Επανεκκίνηση με αποφασιστικότητα και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες…

25 Mar 2023, 12:39 | ΑΠΟΨΗ

Σοφία Κοντογιάννη

Επανεκκίνηση με αποφασιστικότητα και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες…

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Όσο δύσκολο είναι να κτίσει την εμπιστοσύνη με τους πολίτες μία κυβέρνηση, άλλο τόσο εύκολο είναι να τη χάσει μέσα σε μία στιγμή.

Το σημείο μηδέν για τη θητεία της σημερινής κυβέρνησης, είναι προφανώς το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Ο πολιτικός χρόνος είναι αμείλικτος και δη αυτή την περίοδο που πλησιάζουν οι εκλογές. Τώρα λοιπόν αυτό που προέχει είναι η ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για τους τομείς αιχμής της εθνικής οικονομίας. Ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί στον τουρισμό. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης οφείλει στην παρούσα συγκυρία να δώσει ένα μήνυμα επανεκκίνησης. Και ο τουρισμός προσφέρεται για να δοθεί αυτό το μήνυμα. Όχι όμως επικοινωνιακά, αλλά ουσιαστικά και με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, που να δείχνουν ότι το κράτος λειτουργεί όχι κατόπιν εορτής, αλλά και προληπτικά.

Προφανώς, ο τουρισμός είναι Εθνική Υπόθεση και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Αλλά δεν πρέπει με το πρόσχημα της Εθνικής Υπόθεσης να κρύβονται συνεχώς τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Μία καλή αρχή έχει ήδη γίνει με την έγκαιρη απόφαση για ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στους τουριστικούς προορισμούς, αλλά και την πρωτοβουλία διερεύνησης καταγγελιών για τις παρανομίες στη Μύκονο. Επίσης, η ανακοίνωση για ενδελεχείς ελέγχους που θα γίνουν στα πλοία ενόψει της πασχαλινής περιόδου, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Το επόμενο βήμα, πρέπει να είναι η εντατικοποίηση των ελέγχων με μεικτά κλιμάκια στις τουριστικές περιοχές και με επιβολή προστίμων, ειδικά σε περιπτώσεις που διακυβεύεται η ασφάλεια των Ελλήνων και ξένων επισκεπτών. Επίσης, πρέπει να επαναπροσδιοριστεί ο μηχανισμός για την εξέταση των καταγγελιών πολιτών που φθάνουν στις τουριστικές υπηρεσίες. Εξίσου σημαντικό είναι να διασφαλιστεί ότι τηρείται η εργατική νομοθεσία. Παράλληλα, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, θα πρέπει να μπει σε ένα δρόμο το ζήτημα της βελτίωσης συγκεκριμένων υποδομών, προς όφελος των τουριστών και των κατοίκων, που ακόμη παραμένει σε επίπεδο εξαγγελιών.    

Αυτά και πολλά άλλα πρέπει να γίνουν και το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο, για να δούμε κατά πόσο υπάρχει βούληση να υλοποιηθούν. Καλοί οι αριθμοί που μπορούν να επιβεβαιώσουν την μέχρι στιγμής ταχεία ανάκαμψη του τουρισμού μετά την πανδημία, καλές και οι εκτιμήσεις για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα τη φετινή περίοδο και τα μακρόπνοα οράματα, αλλά τώρα απαιτούνται αποφάσεις επί συγκεκριμένων θεμάτων.

 

 

 

 

 
 
 
 
 

 
 
 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα