Julia Simpson: WTTC | Ο τουρισμός της Πορτογαλίας ετοιμάζεται για ένα ιστορικό έτος
13 May 2024, 11:39 | ΠΡΟΣΩΠΑ
TornosNews.gr
Ιστορικό ρεκόρ για τον τουρισμό της Πορτογαλίας προβλέπει η Έρευνα Οικονομικών Επιπτώσεων του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) 2024, σε συνεργασία με την Oxford Economics. Μάλιστα, εκτιμά ότι η οικονομική συνεισφορά του τουρισμού στην οικονομία της χώρας θα ξεπεράσει τα 54 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η προοπτική αυτή δείχνει αύξηση 24,3% σε σύγκριση με το 2019 και αντιπροσωπεύει το 20% της εθνικής οικονομίας, ενισχύοντας τον ρόλο του κλάδου ως βασικό μοχλό που κινεί την οικονομία της Πορτογαλίας.
Σύμφωνα με το WTTC, ο κλάδος πρόκειται να υποστηρίξει 1,14 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, που σημαίνει αύξηση 126.000 θέσεων εργασίας σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019.
Καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει να δίνει προτεραιότητα στα ταξίδια και τον τουρισμό, οι δαπάνες τόσο των διεθνών όσο και των εγχώριων τουριστών αναμένεται να φτάσουν τα 30,7 δισεκατομμύρια ευρώ και τα 17,9 δισεκατομμύρια ευρώ, αντίστοιχα.
Μια αναδρομή στο περασμένο έτος
Το 2023, η συνεισφορά του Travel & Tourism αυξήθηκε κατά 8,6% φτάνοντας τα 52 δισεκατομμύρια ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 19,6% της συνολικής οικονομικής παραγωγής της Πορτογαλίας, 19,5% πάνω από το ανώτατο όριο του 2019.
Οι δαπάνες των ξένων επισκεπτών αυξήθηκαν κατά 9,2% στα 29,6 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι εγχώριες τουριστικές δαπάνες αυξήθηκαν σχεδόν κατά 5% στα 17,2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η Julia Simpson, Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος του WTTC, δήλωσε: «Ο τουρισμός στην Πορτογαλία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της οικονομίας της χώρας, που οδηγεί την ανάπτυξη και συνεισφέρει 1,1 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
«Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να τονώσει τον τουρισμό έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών στη χώρα, οδηγώντας σε πρωτοφανή ανάπτυξη και ευκαιρίες. Η Πορτογαλία είναι κορυφαίος ταξιδιωτικός προορισμός και το μέλλον του κλάδου φαίνεται εξαιρετικά ελπιδοφόρο».
Πώς θα είναι η επόμενη δεκαετία;
Οι προοπτικές για την επόμενη δεκαετία είναι εξαιρετικά θετικές, σύμφωνα με τις προβλέψεις του WTTC. Μέχρι το 2034, ο τομέας αναμένεται να συνεισφέρει στην οικονομία της Πορτογαλίας 66,5 δισεκατομμύρια ευρώ – 22,4% της συνολικής οικονομίας, παρέχοντας 1,4 εκατ. θέσεις εργασίας σε εθνικό επίπεδο, αντιπροσωπεύοντας έναν στους τέσσερις εργαζόμενους.
Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση
Το WTTC προβλέπει ότι τα ταξίδια και ο τουρισμός σε όλη την περιοχή της ΕΕ θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται το επόμενο έτος με τη συνεισφορά στο ΑΕΠ να φθάνει σχεδόν το 1,75 τρισ. ευρώ. Οι θέσεις εργασίας προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 24,5 εκατομμύρια, οι δαπάνες των διεθνών επισκεπτών προβλέπεται να φτάσουν τα 517 δισεκατομμύρια ευρώ και οι δαπάνες των εγχώριων επισκεπτών αναμένεται να ξεπεράσουν τα 982 δισεκατομμύρια ευρώ.
διαβάστε ακόμα
-
Οι κοινότητες στο επίκεντρο της τουριστικής ανάπτυξης 23/04 | 15:13
-
WTTC | Το Ηνωμένο Βασίλειο χάνει τουριστικά έσοδα λόγω κυβερνητικών πολιτικών 23/04 | 15:31
-
Ανάμεσα στην ομορφιά και την ασυδοσία – μια ανατομία της τουριστικής πραγματικότητας στο Βόρειο Αιγαίο 17/04 | 12:51
-
Βαλεαρίδες Νήσοι: Η ευημερία των ντόπιων στο ισοζύγιο των τουριστικών επιδόσεων 05/03 | 10:41
-
Πρώτη φορά βλέπω πραγματική διάθεση ξένων κεφαλαίων να επενδύσουν στην Ελλάδα 11/04 | 19:50
-
«Ώρα για ένα Παγκόσμιο Ταμείο Ανθεκτικότητας στον Τουρισμό» 16/04 | 11:32
-
H αντιπρόεδρος του WTTC για την ενίσχυση των τουριστικών ΜμΕ 12/03 | 14:24
-
Η βιώσιμη ανάπτυξη δεν είναι επιλογή – είναι προϋπόθεση για τον ελληνικό τουρισμό 16/04 | 07:00
-
«Η τεχνολογία θα ακυρώσει τους δασμούς του Trump» 10/04 | 10:49
-
TUI UK & Ireland | Προβληματισμός για την υπερπροσφορά θέσεων 21/03 | 11:49
δημοφιλέστερα
- 1 Από τα Φαλάσαρνα στο Ελαφονήσι: Ένας Μαγευτικός Δρόμος στη Δυτική Κρήτη 23.04.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 2 easyJet | Άνοιξαν οι πωλήσεις για το καλοκαίρι του 2026 23.04.2025 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
- 3 Προετοιμασία του οικισμού Κιονίων για την τουριστική περίοδο: Ένα παράδειγμα προς μίμηση 23.04.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 4 Περιφέρεια Αττικής | Σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο καταπολέμησης των κουνουπιών 23.04.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 5 Αδελφοποίηση του Δήμου Σφακίων με τον Δήμο Αγίας Νάπας 23.04.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 6 Δυναμική παρουσία της Θεσσαλονίκης στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής Τουρισμού στο Χονγκ Κονγκ 23.04.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 7 Πώς να κάνετε το ChatGPT... τον καλύτερο πωλητή του ξενοδοχείου σας 23.04.2025 | ΧΡΗΣΤΙΚΑ
- 8 Η Phāea στους ιδρυτικούς εταίρους της πρωτοβουλίας για τη διαχείριση αποβλήτων 23.04.2025 | ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
- 9 Η online φήμη καθορίζει την επιτυχία ενός ξενοδοχείου – Τι να κάνετε και τι να αποφύγετε 23.04.2025 | ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
- 10 Φρένο στα ακριβά ταξίδια των Αμερικανών: Ο φόβος ύφεσης αλλάζει τις συνήθειες 23.04.2025 | ΑΓΟΡΕΣ