Κωνσταντίνος Μαρινάκος: Ο ελαιοτουρισμός μπορεί να αποτελέσει μια από τις νέες δυναμικές ταξιδιωτικές τάσεις

28 Feb 2023, 09:55 | ΠΡΟΣΩΠΑ

TornosNews.gr

Ο ελαιοτουρισμός μπορεί να αποτελέσει μια από τις νέες δυναμικές ταξιδιωτικές τάσεις

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Ο ελαιοτουρισμός αποτελεί μια νέα ταξιδιωτική τάση που περιλαμβάνει αγροτουριστική δραστηριότητα, γευσιγνωσία, επισκέψεις σε λιοτριβιά,  θεματικούς περιπάτους σε σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος και μνημεία της φύσης.  Ένα ταξίδι διαφορετικό με επίκεντρο το εθνικό μας προϊόν 

Με ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα στον ελαιοκομικό τομέα με τίτλο ‘’GOLDEN OLIVE EXPO’’, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών Detrop 2023, που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 18-20 Φεβρουαρίου 2023 στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης HELEXPO. 

Η ‘’GOLDEN OLIVE EXPO’’ συνδιοργανώθηκε από την HELEXPO και τη Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου και Ελιάς ΄΄ΦΙΛΑΙΟΣ΄΄, με την ενεργό στήριξη και συμμετοχή των Τμημάτων Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας και  Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και άλλων φορέων. Άλλωστε διατηρείται μια σταθερή και μακρόχρονη συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και του φορέα ΄ΦΙΛΑΙΟΣ΄΄ με στόχο την από κοινού προώθηση της ελαιοκομίας και του ελαιοτουρισμού τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.   

Σε ένα καλαίσθητο HALL (αρ. 10), οι επισκέπτες είχαν την δυνατότητα να γνωρίσουν εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα από όλη την Ελλάδα, να εκπαιδευθούν στην γευσιγνωσία ελαιολάδου και ελιάς στο OLIVE BAR- ASK & TASTE, να γευθούν διαφορετικά ελαιόλαδα με τη διαδικασία του food pairing, να ενημερωθούν για τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις στον ελαιοκομικό τομέα, παρακολουθώντας τα ΦΙΛΑΙΟΣ TALKS και να παρακολουθήσουν την ημερίδα με θέμα: «Η Βιωσιμότητα του Ελαιοκομικού Τομέα σε ένα Περιβάλλον Ανταγωνιστικότητας». 

Κατά την διάρκεια της ημερίδας έγιναν εξαιρετικές τοποθετήσεις από προσκεκλημένους εισηγητές υψηλής επιστημονικής κατάρτισης και επαγγελματικής καταξίωσης, αναφορικά με την βιωσιμότητα του ελαιοκομικού τομέα αλλά και την προοπτική ανάπτυξης του ελαιοτουρισμού στη χώρα μας,  ενώ σημαντικές ήταν και οι παρεμβάσεις των συμμετεχόντων στα στρογγυλά τραπέζια που ακολούθησαν. 

Στην εισήγησή του ο Πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου και Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής κ. Κων/νος Μαρινάκος αναφέρθηκε στους βασικούς παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η ανάπτυξη και η προώθηση του ελαιολάδου και του ελαιοτουρισμού, με έμφαση: στην ανάπτυξη καλών σχέσεων και συνεργασίας μεταξύ των ιδιωτικών εταιριών. Οι εταιρείες αυτές, όπως είπε, πρέπει να λειτουργούν σε «συγκεκριμένα τοπικά πλαίσια με την υποστήριξη τοπικών δημόσιων παραγόντων», στην δημιουργία ενός αποτελεσματικού συντονισμού μεταξύ δημόσιων φορέων για την ενεργοποίηση δράσεων και την υποστήριξη της τοπικής ανάπτυξης και τέλος στην αναγκαιότητα ανάπτυξης ενός cluster που  να συνδυάζει όλα τα ανωτέρω: κρατικούς φορείς, εμπορικές ενώσεις (ελαιοκαλλιεργητές, ελαιουργεία κ.λπ.), tour operators, τουριστικούς επιχειρηματίες, ερευνητικά ιδρύματα, τουριστικούς και πολιτιστικούς οργανισμούς και φορείς κ.α.

Επίσης μείζονος σημασίας θεωρεί ο Πρόεδρος του Τ.Ο.Π.κ. Μαρινάκος  και μια σειρά δευτερογενών παραγόντων όπως τα λογότυπα ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) και ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη), τα οποία αποτελούν –θεσμικά και εμπορικά– το βασικό «εργαλείο» επίτευξης προστιθέμενης αξίας, που μπορούν να απολαμβάνουν όλοι οι μέτοχοι της αγροδιατροφικής αλυσίδας, καθώς και  την ομάδα των tour operators, αγροτών, ελαιουργείων και ελαιοτριβείων, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία και ανάπτυξη της ελαιοπαραγωγής και του ελαιοτουρισμού.

Ακολούθησαν δύο συνεδρίες: η πρώτη εξ αυτών είχε ως θέμα την ΄΄Βιωσιμότητα του ελαιοκομικού τομέα΄΄  με συντονιστή τον δημοσιογράφο Γιάννη Σάρρο. Συμμετείχαν οι:  Χρήστος Μπαρλιάς, Πρόεδρος ΕΑΣ Κορίνθου & Αντιπρόεδρος «Γαία Επιχειρείν», Γρηγόρης Αντωνιάδης, Πρόεδρος ΦΙΛΑΙΟΣ, Χρήστος Τάγαρης, Αντιδήμαρχος Ζαχάρως – Ελαιοτριβέας, Γιώργος Ζακυνθινός, Καθηγητής ΠΑ.Δ.Α., Απόστολος Αποστολόπουλος, Αναπληρωτής Δήμαρχος Γορτυνίας – Ελαιοπαραγωγός.

Η δεύτερη είχε ως θέμα το ΄΄Ολυμπιακό Forum-Ολυμπιακό Έτος Ελαιολάδου 2024’’  με συντονιστή τον Παρασκευά Παρασκευόπουλο, Ειδικό Συνεργάτη ΔΕΘ-HELEXPO. Συμμετείχαν οι:  Θεόδωρος Βασιλόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Βασίλειος Δελησταμάτης, Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργιος Ζακυνθινός, Καθηγητής ΠΑ.Δ.Α, Βούλα Πατουλίδου, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Θεσσαλονίκης, Κων/νος Αλεξανδρόπουλος, Δήμαρχος Ζαχάρως, Ευστάθιος Κούλης, Δήμαρχος Γορτυνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Μεσσηνίας, Μαρία Βοζίκη, Δικηγόρος – Αντιπρόεδρος Ελληνογαλλικού Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (CCI FRANCE GRECE)

Τέλος στα πλαίσια της ημερίδας βραβεύθηκαν για την δράση τους ο κ. Γιώργος Ζακυνθινός, καθηγητής ΠΑΔΑ για την συμβολή του στον Ελαιοκομικό τομέα με την Ίδρυση του μοναδικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Ελλάδα, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με αντικείμενο την «Τεχνολογία και την Ποιότητα της Επιτραπέζιας Ελιάς και του Ελαιολάδου», η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης ως αναδυόμενη ελαιοκομική περιοχή, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κορίνθου, ως μίας εκ των μακροβιότερων Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών με αντικείμενο δραστηριότητας το Ελαιόλαδο και ο Δήμος Γορτυνίας για την ιδιαίτερη συμβολή του στη δημιουργία του Διεθνούς Διαγωνισμού Ελιάς και Ελαιολάδου.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα