Willie Walsh: Διψήφια αύξηση στην επιβατική κίνηση τον Φεβρουάριο | "εκτροχιασμός" αν μπουν νέοι φόροι

05 Apr 2024, 11:55 | ΠΡΟΣΩΠΑ

TornosNews.gr

Διψήφια αύξηση στην επιβατική κίνηση τον Φεβρουάριο | "εκτροχιασμός" αν μπουν νέοι φόροι

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Το δυνατό ξεκίνημα του Ιανουαρίου στην αεροπορική επιβατική κίνηση παγκοσμίως συνεχίστηκε και τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΙΑΤΑ:

  • Η συνολική ζήτηση, μετρημένη σε χιλιόμετρα εσόδων επιβατών (RPKs), αυξήθηκε κατά 21,5% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2023.
  • Η συνολική χωρητικότητα, μετρημένη σε διαθέσιμα χιλιόμετρα θέσεων (ASK), αυξήθηκε κατά 18,7% από έτος σε έτος.
  • Ο συντελεστής φορτίου Φεβρουαρίου ήταν 80,6% (+1,9 π.μ. σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2023).
  • Η διεθνής ζήτηση αυξήθηκε 26,3% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2023. Η χωρητικότητα αυξήθηκε κατά 25,5% από έτος σε έτος και ο συντελεστής φορτίου βελτιώθηκε στο 79,3% (+0,5 π.μ. τον Φεβρουάριο του 2023).
  • Η εγχώρια ζήτηση αυξήθηκε 15,0% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2023. Η χωρητικότητα αυξήθηκε κατά 9,4% σε ετήσια βάση και ο συντελεστής φορτίου ήταν 82,6% (+4,0 π.μ. σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2023).

Ο Γενικός Διευθυντής της IATA, Willie Walsh, σχολιάζοντας τα στοιχεία, δήλωσε:

Το δυνατό ξεκίνημα του 2024 συνεχίστηκε τον Φεβρουάριο, με όλες τις αγορές, εκτός της Βόρειας Αμερικής, να αναφέρουν διψήφια αύξηση στην επιβατική κίνηση.

Υπάρχει σημαντικός λόγος να είμαστε αισιόδοξοι για τις προοπτικές του κλάδου το 2024, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες επιταχύνουν τις επενδύσεις στην απαλλαγή από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και η ζήτηση επιβατών δείχνει ανθεκτικότητα απέναντι σε γεωπολιτικές και οικονομικές αβεβαιότητες.

Είναι κρίσιμο, τόνισε ο Willie Walsh, οι πολιτικοί να αντισταθούν στον πειρασμό να "αρπάξουν" μετρητά από τον κλάδο των αερομεταφορών με νέους φόρους, κάτι που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει αυτή τη θετική τροχιά και να κάνουν τα ταξίδια πιο ακριβά. Ειδικότερα, ανησυχία προκαλεί η Ευρώπη, καθώς φαίνεται αποφασισμένη να υιοθετήσει μη ανταγωνιστικές φορολογικές προτάσεις για να αντισταθμίσει την υποτονική οικονομική ανάπτυξη.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα