Αλέξανδρος Βασιλικός: "Αδύναμη" η ρύθμιση για τη βραχυχρόνια μίσθωση | "Φέρτε τα ένσημα" να δούμε την προσφορά της στην απασχόληση

27 Nov 2023, 16:05 | ΠΡΟΣΩΠΑ

TornosNews.gr

"Αδύναμη" η ρύθμιση για τη βραχυχρόνια μίσθωση | "Φέρτε τα ένσημα" να δούμε την προσφορά της στην απασχόληση

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

"Πολύ αδύναμη" χαρακτήρισε τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Αλέξανδρος Βασιλικός στην ομιλία του στην 11η Γενική Συνέλευση του Επιμελητηρίου, το περασμένο Σάββατο 25 Νοεμβρίου στο Metropolitan Expo, στο πλαίσιο της XENIA 2023. 

Είπε για το ζήτημα αυτό ο κ.Βασιλικός:

".... Δεν μπορώ να μην μεταφέρω την απογοήτευση του κλάδου για την πολύ αδύναμη νομοθετική πρωτοβουλία για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Παντού σε όλο τον κόσμο επιβεβαιώνεται αυτό που ζούμε και στην Ελλάδα. Κατακόρυφη αύξηση των ενοικίων και δημιουργία προβλημάτων στέγασης για τις οικογένειες, για τους νέους, για τους φοιτητές, για κρίσιμες ειδικότητες για την καθημερινή λειτουργία πολλών κοινωνιών και προορισμών, όπως γιατροί, νοσηλευτές, εκπαιδευτικοί, στελέχη της αστυνομίας και του λιμενικού. Οι θέσεις του ΞΕΕ παραμένουν σταθερές και αναλλοίωτες εδώ και μια δεκαετία. 

Η διεθνής τάση είναι ξεκάθαρη: κυβερνήσεις, δήμοι, τοπικές κοινωνίες, δικαστική εξουσία ρυθμίζουν με αυστηρό τρόπο  την ΒΜ με απόλυτη προτεραιότητα στην τοπική κοινωνία. 

Και επειδή είδε το φως της δημοσιότητας μια έρευνα που πλέκει το εγκώμιο της ΒΜ και του πόσο βοηθάει μεταξύ άλλων την απασχόληση, χρησιμοποιώντας - άκουσον άκουσον - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥΣ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΕΣ - για τον υπολογισμό των θέσεων εργασίας έχω να πω μονάχα ένα πράγμα: 

Φέρτε μας και τα ένσημα!!!"

Ο κ.Βασιλικός μετέφερε επίσης την ανησυχία του για την καινούργια φορολόγηση που επιβάλλεται στους επισκέπτες των Ελληνικών ξενοδοχείων. "Είναι ξεκάθαρο", είπε, "πως η υπερφορολόγηση,  με ένα νέο τέλος διαμονής,  οριζόντιο και εθνικό,  βλάπτει την ανταγωνιστικότητα του Ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Ας μην ξεχνάμε…H ζήτηση δεν είναι ανελαστική!"

Απευθυνόμενος στην παριστάμενη υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο κ.Βασιλικός τόνισε:

"Για να αποδώσω «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι» οφείλω για τα δυο τελευταία ζητήματα (φόρο & ΒΜ) να τονίσω πως η υπουργός και καταλαβαίνει και συμμερίζεται και υποστηρίζει τα αιτήματα μας. Υπουργέ,  είμαι υποχρεωμένος να σας μεταφέρω ως θεσμικός σύμβουλος την απογοήτευση του κλάδου.  Θα συνεχίσουμε να σας τροφοδοτούμε με τα απαραίτητα επιχειρήματα, μελέτες και θέσεις και να συνεργαζόμαστε μέχρι να επικρατήσει η κοινή λογική όπως εξάλλου συμβαίνει σε ολοένα και περισσότερες πόλεις και χώρες."

Αναφερόμενος στην κλιματική κρίση και στις ελλείψεις προσωπικού στα ξενοδοχεία ο πρόεδρος του ΞΕΕ είπε:

"...Οι φυσικές καταστροφές που είδε η Μεσόγειος το 2023 αποδεικνύουν πως η κλιματική αλλαγή έχει μετατραπεί σε κλιματική κρίση και είναι πια ορατή η πιθανή απειλή του μοντέλου του τουρισμού όπως το γνωρίζουμε. 

Ταυτόχρονα, τα Ελληνικά ξενοδοχεία καλούνται να ολοκληρώσουν ενεργειακή και τεχνολογική μετάβαση ταυτόχρονα με την απαραίτητη εκπαίδευση του προσωπικού (upskilling - reskilling) την ώρα που τα στοιχεία της φετινής μελέτης του ΙΤΕΠ δείχνουν πως λείπουν από τα Ελληνικά ξενοδοχεία 53,000 εργαζόμενοι, ήτοι 20% του συνόλου των αναγκών". 

Ο κ.Βασιλικός αναφέρθηκε επίσης σε διάφορες δράσεις του ΞΕΕ. Τα βασικά σημεία:

 • Για δεύτερη χρονιά το πρόγραμμα «Φιλοξενία μου» διδάσκεται στο δημοτικό στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, με σκοπό να έρθουν τα παιδιά σε μια πρώτη επαφή με την έννοια της Φιλοξενίας.  Το πρόγραμμα αυτό το ΞΞΕ το έχει ήδη παραδώσει στους Κυπρίους ξενοδόχους για να το προωθήσουν στο δικό τους εκπαιδευτικό σύστημα.
  Θέλω να ευχαριστήσω τις τοπικές ενώσεις που κινητοποιήθηκαν για την διάχυση του προγράμματος στα σχολεία
 • Το πρώτο τρίμηνο του 24 θα σας παρουσιαστεί και η μετεξέλιξη δύο εμβληματικών δράσεων του ΞΕΕ,  του «Ελληνικού Πρωινού» και του “Boutique Hotels”.
 • Ο επιταχυντής νεοφυών επιχειρήσεων εκλέχθηκε καλύτερος επιταχυντής στην Νότια Ευρώπη.
 • Στη Ρόδο, την άνοιξη του 2024,  η Hotrec θα διοργανώσει για πρώτη φορά μια συνδιάσκεψη όλων των ευρωπαϊκών φορέων εκπροσώπησης του τουρισμού με μοναδική ατζέντα την κλιματική αλλαγή. Ο πρόεδρος του ΞΕΕ ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη,  οι οποίοι αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή την ιδέα αυτή, καθώς και τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο για την προσφορά του να χρηματοδοτήσει τη διοργάνωση. 

Πλατφόρμες πουλάνε κοτέτσια για ξενοδοχεία!

Τέλος, τόνισε ότι όλοι μαζί πρέπει να δώσουν τις απαραίτητες μάχες για να επιλυθούν χρόνια προβλήματα, όπως οι:

 • Ανισότητες και στρεβλώσεις της αγοράς.
 • Πλατφόρμες που πουλάνε κοτέτσια για ξενοδοχεία.
 • Παράλληλες μορφές καταλυμάτων οι οποίες δεν υπόκεινται σε κανόνες και ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια.
 • Παραλογισμοί όπως το άθροισμα πολλαπλών εταιριών ενοικιαζόμενων δωματίων σε ένα κτήριο. 
 • Τα πνευματικά δικαιώματα. Εδώ θα πω, τόνισε, πως το πήγαμε μέχρι εκεί που μπορούσαμε. Και συγχαίρω και τους συναδέλφους για την μαζική συμμετοχή.  Η προσπάθεια αυτορρύθμισης της αγοράς από το ΞΕΕ είχε και έχει τεράστια επιτυχία αλλά δεν μπορεί να ξεπεράσει συντεχνίες που συνεχίζουν να φυτοζωούν εις βάρος και των χρηστών και των δικαιούχων! Η επιβολή της κοινής λογικής δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο. Καλώ την κυβέρνηση να παρέμβει!
 • Τα ξενοδοχεία μικρών κατηγοριών, τα οποία αποκλείονται παραδοσιακά από προγράμματα αναβάθμισης / ακόμα και ενεργειακής αναβάθμισης! "Βεβαίως, είπε, καλωσορίζουμε και τις μεγάλες επενδύσεις και τα διεθνή brands. Είναι απαραίτητο συστατικό στοιχείο ενός σύγχρονου ξενοδοχειακού προϊόντος μιας χώρας. Αλλά η ψυχή της Ελληνικής φιλοξενίας είναι το μικρό οικογενειακό ξενοδοχείο. Αυτό είναι και το συγκριτικό πλεονέκτημα μας,  το οποίο οφείλουμε να προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού. Τα ξενοδοχεία αυτά οφείλουν να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες και τα ίδια χρηματοδοτικά εργαλεία με τους υπόλοιπους στο στοίχημα της μετάβασης προς το αύριο". 
 • Ο κ.Βασιλικός ευχαρίστησε την κυρία Κεφαλογιάννη για το ενδιαφέρον που έχει δείξει για τα θέματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και να ξεκλειδωθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια του οργανισμού "Hotels for" με αποκλειστικό αντικείμενο την ανάπτυξη πρωτοβουλιών κοινωνικής ευθύνης σε εθνικό και κλαδικό επίπεδο, στηρίζοντας αυτούς που έχουν ανάγκη και προωθώντας τους στόχους της  βιώσιμης ανάπτυξης που έχει θέσει ο ΟΗΕ.
  "Είμαι βέβαιος πως θα βρεθεί πολύ σύντομα ο τρόπος προκειμένου να απελευθερώσουμε άμεσα και συντονισμένα την διάθεση του Έλληνα ξενοδόχου για κοινωνική προσφορά", τόνισε.


Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα