Περικλής Αντωνίου: Το ΤΕΠΙΧ ΙΙ δεν καλύπτει τα ξενοδοχεία για κεφάλαια κίνησης

30 May 2020, 12:34 | ΠΡΟΣΩΠΑ

TornosNews.gr

Το ΤΕΠΙΧ ΙΙ δεν καλύπτει τα ξενοδοχεία για κεφάλαια κίνησης

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Το τωρινό χρηματοδοτικό εργαλείο εγγυοδοσίας ΤΕΠΙΧ ΙΙ δεν καλύπτει τις ανάγκες των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων για τη χορηγήση κεφαλαίων κίνησης, τονίζει σε επιστολή του στους αρμόδιους υπουργούς ο κ.Περικλής Π. Αντωνίου, Μέλος ΔΣ του ΞΕΕ, τ.Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου.

Αναλυτικά η επιστολή του προς τους Υπουργούς, Επικρατείας κο Γεώργιο Γεραπετρίτη, Οικονομικών κο Χρήστο Σταΐκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων κο ´Αδωνι Γεωργίαδη, Τουρισμού κ.κ. Χάρη Θεοχάρη και τον υγυπουργό Μάνο Κόνσολα, που κοινοποιείται στο Γραφείο του Πρωθυπουργού: 

Άμεση και επιτακτική η ανάγκη του κλάδου για χορήγηση κεφαλαίων κίνησης, ύψους μέχρι και το 30-50% του μέσου όρου (μ.ο.) του τζίρου της προηγούμενης 3ετιας (2017-2019), με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, διετούς τουλαχιστον περιόδου χαριτος, πάνω από πέντε έτη αποπληρωμής, πολύ χαμηλό επιτόκιο π.χ. της τάξεως του  ~1%, αν όχι μηδενικό (οπως παλαιότερα ήταν του ΤΕΜΠΜΕ), για ενήμερες επιχειρήσεις μέχρι 31.12.19, δίχως «επαχθείς» περιορισμούς και όρους, μη...συμβατούς με τις ανάγκες/ιδιαιτερότητες μας και τη δύσκολη σημερινή συγκυρία του COVID-19.

Δυστυχώς το τωρινό χρηματοδοτικό εργαλείο εγγυοδοσίας ΤΕΠΙΧ ΙΙ, δεν φαίνεται να είναι σχεδιασμένο για τη σημερινή περίοδο του COVID-19, παρά τις διαφαινόμενες καλές προθέσεις της Πολιτείας.

Οι περιορισμοί και ιδιαίτερα οι οριζόντιοι όροι (ίδιοι για όλες τις...περιπτώσεις), ανεξάρτητα ιδιαιτεροτήτων/αναγκών καταλυμάτων/Προορισμών/Περιφερειών, οπως π.χ.:

* Του De minimis,

* Του απαγορευτικου επιτόκιου, του ~ 8% (και επιδοτούμενου ~5%)—που είναι και το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο, σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος—  ανεξάρτητα μάλιστα του κινδύνου του δανείου και των δεδομένων  της κάθε επιχείρησης, τετραπλάσιο του μ.ο. των επιτοκίων των μικρών επιχειρηματικών δανείων στην Ευρωζώνη, που σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ είναι κάτω του 2%!

* Της διατήρησης των θέσεων εργασίας για...δυο χρόνια, μεσουσης της πανδημίας και στη περίπτωση, που η επιχείρηση αναγκασθεί εκ των πραγμάτων, μη διατήρησης τους,  επιβολή επιτοκίου και μάλιστα του μη επιδοτούμενου (~8%), αναδρομικά από το...πρώτο χρόνο του δανείου!

* Των αναίτιων και άλογιστων γραφειοκρατικών απαιτήσεων του κλπ,

το καθιστούν μη ελκυστικό και ίσως και «επικίνδυνο» για την από εδώ και πέρα πορεία και βιωσιμότητα, ιδιαίτερα των Οικογενειακών/Μικρων επιχείρησεων πολύπαθων Προορισμών/Περιφερειών, οπως είναι και η Περιφέρεια Βορ. Αιγαίου, με αρνητική Αναγνωρισιμότητα και τελευταία στην Ανταγωνιστικότητα μεταξύ των 268 Περιφερειών της Ε.Ε. 

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,

 Κατόπιν των προαναφερθέντων και επειδή τα υπ´οψη χρηματοδοτικά εργαλεία, ως προερχόμενα απο κοινοτικά κονδύλια, υπόκεινται σε ειδικούς όρους/προΰποθεσεις της Ε.Ε., που δεν καλύπτουν τις ανάγκες μας, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη και επείγει να «σχεδιάσει» η Πολιτεία αλλά χρηματοδοτικά μέσα, συμβατά με τις αδυναμίες/μειονεξίες και προβλήματα μας.

 

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα