Zurab Pololikashvili : UNWTO | Ο υψηλός πληθωρισμός κύρια απειλή για την ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού

10 May 2023, 10:26 | ΠΡΟΣΩΠΑ

TornosNews.gr

UNWTO | Ο υψηλός πληθωρισμός κύρια απειλή για την ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Ο διεθνής τουρισμός βρίσκεται σε «καλό δρόμο» για να επιστρέψει στα προ του Covid επίπεδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία διεθνών οργανισμών.

Ειδικότερα:

Το Βαρόμετρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού UNWTO για το πρώτο τρίμηνο του έτους δείχνει ότι οι ταξιδιώτες διπλασιάστηκαν σε σύγκριση με το α' τρίμηνο του 2022. Οι διεθνείς αφίξεις έφτασαν το 80% των επιπέδων πριν από την πανδημία την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου με τους ταξιδιώτες να εκτιμώνται σε 235 εκατομμύρια.

Η Νότια Μεσόγειος και η Βόρεια Αφρική ανέκαμψαν πλήρως στα προ-πανδημικά επίπεδα το α΄τρίμηνο, ενώ η δυτική και η βόρεια Ευρώπη, η Κεντρική Αμερική και η Καραϊβική προσέγγισαν τα επίπεδα αυτά.

Αναλυτικά, κατά περιοχή, κατά το πρώτο τρίμηνο:

  • Η Μέση Ανατολή  σημείωσε τις ισχυρότερες επιδόσεις ως η μόνη περιοχή που ξεπέρασε τις αφίξεις το 2019 (+15%) και η πρώτη που ανακτά τους αριθμούς πριν από την πανδημία σε ένα πλήρες τρίμηνο.
  • Η Ευρώπη έφτασε το 90% των προπανδημικών επιπέδων, λόγω της ισχυρής ενδοπεριφερειακής ζήτησης.
  • Η Αφρική έφτασε το 88% και η  Αμερική  περίπου το 85% των επιπέδων του 2019
  • Η Ασία και ο Ειρηνικός έφτασαν το 54% των επιπέδων πριν από την πανδημία, αλλά αυτή η ανοδική τάση πρόκειται να επιταχυνθεί τώρα που οι περισσότεροι προορισμοί, ιδιαίτερα η Κίνα, άνοιξαν ξανά.

Η οικονομική κατάσταση παραμένει το κύριο εμπόδιο στην αποτελεσματική ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού το 2023, με τον υψηλό πληθωρισμό και την αύξηση των τιμών του πετρελαίου να μεταφράζονται σε υψηλότερο κόστος μεταφοράς και διαμονής.  

Ως αποτέλεσμα, οι τουρίστες αναμένεται να αναζητούν όλο και περισσότερο την αξία για τα χρήματα που ξοδεύουν και να ταξιδεύουν πιο κοντά στο σπίτι τους. 

Σημειώνεται ότι η Ίζαμπελ Σνάμπελ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε ότι οι πιέσεις στις τιμές διευρύνονται στα περισσότερα συστατικά του καλαθιού του καταναλωτή. Ενώ τα σοκ στην προσφορά από τις διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες συνεχίζουν να υποχωρούν και οι τιμές στην ενέργεια να μειώνονται, η αγορά εργασίας είναι ισχυρή, οι μισθοί αυξάνονται και τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών διευρύνονται, πρόσθεσε. 

Η ίδια υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να οδηγήσει χαμηλότερα τον πληθωρισμό, εκτιμώντας ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων στο ορατό μέλλον.

Ο UNWTO επίσης προειδοποιεί ότι η αβεβαιότητα που προέρχεται από τη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας και άλλες αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις συνεχίζουν να αποτελούν αρνητικούς κινδύνους για την τουριστική δραστηριότητα.

Η διεθνής τουριστική κίνηση το 2022

Τα αναθεωρημένα στοιχεία για το 2022 δείχνουν ότι περισσότεροι από 960 εκατομμύρια τουρίστες ταξίδεψαν διεθνώς, πράγμα που σημαίνει ότι τα δύο τρίτα (66%) των αριθμών πριν από την πανδημία ανακτήθηκαν.

Οι διεθνείς τουριστικές εισπράξεις αυξήθηκαν και έφτασαν το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 50% σε πραγματικούς όρους σε σύγκριση με το 2021.

Ο γενικός γραμματέας του UNWTO Zurab Pololikashvili δήλωσε: «Η αρχή της χρονιάς έδειξε ξανά τη μοναδική ικανότητα του τουρισμού να ανακάμπτει. Σε πολλά μέρη, βρισκόμαστε κοντά ή και πάνω από τα επίπεδα αφίξεων πριν από την πανδημία. 

«Ωστόσο, πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση σε προκλήσεις που κυμαίνονται από τη γεωπολιτική ανασφάλεια, τις ελλείψεις προσωπικού και τον πιθανό αντίκτυπο της κρίσης κόστους ζωής στον τουρισμό, και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η απόδοση του τουρισμού ανταποκρίνεται στις ευθύνες του ως λύση στην κλιματική κρίση και ως μοχλός ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς».

Η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του UNWTO αναφέρει ότι τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2023 είναι σύμφωνα με τα μακροπρόθεσμα σενάρια του Οργανισμού για το τρέχον έτος. Συνολικά για το 2023 η Ομάδα προβλέπει ότι οι διεθνείς αφίξεις θα ανακτήσουν το 80% έως το 95% των επιπέδων πριν από την πανδημία. Η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων εξέφρασε την πεποίθησή της για μια ισχυρή περίοδο αιχμής (Μάιος-Αύγουστος) στο βόρειο ημισφαίριο, όπως αντικατοπτρίζεται στον τελευταίο Δείκτη Εμπιστοσύνης του UNWTO, ο οποίος δείχνει ότι οι επιδόσεις για την περίοδο είναι σε καλό δρόμο και διαφαίνεται ότι θα είναι ακόμη καλύτερες από το 2022.

  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων (ETC) εξάλλου ανέφερε ότι οι διεθνείς αφίξεις το 2022 ήταν 18% κάτω από τα επίπεδα του 2019 

Οι αυξημένες τιμές των τροφίμων και των καυσίμων στα αεροσκάφη, καθώς και το υψηλότερο λειτουργικό κόστος για τις αεροπορικές εταιρείες και τον τομέα της φιλοξενίας, όπως τονίζουν οι διεθνείς παράγοντες, θα συνεχίσουν να δημιουργούν προβλήματα στα ταξίδια ενός σημαντικού μέρους του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ο πρόεδρος του ETC, Luís Araujo, δήλωσε: Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε υγιή επίπεδα ανάκαμψης καθώς οδεύουμε προς την καλοκαιρινή περίοδο αιχμής. Ωστόσο, πολλές προκλήσεις εξακολουθούν να εμποδίζουν την ταξιδιωτική βιομηχανία, όπως η καταπολέμηση του πληθωρισμού και η αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο κ.Araujo τόνισε επίσης ότι για να συνεχίσει ο κλάδος να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και στις μελλοντικές γενιές, οι τουριστικές επιχειρήσεις, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι προορισμοί πρέπει να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους να ενθαρρύνουν υπεύθυνες τουριστικές πρακτικές, να ελαχιστοποιήσουν τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και να δημιουργήσουν θετικές επιπτώσεις στην ευημερία των πληθυσμών.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα