Αττάλεια: Τουριστικός φόρος για τη συντήρηση των υποδομών

02 Jul 2019, 12:27 | Ο Torna-δόρος

TornosNews.gr

Αττάλεια: Τουριστικός φόρος για τη συντήρηση των υποδομών

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Tην επιβολή τουριστικού φόρου στα πρότυπα άλλων τουριστικών προορισμών του εξωτερικού, πρότεινε ο δήμαρχος του δημοφιλέστερου τουριστικού προορισμού της Τουρκίας, της Αττάλειας, κ. Mukhittin Bechek.

Ο κ. Bechek σε δηλώσεις του στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρει οτι η Αττάλεια, με 14-15 εκατ. τουρίστες ετησίως, δεν έχει επαρκή δημοτικά έσοδα ώστε να διατηρήσει τις αστικές υποδομές της.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Αττάλεια, η οποία φιλοξενεί το 68% των διεθνών τουριστικών ροών στη χώρα, μπορεί να γίνει η πρώτη τουρκική πόλη που θα εισάγει πιλοτικά τουριστικό φόρο.

Το υπουργείο Τουρισμού της Τουρκίας, επισημαίνει ο κ. Bechek, πρέπει να καταρτίσει νόμο ο οποίος θα εισάγει το φόρο, και θα προκύψει έπειτα από διαβούλευση με την Τουριστική Ένωση της Αττάλειας, από την οποία εκπροσωπούνται όλα τα ξενοδοχεία της περιοχής.

Υπολογίζεται ότι η πόλη μπορεί να έχει έσοδα ύψους 150-200 εκατ. ευρώ ετησίως από τον τουριστικό φόρο, σε μια περιοχή 2,5 εκατ. κατοίκων που σύμφωνα με τη δημοτική αρχή υποδέχεται 5 εκατ. τουρίστες το καλοκαίρι και αντιμετωπίζει προβλήματα  με τα σκουπίδια, τη συντήρηση του οδικού δικτύου κτλ.

Ως αποτέλεσμα, η πόλη δαπανά όλο και μεγαλύτερα ποσά στη συντήρηση των υποδομών της και το ζήτημα αυτό σε πολλούς ευρωπαϊκούς προορισμούς έχει επιλυθεί με την επιβολή τουριστικού ή περιβαλλοντικού φόρου στους επισκέπτες.

Ο δήμος εκτιμά οτι η εισαγωγή του φόρου δεν θα επηρεάσει τις τουριστικές ροές στον προορισμό καθώς οι τουρίστες που τον επισκέπτονται τον επιλέγουν σε αντιδιαστολή με την Ελλάδα ή την Ισπανία εξαιτίας του εξαιρετικού προϊόντος του σε συνδυασμό με τις καλές τιμές.

Υπάρχει πρόταση για την εισαγωγή φόρου ύψους 1,5 ευρώ ανά τουρίστα ανά διανυκτέρευση, με εξαίρεση τα παιδιά. 

Εφόσον 13 εκατ. τουρίστες επισκέπτονται στην Αττάλεια και οι περισσότεροι επιλέγουν διαμονή σε ξενοδοχεία, και το ένα τρίτο είναι παιδιά, περί τα 8,5 εκατ. τουρίστες θα επιβαρύνονται με την καταβολή του φόρου. 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα