Η Ελλάδα ως "προορισμός" για συνταξιούχους

17 Feb 2022, 09:30 | ΑΠΟΨΗ

Σοφία Κοντογιάννη

Η Ελλάδα ως "προορισμός" για συνταξιούχους

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Μία νέα, προοπτική ανοίγεται για τη χώρα μας, ενόψει των στοχευμένων και επίμονων προσπαθειών για τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου.

Το ήπιο κλίμα της Ελλάδας, σε συνδυασμό με την ποιότητα των υπηρεσιών φιλοξενίας και των ασύγκριτων τοπικών της προϊόντων, θα μπορούσε να προσελκύσει μία μεγάλη μερίδα ανθρώπων, που δεν αναζητούν απλά διακοπές, αλλά έναν όμορφο και βατό τόπο για να περάσουν έως και 6 μήνες του χρόνου. Ουσιαστικά λοιπόν, οι τουρίστες αυτοί αναζητούν ένα «δεύτερο σπίτι», κυρίως για να ξεχειμωνιάσουν, ιδιαίτερα όταν προέρχονται από χώρες με δύσκολα, ψυχρά κλίματα όπως είναι για παράδειγμα η Αγγλία και η Γερμανία.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, ένα μεγάλο κομμάτι των ανθρώπων που εισέρχονται στα «ασημένια χρόνια» τους και έχουν πλέον τον χρόνο και τα μέσα να επιλέξουν τον τρόπο ζωής τους, μεταβαίνουν σε χώρες όπως η Ισπανία αλλά και η Πορτογαλία για να επενδύσουν τα χρόνια της απόλαυσης-αλλά και τα χρήματά τους.

Από το 2021,τουλάχιστον στην Ισπανία, το ελάχιστο ποσό που απαιτείται ως οικονομική προϋπόθεση για πολίτες ΕΕ/ΕΟΧ που επιθυμούν να διαμείνουν στη χώρα,  είναι επί του παρόντος 2.259 ευρώ το μήνα ή λίγο πάνω από 27.000 ευρώ ανά ημερολογιακό έτος, καθώς και επιπλέον 6.778 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος της οικογένειας. Αυτό σημαίνει ότι ένα ζευγάρι θα χρειαζόταν ένα συνδυασμένο ετήσιο εισόδημα τουλάχιστον 33.893 ευρώ, ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για την οικονομία της χώρας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, λαμβάνοντας υπόψη και μοντέλα όπως το ανωτέρω, οι αρμόδιοι φορείς και η κυβέρνηση της χώρας μας επανεξετάζουν το τι μπορούν να προσφέρουν οι επενδυτικοί μας προορισμοί.

Για παράδειγμα, σε πρόσφατη εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, επεσήμανε τη σημαντικότατη πρόκληση της διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου, την τουριστική ανάπτυξη, καθώς και την παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι, η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη είναι μονόδρομος για την Ελλάδα και αίτημα των καιρών, συνθήκη στην οποία η χώρα μας μπορεί να πρωτοπορήσει. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει δώσει σημαντικά φορολογικά κίνητρα σε συνταξιούχους, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα  να μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα, εφόσον η χώρα μας δεν είναι πια μια χώρα-προορισμός επισκεπτών, αλλά ένας τόπος όπου μπορεί κάποιος να δουλεύει, ή να περάσει συνταξιοδοτικό χρόνο.

Εξάλλου, ως χώρα στην οποία θα μπορεί να έρθει οποιοσδήποτε το επιθυμεί για να λάβει υπηρεσίες εκπαίδευσης, υγείας και ψυχαγωγίας, σε μία εποχή που εργασία και ψυχαγωγία μπορούν να συνδυαστούν,  υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που μπορούν να περνούν μεγάλο μέρος του χρόνου τους στην Ελλάδα.

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα