Luís Araújo: ETC | Η τιμή των διακοπών βασικό κριτήριο στα ταξίδια των Ευρωπαίων

10 Nov 2022, 12:22 | ΠΡΟΣΩΠΑ

TornosNews.gr

ETC | Η τιμή των διακοπών βασικό κριτήριο στα ταξίδια των Ευρωπαίων

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η τιμή των διακοπών θα είναι το κυρίαρχο κριτήριο στην επιλογή των Ευρωπαίων ταξιδιωτών τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία έκθεση «European Tourism Trends & Prospects» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων (ETC).

Η έκθεση προβλέπει ότι η ανάκαμψη των ταξιδιών στην Ευρώπη θα συνεχιστεί τους υπόλοιπους μήνες του 2022, με γνώμονα το κόστος και την αξία τους.

Ωστόσο, ο χειμώνας δεν θα είναι εύκολος, καθώς η επικείμενη ύφεση και ο υψηλότερος πληθωρισμός σε ολόκληρη την Ευρώπη θα επιβαρύνουν τις καταναλωτικές δαπάνες και την τουριστική ζήτηση, καθυστερώντας αλλά όχι εκτροχιάζοντας την ανάκαμψη. Ο παρατεταμένος πόλεμος στην Ουκρανία και οι πρόσθετοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί για τους Ρώσους τουρίστες σε όλη την Ευρώπη θα εμποδίσουν την ανάκαμψη στην Ανατολική Ευρώπη.

Σχολιάζοντας την έκθεση, ο Luís Araújo, Πρόεδρος της ETC, δήλωσε ότι ο ευρωπαϊκός τουρισμός αποδεικνύεται εξαιρετικά ανθεκτικός στον πληθωρισμό. Η κρίση του κόστους ζωής, είπε, αναγκάζει πολλούς να αλλάξουν την προσέγγισή τους στα ταξίδια, αλλά δεν μειώνει την επιθυμία τους να εξερευνήσουν την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ταξίδια μικρών αποστάσεων θα είναι σωτήρια για τον κλάδο τους επόμενους μήνες, καθώς περισσότεροι ταξιδιώτες επιλέγουν πιο σύντομα και πιο κοντινά ταξίδια.

Η ETC προβλέπει ότι οι Ευρωπαίοι θα επιλέξουν ταξίδια μικρών αποστάσεων, τα οποία είναι πιο οικονομικά.

Σύμφωνα με την έκθεση, τον Σεπτέμβριο, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γαλλία έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο εννέα ετών. Παρόμοιες τάσεις έχουν επίσης παρατηρηθεί σε άλλες μεγάλες αγορές εξερχόμενου τουρισμού, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία.

Συνολικά, η τιμή των διακοπών θα είναι καθοριστικός παράγοντας για τα νοικοκυριά καθώς αντιμετωπίζουν λιγότερο διαθέσιμο εισόδημα. Αυτό μπορεί να είναι προς όφελος της Ευρώπης, καθώς οι ενδοευρωπαϊκές διακοπές, καθώς και τα εσωτερικά ταξίδια, τείνουν να είναι φθηνότερα από τις εναλλακτικές λύσεις μεγάλων αποστάσεων. Τα ταξίδια μικρών αποστάσεων αποτελούν σήμερα περίπου το 72% των συνολικών επισκέψεων στην Ευρώπη και πρόκειται να αυξηθούν σε δημοτικότητα για το υπόλοιπο του έτους.

Οι Αμερικανοί παραθεριστές κεφαλαιοποιούν το ισχυρό δολάριο 

Τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων στην Ευρώπη εξακολουθούν να είναι σε σημαντική ύφεση, καθώς εμποδίζονται από περιορισμούς στην Ασία και τον Ειρηνικό. Η κινεζική αγορά, ειδικότερα, σημείωσε ελάχιστη πρόοδο προς την ανάκαμψη λόγω της βραδύτερης άρσης των ταξιδιωτικών περιορισμών.

Ωστόσο, δεν χάνεται κάθε ελπίδα για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, καθώς ο υπερατλαντικός τουρισμός ενισχύεται από τους Αμερικανούς παραθεριστές που επωφελούνται από την ισχύ του δολαρίου ΗΠΑ – το οποίο έχει ανατιμηθεί περίπου 20% έναντι του ευρώ τον τελευταίο χρόνο.

Το ενισχυμένο δολάριο στήριξε την ανάκαμψη σε πολλούς ευρωπαϊκούς προορισμούς, με τα τελευταία στοιχεία να δείχνουν ότι τρεις στις πέντε χώρες  έχουν ανακτήσει τουλάχιστον το 70% του όγκου ταξιδιών από τις ΗΠΑ, που είχαν το 2019. Ένας αριθμός προορισμών ξεπέρασε τη ζήτηση ταξιδιών το 2019. Η Τουρκία (+61%) σημείωσε την ισχυρότερη ανάκαμψη, ακολουθούμενη από την Πορτογαλία (+17%), τη Λιθουανία (+7%), το Μαυροβούνιο (+6%) και την Πολωνία (+6%).

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα