Η πανδημία είναι ακόμη εδώ - Ακυρώσεις εκδηλώσεων και το 2022

01 Nov 2021, 10:39 | Ο Torna-δόρος

Σοφία Κοντογιάννη

Η πανδημία είναι ακόμη εδώ - Ακυρώσεις εκδηλώσεων και το 2022

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Μπορεί να έχουν συμπληρωθεί σχεδόν δύο χρόνια από την εμφάνιση της πανδημίας στη γη, μπορεί να έχουμε αποκτήσει ευρεία γνώση της συμπεριφοράς του κορωνοϊού και να διαθέτουμε πια στη φαρέτρα μας δυνατά όπλα, όπως τα πολύτιμα εμβόλια, ωστόσο από ότι φαίνεται θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την καταπολέμηση του ιού. Μεταξύ άλλων δεινών, ο κορωνοϊός είναι υπεύθυνος για χιλιάδες ακυρώσεις εκδηλώσεων σε όλο τον κόσμο.

Ακολουθούν κάποιες ενδεικτικές περιπτώσεις, ώστε να πάρουμε μία γεύση για το τι μέλλει γενέσθαι και το 2022:

Οι μαγικοί καταρράκτες του Νιαγάρα θα μείνουν σκοτεινοί

Ακυρώνεται και για φέτος η ετήσια εκδήλωση της Παραμονής Πρωτοχρονιάς στους Καταρράκτες του Νιαγάρα. Σε κοινή δήλωση, η Επιτροπή των Καταρρακτών και η Επιτροπή Πάρκων του Νιαγάρα ανέφεραν ότι παραδοσιακή συναυλία δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω του κορωνοϊού, ακολουθώντας την τύχη της εκδήλωσης του 2020.  Παρά την ακύρωση της ετήσιας υπαίθριας εκδήλωσης, υπάρχουν και άλλες δραστηριότητες που θα συνεχιστούν, όπως το OPG Winter Festival of Lights και το Niagara Falls Music Live. Σημειώνεται ότι προηγουμένως το Οντάριο είχε ανακοινώσει ότι θα άρει τα όρια χωρητικότητας σχεδόν σε όλες τις περιοχές της επαρχίας.

Αγγλία, ντόμινο απαγορεύσεων λόγω της πανδημίας

Από την άλλη πλευρά, στην Αγγλία, παραδοσιακές εκδηλώσεις διαφόρων εθνικοτήτων που έρχονταν κοντά, αναβιώνοντας τα ήθη και τα έθιμα των χωρών καταγωγής τους, ακυρώνονται επίσης, υπό τον φόβο έξαρσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού. Για παράδειγμα, το μεγάλο φεστιβάλ Woking Diwali το οποίο πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο κέντρο της πόλης, διοργάνωσης του δήμου του Woking στο Surrey και συνδιοργάνωσης πολλών ενώσεων όπως είναι μεταξύ άλλων οι Woking Malayalee Association, Surrey Hindu Cultural Association, Sayapatri Nepalese Group και Surrey Area Teluga Association, ακυρώνεται για μία ακόμη φορά. Πρόκειται για μια γιορτή γύρω από την ιστορία της επιστροφής του Ram στο βασίλειο της Ayodhya, αφού πέρασε 14 χρόνια στην εξορία και σκότωσε τον δαίμονα Ravana. Ινδουιστές, Τζαϊνιστές, Σιχ Βουδιστές αλλά και άνθρωποι κάθε θρησκείας είναι μεταξύ εκείνων που παρακολουθούν το φεστιβάλ , ωστόσο, βαδίζοντας προς τον χειμώνα, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης ανέφερε ότι θα πρέπει να μετριάσει τον κίνδυνο εξάπλωσης της πανδημίας.

Σε άλλη πόλη της Αγγλίας, στο Μάντσεστερ, ακυρώθηκαν οι 8 εκδηλώσεις πυροτεχνημάτων οι οποίες προσελκύουν κάθε φορά περισσότερους από 100.000 θεατές. Το δημοτικό συμβούλιο επεσήμανε ότι θα ήταν αδύνατο να διαχειριστεί αυτές τις εκδηλώσεις, καθώς το να ζητηθεί από όλους τους παρευρισκόμενους να αποδείξουν ότι είτε ήταν πλήρως εμβολιασμένοι, είτε ότι είχαν κάνει τεστ κορωνοϊού με αρνητικά αποτελέσματα, δεν θα ήταν ρεαλιστικό.  

Αλλά και στο Λιντς, 6 δημόσιες εκδηλώσεις έχουν πλέον ακυρωθεί. Οι τοπικές αρχές τόνισαν ότι θα ακολουθήσουν τις οδηγίες της κυβέρνησης ώστε να περιορίσουν τον κίνδυνο μετάδοσης.

Την ίδια τύχη είχε και το φετινό Voltaire Design International Horse Show στο Λίβερπουλ, η εκδήλωση ιππικού αθλητισμού που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης οδήγησαν τους διοργανωτές στο να ακυρώσουν το ιππικό σόου, αναφέροντας μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους ότι ήταν μία πολύ δύσκολη απόφαση, η οποία όμως ελήφθη από απόλυτο σεβασμό προς το κοινό, τους συνεργάτες,  τους προμηθευτές, τους λιανοπωλητές, τους αναβάτες και τους καλεσμένους της εκδήλωσης.

Όμως και η πρωτεύουσα, το Λονδίνο, αισθάνεται την πίεση των απαγορεύσεων, αφού πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι ακυρώνεται και για φέτος  η επίδειξη πυροτεχνημάτων της παραμονής της Πρωτοχρονιάς δίπλα στο ποτάμι.

"Σβηστές" οι μηχανές των αυτοκινήτων στη Γενεύη

Οι ακυρώσεις δεν αφορούν μόνο σε εκδηλώσεις του τρέχοντος έτους, αφού πολλές ευρωπαϊκές χώρες ακυρώνουν διοργανώσεις που θα λάμβαναν χώρα τους πρώτους τουλάχιστον μήνες του 2022. Για παράδειγμα, το Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης το οποίο προγραμματιζόταν για τον Φεβρουάριο του 2002, ακυρώθηκε λόγω ζητημάτων που σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού. Οι διοργανωτές ανέφεραν ότι ένας από τους βασικούς λόγους της ακύρωσης, είναι οι συνεχείς ταξιδιωτικοί περιορισμοί που ενδέχεται να επηρεάσουν όσους θέλουν να παρευρεθούν. Επιπλέον, πολλοί εκθέτες έχουν δηλώσει ότι η αβεβαιότητα που προκαλείται από την πανδημία τους καθιστά αδύνατο να δεσμευτούν. Εν τέλει, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε κλειστό κύκλο, με την παρουσίαση περίπου 60 μοντέλων.

Σημειώνεται ότι το 2019 η έκθεση υποδέχθηκε 600.000 επισκέπτες και 160 εκθέτες. Ωστόσο, πριν από δύο χρόνια, το Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης 2020 ήταν ένα από τα πρώτα μεγάλα γεγονότα που ακυρώθηκαν, καθώς οι αρχές αγωνίστηκαν για να περιορίσουν την αρχική εξάπλωση του κορωνοϊού. Η εκδήλωση του 2021 ακυρώθηκε επίσης, αν και το βραβείο του Ευρωπαϊκού Αυτοκινήτου της Χρονιάς απονεμήθηκε εικονικά.

Νύφες σε απόγνωση στις ΗΠΑ

Στις Ηνωμένες Πολιτείες από την άλλη και συγκεκριμένα στην Ουάσινγκτον, γάμοι, βαπτίσεις, γλέντια και χοροί βρίσκονται στον «αέρα»: Προς τούτο, ο Εισαγγελέας άσκησε δίωξη σε διοργανωτές εκδηλώσεων που αρνήθηκαν να επιστρέψουν τα χρήματα στους πελάτες τους ή να προγραμματίσουν εκ νέου τις γιορτές που ακυρώθηκαν λόγω της πανδημίας.

Ένα ακόμη «χαστούκι» για το τένις στην Αυστραλία

Αλλά και στην Αυστραλία οι ακυρώσεις καλά κρατούν, αφού το σημαντικό τουρνουά προθέρμανσης για το Australian Open ακυρώθηκε, με τους διοργανωτές να εκφράζουν αβεβαιότητα σχετικά με τους κανόνες κατά του κορωνοϊού που θα αντιμετωπίσουν οι παίκτες στη Μελβούρνη.

Είναι η δεύτερη χρονιά που το Kooyong Classic, που συνήθως διεξάγεται τις εβδομάδες πριν από την έναρξη του Grand Slam της σεζόν, ακυρώνεται λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο πρόεδρος της Kooyong Adam Cossar δήλωσε απογοητευμένος που η εκδήλωση δεν θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2022, αλλά ελπίζει ότι θα επιστρέψει δριμύτερο το 2023.

«Μαραθώνιος» ο κορωνοϊός και για την Κίνα

Η Κίνα ανέβαλε τον μαραθώνιο του Πεκίνου μέχρι νεωτέρας, εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού. Οι υγειονομικές αρχές της χώρας προειδοποίησαν ότι αναμένεται μία νέα έξαρση των κρουσμάτων, γεγονός που προκαλεί ανησυχία πριν από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022.

Σημειώνεται ότι ο μαραθώνιος του Πεκίνου διεξάγεται κάθε χρόνο από το 1981 και είναι ένα από τα μεγαλύτερα εθνικά αθλητικά γεγονότα της Κίνας.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα