Κυριάκος Μητσοτάκης: Περιορισμοί στον αριθμό κρουαζιερόπλοιων στην Ελλάδα το 2025- Σαντορίνη και Μύκονος στο επίκεντρο

14 Jun 2024, 14:50 | ΠΡΟΣΩΠΑ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Περιορισμοί στον αριθμό κρουαζιερόπλοιων στην Ελλάδα το 2025- Σαντορίνη και Μύκονος στο επίκεντρο

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Προετοιμασμένος να θέσει περιορισμούς στον αριθμό των κρουαζιερόπλοιων που επισκέπτονται τη χώρα μας εμφανίζεται ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του στο Bloomberg, ως μια πρώτη ενέργεια της κυβέρνησης για να διαχειριστεί τις επιπτώσεις του υπερτουρισμού.

Ο Πρωθυπουργός τοποθετεί χρονικά μια πρωτοβουλία για πλαφόν στις προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων στα Ελληνικά λιμάνια, ενδεχομένως μέσα στο επόμενο έτος.

Όπως είπε, οι νέοι κανόνες θα περιορίσουν τον συνολικό αριθμό των νησιωτικών θέσεων ελλιμενισμού ή θα καθιερωθεί μια διαδικασία υποβολής προσφορών για χρονοθυρίδες.

Ο κ.Μητσοτάκης ανέφερε τη Μύκονο και τη Σαντορίνη ως τα νησιά που «υποφέρουν» περισσότερο.

Σχεδόν 750 προσεγγίσεις κρουαζιεροπλοίων πραγματοποιήθηκαν στη Μύκονο πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 23% σε σχέση με το 2022.

Ο αριθμός των προσεγγίσεων στη Σαντορίνη έφτασε τις 800, μεταφέροντας σχεδόν 1,3 εκατομμύρια επισκέπτες, καθιστώντας το νησί ως τον πιο δημοφιλή προορισμό κρουαζιερόπλοιων στην Ελλάδα.

Ο μεγάλος όγκος πλοίων που καταπλέουν στη Σαντορίνη, όπου κατοικούν μόλις 15.000 κάτοικοι, μπορεί να μην αποφέρει ανάλογο οικονομικό όφελος παρά το γεγονός ότι δέχεται 5,5 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως.

«Υπάρχουν άνθρωποι που ξοδεύουν πολλά χρήματα για να βρεθούν στη Σαντορίνη και δεν θέλουν το νησί να βαλτώσει. Επιπλέον, το νησί δεν μπορεί να το αντέξει οικονομικά, ακόμη και σε επίπεδο ασφάλειας», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

  • Σε δημοσίευμά της η Telegraph, το Σάββατο, σημειώνει ότι οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού έρχονται εν μέσω φόβων ότι οι τουρίστες θα αποθαρρυνθούν από το να επισκέπτονται τα πιο δημοφιλή νησιά της Ελλάδας, επειδή η εμπειρία θα καταστραφεί εάν υπερφορτωθούν.
Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα