H Iσπανία συμφώνησε με τις ΗΠΑ για κατάργηση του «φόρου Google»

29 Oct 2021, 10:45 | Ο Torna-δόρος

Σοφία Κοντογιάννη

H Iσπανία συμφώνησε με τις ΗΠΑ για κατάργηση του «φόρου Google»

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

H Κυβέρνηση της Ισπανίας υιοθέτησε, από το τρέχον έτος, τον φόρο επί των ψηφιακών υπηρεσιών, γνωστός και ως φόρος Google, με τον οποίο φορολογούνται μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο στην Ισπανία, έχοντας τη φορολογική τους έδρα σε άλλη χώρα.

Δεδομένου ότι η πλειοψηφία των εταιριών, που επηρεάζονται από τον εν λόγω φόρο, είναι αμερικανικές, οι Η.Π.Α. αντέδρασαν στην υιοθέτησή του, ζητώντας την κατάργησή του. Σημειώνεται ότι, οι Η.Π.Α. είχαν ανακοινώσει ένα σύνολο δασμών για ορισμένα ευρωπαϊκά προϊόντα, μεταξύ των οποίων και ισπανικά, προκαλώντας αναστάτωση τους Ισπανούς εξαγωγείς. Υπενθυμίζεται ότι οι χώρες του Ο.Ο.Σ.Α. έχουν συμφωνήσει για την εφαρμογή ελάχιστου φόρου ύψους 15% στις πολυεθνικές εταιρίες, ενώ η Ισπανική Κυβέρνηση τον έχει συμπεριλάβει στους Γενικούς Κρατικούς Προϋπολογισμούς του 2022, η ψήφιση των οποίων ακόμη δεν έχει πραγματοποιηθεί. Επομένως, έξι κράτη τα οποία έχουν επιβάλλει τον φόρο Google, μεταξύ των οποίων και η Ισπανία, ήρθαν σε συμφωνία με τις Η.Π.Α., προκειμένου να καταργήσουν τον εν λόγω φόρο, σε αντάλλαγμα με την κατάργηση των δασμών στα προϊόντα τους.

Η συμφωνία ωφελεί την ισπανική κλωστοϋφαντουργία, καθώς ισπανικά καπέλα, σκούφοι, ζώνες, υποδήματα και τσάντες ήταν μερικά από τα προϊόντα, στα οποία θα εφαρμοζόταν δασμός, της τάξεως του 25%. Επιπλέον, μεταξύ άλλων, ήταν και θαλασσινά, όπως γαρίδες και χταπόδια. Σημειώνεται ότι έχει συμφωνηθεί μία περίοδος μετάβασης και, συγκεκριμένα, η κατάργηση του φόρου επί των ψηφιακών υπηρεσιών, μόλις εγκριθεί ο Πυλώνας 1 της συμφωνίας Ο.Ο.Σ.Α., με καταλυτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου του 2023. Μάλιστα, από το 2024, τα κράτη θα πρέπει να υπολογίσουν εάν ο φόρος, επί των ψηφιακών υπηρεσιών, κατά την περίοδο μετάβασης, είναι υψηλότερος από τον φόρο του ΟΟΣΑ, που θα πλήρωναν οι εταιρείες, προκειμένου να γίνει η αντίστοιχη έκπτωση φόρου στα επόμενα έτη, ώστε να εξοφληθεί η διαφορά.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα