πολλοί ξενοδοχειακοί επιχειρηματίες ανοίγουν με αυτοθυσία φέτος για να στηρίξουν την ελληνική οικονομία και τους εργαζόμενους, καθώς είναι αβέβαιη εξέλιξη αφίξεων και εσόδων.

Πράγματι, συμπλήρωσε η κυρία Τετράδη, οι επιχειρηματίες βάζουν πλάτη για τη στήριξη πρωτίστως των τοπικών οικονομιών, καθώς στα νησιά δεν υπάρχει επάγγελμα που να μη στηρίζεται στον τουρισμό. Ο τουρισμός για την Ελλάδα και η Ελλάδα για τον τουρισμό, πρέπει να είναι το μοτίβο της εφετινής χρονιάς, είπε, υπογραμμίζοντας ότι ο τουρισμός για μια ακόμη χρονιά θα δώσει τον καλύτερο εαυτό του. 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα