Sören Hartmann : H γερμανική τουριστική βιομηχανία δεσμεύεται για τη βιωσιμότητα - "Ήρθε η ώρα να δράσουμε!"

23 May 2023, 10:56 | ΠΡΟΣΩΠΑ

TornosNews.gr

H γερμανική τουριστική βιομηχανία δεσμεύεται για τη βιωσιμότητα - "Ήρθε η ώρα να δράσουμε!"

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

H τουριστική βιομηχανία πρέπει «να γίνει πιο βιώσιμη, πιο ψηφιακή και σε ορισμένα σημεία πιο διαφανής». Αυτό τόνισε, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ένωσης της Γερμανικής Βιομηχανίας Τουρισμού (BTW) Sören Hartmann, μιλώντας στην 24η σύνοδο κορυφής της BTW στο Βερολίνο. Ο κ.Hartmann ζήτησε μάλιστα πολιτική υποστήριξη σε αυτά τα θέματα.

Ο πρόεδρος της κορυφαίας ένωσης των γερμανικών τουριστικών επιχειρήσεων υπογράμμισε επίσης ότι ήρθε η ώρα ο κλάδος να δράσει. "Προς το συμφέρον μας, προς το συμφέρον των επισκεπτών μας και προς το συμφέρον των τουριστικών προορισμών", είπε, επισημαίνοντας πόσο καθοριστικές είναι οι δράσεις ειδικά στο θέμα της αειφορίας.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της BTW κάλεσε τους πολιτικούς να προωθήσουν την καινοτομία και την έρευνα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις νέες μορφές των αεροπορικών καυσίμων. «Ο τουρισμός βασίζεται στην κινητικότητα. Εάν καταφέρουμε να λειτουργήσουμε τις διάφορες μορφές κινητικότητας με βιώσιμο τρόπο, θα κερδίσουμε πολλά για τον κλάδο μας», είπε, ζητώντας από τους πολιτικούς να  βρουν και να προσφέρουν λύσεις στον τουριστικό κλάδο.

Στο σημείο αυτό, ο Sören Hartmann επέκρινε τις πρόσφατες αποφάσεις της ΕΕ σχετικά με τη χρήση βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων. Οι αποφάσεις αυτές, τόνισε, οδήγησαν σε «σημαντικές στρεβλώσεις του ανταγωνισμού» μεταξύ αεροπορικών εταιρειών της ΕΕ και τρίτων χωρών. Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου δύσκολα αποτρέπονται, απλώς μετατοπίζονται, είπε. Εάν οι διαδρομές μεγάλων αποστάσεων περνούν μόνο μέσω Κωνσταντινούπολης ή μέσω Ντουμπάι στο μέλλον, αντί μέσω Φρανκφούρτης και Παρισιού, αυτό δεν θα βοηθήσει στην προστασία του κλίματος, δήλωσε ο πρόεδρος της BTW.

Άλλα θέματα της συνόδου κορυφής για τον τουρισμό, με περίπου 350 συμμετέχοντες, ήταν η ψηφιοποίηση και οι ελλείψεις προσωπικού στον κλάδο. Μεταξύ άλλων, ο Sören Hartmann ζήτησε τη μείωση της γραφειοκρατίας ως πραγματική μεταρρύθμιση για την τόνωση της οικονομίας, καθώς και τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα τρόφιμα και στην εστίαση. Όσον αφορά τις ελλείψεις προσωπικού,  τόνισε την ευθύνη του ίδιου του κλάδου "να τοποθετηθεί ως ένας ενδιαφέρων εργοδότης".

Στην εκδήλωση, στην οποία μίλησαν επίσης ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Robert Habeck και ο ομοσπονδιακός υπουργός Εργασίας Hubertus Heil, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό το Γερμανικό Ταμείο Τουρισμού για το Κλίμα. Το έργο, που ξεκίνησε από την BTW και χρηματοδοτήθηκε από την Εθνική Πρωτοβουλία για την Προστασία του Κλίματος του Υπουργείου Οικονομικών, έχει σκοπό να στηρίξει τη γερμανική τουριστική βιομηχανία τόσο τεχνικά όσο και οικονομικά για την επίτευξη αποτελεσματικών μακροπρόθεσμων μειώσεων των αερίων του θερμοκηπίου.

Σε συνεργασία με το Potsdam Institute for Climate Impact Research, αναπτύσσεται για πρώτη φορά «απογραφή αερίων θερμοκηπίου» για την τουριστική βιομηχανία, προκειμένου να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων προστασίας του κλίματος σε ολόκληρη την τουριστική αλυσίδα. Ο φορέας αυτός καλείται να δημιουργήσει ένα μοντέλο χρηματοδότησης τέτοιων μέτρων «από τον κλάδο για τον κλάδο».

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα