Kathrin Anselm: Airbnb | Επιστρέφουν δυναμικά τα city breaks

08 Mar 2023, 19:27 | ΠΡΟΣΩΠΑ

TornosNews.gr

Airbnb | Επιστρέφουν δυναμικά τα city breaks

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Τα ταξίδια στις μεγάλες πόλεις επιστρέφουν δυναμικά μετά την υποχώρηση της πανδημίας, τονίζει σε συνέντευξή της στην ιστοσελίδα της έκθεσης ΙΤΒ του Βερολίνου η κυρία Kathrin Anselm, Γενική Διευθύντρια της Airbnb για τις γερμανόφωνες χώρες (Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία).

Όπως αναφέρει, οι κρατήσεις για διανυκτερεύσεις σε μεγάλες πόλεις αυξήθηκαν κατά 20% το 4ο τρίμηνο του 2022 έναντι της αντίστοιχης περιόδου το 2021. Εκτός από την επιστροφή των city breaks, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το ένα πέμπτο των διανυκτερεύσεων που κρατήθηκαν στην Airbnb το 2022 είναι για διαμονές ενός μήνα ή περισσότερο. Αυτή διάρκεια είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι την ίδια περίοδο το 2019 πριν από την πανδημία. Στους ανθρώπους αρέσει να μένουν σε ένα μέρος για κάποιο καιρό και να το κάνουν σπίτι τους μακριά από το σπίτι, τονίζει χαρακτηριστικά.

Η κυρία Kathrin Anselm υπογραμμίζει επίσης ότι οι ταξιδιώτες έλκονται από την ύπαιθρο. Οι διανυκτερεύσεις στην ύπαιθρο το 2022 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά περίπου 60% σε σύγκριση με το 2019.

Και, βέβαια, υπογραμμίζει την εξ αποστάσεως εργασία, που κερδίζει έδαφος, καθώς πολλοί εργαζόμενοι έχουν την ευκαιρία να εργαστούν εξ αποστάσεως, συνδυάζοντας  εργασία και ταξίδι. Επομένως, λέει, τα όρια μεταξύ εργασίας, αναψυχής και ταξιδιού γίνονται όλο και πιο ασαφή.

Η δυνατότητα εργασίας εξ αποστάσεως,τονίζει, φέρνει νέες απαιτήσεις στη διαμονή. Για παράδειγμα, το γρήγορο Wi-Fi είναι απαραίτητο για πολλούς. Οι ταξιδιώτες αναζητούν ταχύτητες Wi-Fi, σπίτια με κουζίνες και πλυντήρια ρούχων και ανέσεις για να ζήσουν και να εργαστούν. Και πολλοί παίρνουν τα κατοικίδια τους μαζί τους. Διασκεδαστικό γεγονός: πέντε εκατομμύρια τετράποδοι φίλοι εντάχθηκαν στην Airbnb σε ταξίδια το 2022.

Ανεβαίνει η δημοτικότητα για την Πολιτιστική Κληρονομιά

Αναφέρει η κυρία Anselm:

Βλέπουμε ότι η κατηγορία μας "Πολιτιστική κληρονομιά"  απολαμβάνει αυξανόμενη δημοτικότητα. Μετά από πολλούς μήνες δυσκολιών που σχετίζονται με την πανδημία, οι άνθρωποι λαχταρούν να έχουν ατομικές εμπειρίες διακοπών και να εκπληρώσουν τα ταξιδιωτικά τους όνειρα. Οι επισκέπτες μπορούν να μείνουν σε μοναστήρια, σε παλιούς ανεμόμυλους ή σε ανακαινισμένες εκκλησίες και να απολαύσουν τη μοναδική πολιτιστική κληρονομιά. Απολαμβάνουν να νιώθουν σαν πριγπρίγκιπες και να ζουν σε ένα κάστρο με τάφρο ή να ξυπνούν σε έναν φάρο.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι περίπου το 70% αυτών των καταλυμάτων βρίσκεται στην ύπαιθρο, κάτι που ωφελεί οικονομικά τις αγροτικές κοινότητες. Πέρυσι, η Airbnb δώρισε 1,5 εκατομμύρια ευρώ στην Verein Schlösser und Gärten (Ένωση Κάστρων και Κήπων) για την προώθηση της μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς και την ενίσχυση του πολιτιστικού τουρισμού στις αγροτικές περιοχές. Οι ιδιοκτήτες ιστορικών κτιρίων μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο Verein Schlösser und Gärten για επιδότηση από 5.000 € έως 50 €,

Πού ταξιδεύουν οι Γερμανοί το 2023;

Για τα διεθνή ταξίδια, λέει, οι τάσεις μεταξύ των Γερμανών αυτή την άνοιξη περιλαμβάνουν το Λονδίνο, το Παρίσι, το Άμστερνταμ, τη Βαρκελώνη και την Κοπεγχάγη. Για ταξίδια εσωτερικού, οι Γερμανοί κοιτάζουν αυτήν τη στιγμή κυρίως το Bad Staffelstein ή το Sylt. Τα σόλο ταξίδια είναι επίσης τάση. Όλο και περισσότερες γυναίκες ταξιδεύουν μόνες στην Airbnb, με σχεδόν 30% περισσότερες διανυκτερεύσεις να έχουν κρατηθεί τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2022 σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Παρεμπιπτόντως, η Γερμανία είναι μεταξύ των 10 κορυφαίων χωρών προορισμού για μεμονωμένους ταξιδιώτες. "Στην Airbnb ανταποκρινόμαστε στον τρόπο που ταξιδεύουν οι άνθρωποι – και προσαρμόζουμε την πλατφόρμα στις ανάγκες τους. Θέτουμε επίσης νέες τάσεις με καινοτομίες", λέει χαρακτηριστικά.

Οικοδεσπότες λόγω κρίσης

Όπως αναφέρει η Kathrin Anselm, το 30% των οικοδεσποτών στην Airbnb στη Γερμανία βλέπουν την περιστασιακή ενοικίαση ως έναν τρόπο για να κερδίσουν επιπλέον χρήματα. Για παράδειγμα, αυτό μπορεί να αφορά τη διάθεση ενός δωματίου όταν ένα ενήλικο παιδί ξεκινά τη ζωή του μακριά από το σπίτι του. Τα ιδιωτικά δωμάτια της είναι μια οικονομική επιλογή για τους νέους. Ο αριθμός των νέων ιδιωτικών δωματίων που προστέθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης αυξήθηκε κατά 30%. 

Η Kathrin Anselm απάντησε και στην ερώτηση για τις επιπτώσεις της Airbnb στο στεγαστικό πρόβλημα των πόλεων. Είπε:

Η Airbnb συνεργάζεται με πόλεις και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο για να δημιουργήσει σαφείς κανόνες και να βοηθήσει τους οικοδεσπότες να μοιράζονται τα σπίτια τους, να ακολουθούν τους κανόνες και να συμμορφώνονται με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Για παράδειγμα, από την 1η Μαρτίου 2023, ο αριθμός εγγραφής ή τα στοιχεία επικοινωνίας είναι υποχρεωτικά για όλους τους οικοδεσπότες στο Βερολίνο που θέλουν να νοικιάσουν τη διαμονή τους για λιγότερο από τρεις μήνες κάθε φορά. Οι καταχωρίσεις που δεν πληρούν αυτές τις απαιτήσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για μακροχρόνιες ενοικιάσεις, όπως για φοιτητές, ή έχουν αφαιρεθεί από την πλατφόρμα. Η Airbnb είναι η μόνη πλατφόρμα στον ταξιδιωτικό κλάδο που το εφαρμόζει. Θέλουμε να συμβάλλουμε στην προστασία της στέγασης και του υπεύθυνου τουρισμού στο Βερολίνο, ενώ ταυτόχρονα δίνουμε τη δυνατότητα στους οικοδεσπότες να μοιράζονται το σπίτι τους με τους επισκέπτες. Με αυτόν τον τρόπο, οι οικοδεσπότες στο Βερολίνο μπορούν να κερδίσουν κάποια χρήματα επιπλέον για να καλύψουν το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, είπε.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα