Κυριάκος Μητσοτάκης: Πώς η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα στηρίξει την τουριστική ανάπτυξη

06 Jun 2019, 12:19 | ΠΡΟΣΩΠΑ

TornosNews.gr

Πώς η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα στηρίξει την τουριστική ανάπτυξη

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Σημαντικά μέτρα για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και του ελληνικού τουρισμού περιλαμβάνει το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, όπως τόνισε σήμερα, 6 Ιουνίου, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ.Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομιλώντας με τον δημοσιογράφο κ. Γ. Κουβαρά, στο πλαίσιο της κλειστής συνεδρίασης της 27ης γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Τα πιο σημαντικά από αυτά τα μέτρα, με πλήρη υλοποιήσή τους σε βάθος 4ετίας, είναι:

  • Η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στο 20% (από 28% σήμερα),
  • Η θέσπιση δυο συντελεστών ΦΠΑ (22% και 11%. Το 11% θα ισχύσει για την εστίαση και με στόχο όλο το τουριστικό πακέτο να βρεθεί στο 11%.
  • Η δυνατότητα ανταλλαγής συντελεστή δόμησης στα ξενοδοχεία (κυρίως των κοινόχρηστων χώρων) με επενδύσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσής τους και χωρίς καμιά επίπτωση στο περιβάλλον, όπως είπε, υπενθυμίζοντας ότι κάτι ανάλογο έγινε στην Κύπρο.

Ο κ.Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι ο τουρισμός ήταν και θα συνεχίσει να είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, γι αυτό και στο κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ. δίνεται προτεραιότητα στην ανάπτυξή του. Επισήμανε πόσο καθοριστική είναι η συμβολή των Περιφερειών της χώρας στην τουριστική ανάπτυξη και γι αυτό το λόγο σημείωσε ότι στις 12 από τις 13 Περιφέρειες εξελεγησαν πρόσωπα προσκείμενα στη Ν.Δ., ενώ θεωρεί βέβαιο ότι θα υπάρχει εξαιρετική συνεργασία και με τον Περιφερειάρχη, που δεν ανήκει στο κόμμα του.

Ως προς τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ο αρχηγός της Ν.Δ. είπε έτσι όπως έγινε «είναι λειψή, άρα πρέπει να γίνει ολόκληρη. Σε ένα περιβάλλον υψηλών φορολογικών συντελεστών είναι νομοτελειακά βέβαιο ότι αυξάνεται τη φοροδιαφυγή και θεωρούμε ότι η μείωση της φορολογίας μπορεί να βελτιώσει τη φορολογική συμμόρφωση", ανέφερε.

Αναφερόμενος  στις επενδύσεις, ο κ.Μητσοτάκης είπε αρχικά ότι για τη μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό εκκρεμεί η έκδοση δυο υπουργικών αποφάσεων ρυθμιστικού χαρακτήρα και η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τη χορήγηση άδειας καζίνο, ώστε να ξεκινήσουν τα έργα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελε την έκταση του Ελληνικού να γίνεται ένας τεράστιος λαχανόκηπος, όπως έχει πει στο παρελθόν, είπε χιουμοριστικά ο Πρόεδρος της Ν.Δ. για να εξηγήσει την μέχρι τώρα καθυστέρηση για την επένδυση στο Ελληνικό.

O τουρισμός στην Αθήνα

Ερωτώμενος για την ασφάλεια στην Αθήνα, ο κ.Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι τα επεισόδια στα Εξάρχεια και η παραβατικότητα σε περιοχές των Δυτικών Προαστίων δεν απειλούν τον τουρίστα, αλλά καθιστούν δύσκολη την καθημερινότητα των κατοίκων τους. Καμιά συνοικία δεν είναι υπεράνω των νόμων, είπε, υποσχόμενος ότι το φαινόμενο της ανομίας θα εξαλειφθεί, κάτι που θα βάλει τον τουριστικό χάρτη της Αθήνας και άλλες περιοχές της Αττικής.

Μάλιστα, είπε ότι θα δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις για να εγκατασταθούν σε υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας, για τις οποίες θα υπάρξουν συγκεκριμένα σχέδια αστικής ανάπλασης. Ως προς το κέντρο της Αθήνας, θεωρεί ότι το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο θα συμβάλει σημαντικά στην αναβάθμισή του. Ο κ.Μητσοτάκης εξέφρασε επίσης την πεποίθησή του ότι η Αθήνα θα διατηρήσει την τουριστική της δυναμική και τα επόμενα χρόνια.

Για την επέκταση της σεζόν είπε:

Η περιβόητη διεύρυνση της τουριστικής σεζόν συνδέεται με τη σύζευξη του τουρισμού με τον πολιτισμό. Διότι αν έρθουν τουρίστες στην Ελλάδα το χειμώνα, θα έρθουν για να αποκομίσουν άλλες εμπειρίες. Και φυσικά απαιτούν προστασία του περιβάλλοντος. Δεν την ανέχονται, την απαιτούν.

Σχετικά με τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ο κ.Μητσοτάκης χαρακτήρισε υποδειγματική αυτήν που υπογράφουν οι ξενοδόχοι και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα είναι πολύ αυστηροί στα κρούσματα της αδήλωτης εργασίας.

Ιδιωτικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα για τουριστικές σπουδές

Αναφερόμενος στην τουριστική εκπαίδευση τόνισε ότι είναι απαραίτηση η αναβάθμισή και η διασύνδεση με την αγορά εργασίας, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει το μεγαλύτερο ιδιωτικό πανεπιστήμιο στον κόσμο για τουριστικές σπουδές, προσελκύοντας φοιτητές από όλο τον κόσμο.

Ως προς τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, είπε ότι απαιτούνται ρυθμοί ανάπτυξη 3% -4% γιατί η οικονομία δεν πάει πουθενά με ρυθμούς της τάξεως του 2%». Και αυτή η ανάπτυξη, είπε, δεν θα έρθει μέσα από την κατανάλωση, θα έρθει μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις. Πολλές εκ των οποίων φιλοδοξούμε να γίνουν και στον κλάδο του τουρισμού.

Ερωτώμενος για τις υψηλές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού την τελευταία εξαετία, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Αναγνωρίζω ότι το μεγαλύτερο μερίδιο της επιτυχίας των προηγούμενων ετών του ελληνικού τουρισμού οφείλεται  στους επιχειρηματίες και τους εργαζομένους, ενώ υπήρξαν και οι γεωπολιτικές συνθήκες που ευνόησαν την ανάπτυξη. Ωστόσο, στα ζωτικά ζητήματα του κλάδου δεν υπήρξε πρόοδος: Δεν έχουμε χωροταξικό για παράδειγμα, δεν είδα κάποια συνεκτική πολιτική για τον τουρισμό ή την προσέλκυση επενδύσεων. Το Ελληνικό έχει πολεμηθεί με αβυσσαλέο τρόπο, ενώ μέχρι και η επένδυση των αεροδρομίων καθυστέρησε δύο χρόνια».

Και το μήνυμά του για τον τουριστικό κλάδο:

Γνωρίζουν οι δρώντες στον τουρισμό ποιος είμαι, το όραμά μας σε πολύ μεγάλο βαθμό συμπίπτει και ως εκ τούτου θα υπάρχει στενή συνεργασία και συνέργειες για τη διαρκή ανάπτυξη του τουρισμού.   

Διαβάστε ακόμα: 

Ι. Ρέτσος | Τουρισμός: Η διαχείριση των προορισμών το μεγάλο στοίχημα

Φωκίων Καραβίας: Η Eurobank χρηματοδοτεί όλα τα καλά επενδυτικά σχέδια στον τουρισμό

Ευτύχιος Βασιλάκης: Ο ελληνικός τουρισμός και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα