Ο συνεδριακός τουρισμός και το «φαινόμενο της σαμπάνιας»

18 Oct 2021, 17:31 | Ο Torna-δόρος

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Ο συνεδριακός τουρισμός και το «φαινόμενο της σαμπάνιας»

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Έπειτα από 18 μήνες ανενεργών συνεδρίων εξαιτίας της πανδημίας, ο κλάδος των συνεδρίων, εκθέσεων και εκδηλώσεων (MICE) ανακάμπτει με ταχείς ρυθμούς.

Παρότι ορισμένοι αναλυτές επισημαίνουν ότι πρόκειται για έναν από τους κλάδους που ποτέ δεν θα ανακάμψουν σε επίπεδα προ πανδημίας και ότι οι διαδικτυακές συναντήσεις θα επιβληθούν ως μια πιο αποτελεσματική και οικονομική εναλλακτική, η πρόσφατη ανάκαμψη των δια ζώσης εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίες μήνες σε όλο τον κόσμο επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει μεγάλη διάθεση επιστροφής στην κανονικότητα.

Η διάθεση για επιστροφή στις εκθέσεις και τα συνέδρια μάλιστα είναι τόσο μεγάλη, που όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ισπανικής Ομοσπονδίας Ταξιδιωτικών Γραφείων, Carlos Garrido, στο Tourinews, καταγράφεται ένα «φαινόμενο σαμπάνιας» από τη στιγμή που τα περιοριστικά μέτρα περιορίστηκαν.

Τον Σεπτέμβριο οι μηχανές του τουρισμού MICE στην Ισπανία ξεκίνησαν να θερμαίνονται, με ορισμένες εκδηλώσεις όπως το Συνέδριο Διαστημικού και Υποβρύχιου Τουρισμού (SUTUS) στη Marbella (22-24 Σεπτεμβρίου), η έκθεση Emotions Travel στη Σεβίλλη (26-29 Σεπτεμβρίου) και η έκθεση IAAPA Expo Europe στη Βαρκελώνη (27-30 Σεπτεμβρίου).

Ο Οκτώβριος ήταν ο μήνας που ξεκλείδωσε ακόμη περισσότερα τα συνέδρια και τις εκδηλώσεις καθώς πραγματοποιήθηκαν πολλές τουριστικές συναντήσεις στην Ισπανία: η Expovacaciones Bilbao 2021 (1-3 Οκτωβρίου) και η I Convention of Turespaña στη Σεβίλλη (4-6 Οκτωβρίου). Όμως το «φαινόμενο της σαμπάνιας» δεν περιορίστηκε στον τουρισμό καθώς και διοργανώθηκαν και εκθέσεις άλλων τομέων, όπως η Fruit Attraction στην Ίμπιζα για τον αγροδιατροφικό τομέα (5-7 Οκτωβρίου), η South Summit 2021 στη Μαδρίτη για την καινοτομία (5-7 Οκτωβρίου), η Automobile Barcelona 2021 για την αυτοκίνηση (2-10 Οκτωβρίου) και η Barcelona Boat Show (12 – 17 Οκτωβρίου).

Στη Γαλλία υπήρξε επίσης ισχυρή επανεκκίνηση του MICE τον Οκτώβριο. Από τις 5 έως τις 8 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η τουριστική έκθεση IFTM Top Resa στο Παρίσι και στις 7-8 Οκτωβρίου η Toulouse Entreprise Committee Fair.

Επίσης, στο Ντουμπάι ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου η World Expo 2020, η οποία θα «τρέχει» μέχρι το Μάρτιο του 2022.

Στην Ισπανία έχουν προγραμματιστεί και νέες εκδηλώσεις και συνέδρια για τον Οκτώβριο, όπως το Global MICE Summit (19 Οκτωβρίου στην Ίμπιζα), το TURIUM 2021 (την ίδια μέρα στη Μαδρίτη), το II International Tourism Congress of Cruises (21-22 Οκτωβρίου στη Μάλαγα), το Future of Tourism World Summit (26-27 Οκτωβρίου στη Βαρκελώνη) και το World ATM Congress (26-28 στη Μαδρίτη).

Πρόκειται για ένα μικρό δείγμα του μεγάλου όγκου δραστηριότητας που δημιουργείται σε διαφορετικούς εκθεσιακούς χώρους της Ισπανίας και του κόσμου, μια τάση που θα συνεχιστεί, όπως φαίνεται, καθώς προχωρούν τα προγράμματα εμβολιασμών και αίρονται οι περιορισμοί όσον αφορά την πληρότητα και τα ταξίδια.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα