Δεν είναι στραβός ο γιαλός...

11 Oct 2021, 01:26 | ΑΠΟΨΗ

Πάνος Θωμάκος

Δεν είναι στραβός ο γιαλός...

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η εντυπωσιακή πορεία της τουριστικής κίνησης του Οκτωβρίου για τους προορισμούς του Νοτίου Αιγαίου, με τις απευθείας διεθνείς αφίξεις των τριών μόνο πρώτων ημερών του μήνα, να ξεπερνούν τις 69.000 φαίνεται να δικαιώνει την εκτίμηση του υπουργού Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια ότι ίσως να «φτάσουμε» και τα 12 δισ. ευρώ έσοδα φέτος από τον κλάδο.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Σαντορίνης όπου, όπου δεν γίνεται λόγος για «ανάκαμψη» του 2021 σε σχέση με 2019, αλλά μάλλον για «υπέρβαση», δεδομένου ότι η αεροπορική κίνηση του φετινού Σεπτεμβρίου ξεπέρασε την αντίστοιχη του 2019, κατά 17.000 επιβάτες.

Και στη Ρόδο όμως αναμένεται να συνεχιστεί η τουριστική κίνηση μέχρι και τις αρχές Νοεμβρίου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τουριστικών παραγόντων του νησιού, οι οποίοι δεν κρύβουν την ικανοποίηση τους για την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου που κινείται σε καλούς ρυθμούς παρά τις αντιξοότητες που υπάρχουν λόγω της πανδημίας.

Στα θετικά της σεζόν καταγράφεται και η 20% αύξηση στη μέση δαπάνη ανά επισκέπτη στη χώρα μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα τουριστικά έσοδα.

Ηδη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις τον Ιούλιο έφτασαν στα 2,27 δισ. ευρώ, αριθμός που αντιστοιχεί στο 61,4% των εισπράξεων του Ιουλίου του 2019, όταν τα τουριστικά έσοδα ανήλθαν σε 3,7 δισ. ευρώ. Οι αφίξεις επισκεπτών από το εξωτερικό παρουσίασαν αύξηση κατά 240,2% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2020. Τα στοιχεία του Αυγούστου αλλά και του Σεπτεμβρίου θα βελτιώσουν περαιτέρω την συνολική εικόνα.

Λογικό κι αναμενόμενο είναι λοιπόν να έχουν επιστρέψει τα πρώτα δειλά  χαμόγελα εδώ και ενάμιση έτος στους επαγγελματίες του κλάδου, ωστόσο περιττεύουν φυσικά οι κάθε είδους πανηγυρισμοί και ο εφησυχασμός.

Ωστόσο, ο ίδιος ο κ. Κικίλιας επεσήμανε ότι ο τουρισμός δεν πηγαίνει στον αυτόματο πιλότο καθώς υπάρχει ένα παγκόσμιο πλαίσιο, ασταθές ακόμα, με πολλά ζητούμενα και πολλά δεδομένα. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι το υπουργείο θα ασχοληθεί βραχυπρόθεσμα και με όλα τα προβλήματα του κλάδου. «Θα “τρέξουμε” μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με τη διασφάλιση αυτού του πλαισίου, όπως για παράδειγμα πώς θα διαχειριστούμε την οποιαδήποτε κρίση ή πώς θα ενδυναμώσουμε τον τουρισμό στην ηπειρωτική χώρα, σε δευτερογενείς προορισμούς», τόνισε ο υπουργός Τουρισμού.

Όπως γνωρίζουν δε καλά «οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ» η ελπιδοφόρος αυτή ανάκαμψη οφείλεται κυρίως στις μοναδικές ομορφιές της πατρίδας μας και στις ηρωικές προσπάθειες κάποιων επαγγελματιών του κλάδου, αλλά όχι βεβαίως στην ωριμότητα και τα ευαίσθητα αντανακλαστικά του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας.

Τα ευρήματα της έρευνας που πραγματοποίησε η εταιρεία Focus Bari τον Ιούνιο του 2021 αναφορικά με τη στάση των Ελλήνων έναντι του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, αλλά και τη γενικότερη εικόνα της χώρας μας αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα μιλούν από μόνα τους:

Σε μία περίοδο που το εμβολιαστικό πρόγραμμα είχε «τρέξει» αρκετά, και σε σύγκριση με άλλες 20 χώρες που περιλήφθηκαν στην έρευνα, η Ελλάδα έρχεται τελευταία, ανάμεσα στις χώρες με τις συγκριτικά μικρότερες αναλογίες εμβολιασμένων / θετικών προς το εμβόλιο.

Την ίδια ώρα, στην ανταγωνίστρια Ισπανία, το 72,5 % του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, χωρίς πίεση και χωρίς υποχρεωτικά μέτρα εμβολιασμού.

Η δε Πορτογαλία διαθέτει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού κατά του Covid-19 στον κόσμο, με περίπου το 83% του πληθυσμού της να είναι ήδη πλήρως εμβολιασμένο και το 86% να έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση.

Βλέπουμε δηλαδή χώρες οι οικονομίες των οποίων στηρίζονται σε σημαντικό βαθμό  στον τουρισμό, να καταβάλουν κάθε προσπάθεια να στηρίξουν τον ζωοδότη αυτό κλάδο.

Αντίθετα, στην Ελλάδα, διαπιστώνουμε για άλλη μια φορά ότι ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας επιμένει να δαγκώνει το χέρι που το ταίζει.

Ας μην έχουμε καμία αμφιβολία λοιπόν.

Ο «γιαλός» της Ελλάδας δεν είναι στραβός. Το αντίθετο, είναι αξιοθαύμαστος, όπως και οι υπόλοιπες φυσικές ομορφιές της χώρας.

Εμείς όμως - η έστω πολλοί από εμάς - εξακολουθούμε στραβά να αρμενίζουμε...

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα