Πώς θα επηρεάσουν το πρωινό των ξενοδοχείων οι νέες διατροφικές συνήθειες
26 Apr 2021, 10:01 | ΑΠΟΨΗ
Σοφία Κοντογιάννη
Με την πάροδο των χρόνων, οι διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων άλλαξαν-και εξακολουθούν να αλλάζουν. Νέα δεδομένα σε σχέση με τη διατροφή έρχονται κάθε τόσο στο φως και ακολουθούνται από μεγάλο αριθμό ανθρώπων, οι οποίοι είτε θέλουν να διατηρήσουν την υγεία τους, είτε να επιτύχουν το επιθυμητό για εκείνους βάρος ή και τα δύο.
Ήδη, η πανδημία του κορωνοϊού, έχει αλλάξει πολλές από τις συνήθειες των ανθρώπων-και πολλές από αυτές, ήρθαν για να μείνουν.
H «νέα κανονικότητα» ή το «νέο φυσιολογικό», που τόσο συζητείται τελευταία, πρέπει να περιλαμβάνει και νέους τρόπους σκέψης. Συγκεκριμένα, για το παραδοσιακά πρώτο γεύμα της ημέρας, υπάρχουν διατροφικές τάσεις οι οποίες έως σήμερα υιοθετούνται με μεγάλη επιτυχία από τα ξενοδοχεία: Vegan, Vegetarian, Keto, Fishetarian-για τις διατροφικές αυτές κατηγορίες, αρκούσε η τεράστια προσπάθεια των ομάδων F&B, ώστε να συμπεριληφθούν στο πρωινό τα αντίστοιχα τρόφιμα και γεύματα.
Ωστόσο, υπάρχει μία νέα διατροφική τάση που κερδίζει όλο και περισσότερους οπαδούς και ως επί το πλείστον καταργεί εντελώς το πρώτο γεύμα της ημέρας: Η διαλειμματική νηστεία.
Ενώ τα ξενοδοχεία έχουν ήδη εργαστεί σκληρά ώστε να προετοιμαστούν για την μετά την πανδημία εποχή, διασφαλίζοντας τις αυστηρότερες υγειονομικές διαδικασίες, τη φυσική απόσταση των τραπεζιών και κάθε είδους αλλαγές που ίσως απαιτούνται, πιθανότατα να χρειαστεί πολύ περισσότερη δουλειά για να ικανοποιηθούν οι πρωτοεμφανιζόμενες τάσεις στη διατροφή. Όμως η νέα διατροφική τάση της διαλειμματικής νηστείας, αποτελεί πραγματική πρόκληση. Και εδώ τίθεται το ερώτημα, πώς μπορεί να είναι κερδοφόρα η υπηρεσία πρωινού για τους πελάτες που δεν παίρνουν πια πρωινό;
Δεν είναι λίγοι οι γιατροί που υποστηρίζουν αυτό το σχήμα ως έναν υγιή τρόπο απώλειας βάρους, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και την αναζωογόνηση των οργάνων πείθοντας έτσι αρκετούς ανθρώπους να γίνουν ένθερμοι υποστηρικτές της διαλειμματικής νηστείας. Η θεωρία υποστηρίζει ότι δίνοντας στο γαστρεντερικό σύστημα ένα διάλειμμα από την πέψη - η πιο συνηθισμένη μορφή είναι το 8-16 ή ένα οκτάωρο παράθυρο φαγητού ακολουθούμενο από 16 ώρες νηστείας - στη συνέχεια δίνει στο σώμα περισσότερο χρόνο για να επικεντρωθεί στην αυτό-αναζωογόνηση των οργάνων του και στην κατανομή του λίπους.
Το πιο συνηθισμένο γεύμα που αποκλείεται από αυτή τη διατροφή, είναι το πρωινό. Συνεπώς, το πρόβλημα για τους ξενοδόχους είναι ότι το πρωινό, ο ακρογωνιαίος λίθος των πακέτων και των προγραμμάτων τιμών μπορεί να επηρεαστεί. Παρόλο που αυτή τη στιγμή δεν πρόκειται για κάτι που προκαλεί ανησυχία, αποτελεί ένα από τα πολλά μελλοντικά σενάρια τα οποία συμπεριλαμβάνουν στις μελέτες τους οι ειδικοί σύμβουλοι, ώστε να κατευθύνουν στρατηγικά ένα νέο ξενοδοχείο.
Τι θα συμβεί όταν το πρωινό πάψει να αποτελεί κίνητρο για την αύξηση της εμπειρίας των επισκεπτών, αποτελώντας ανεπιθύμητο προϊόν που δεν οδηγεί στην ικανοποίηση, άρα και στην κερδοφορία; Εκτός από τη μετάβαση σε προσφορές διανυκτέρευσης με μεσημεριανό γεύμα, η γρήγορη λύση είναι η βελτίωση τόσο της ατμόσφαιρας στο εστιατόριο του πρωινού, όσο και τα ροφήματα που προσφέρονται κατά τη διάρκεια των πρωινών ωρών. Παρόλο που οι πελάτες οι οποίοι ακολουθούν τη διαλειμματική διατροφή πιθανότατα δεν παίρνουν πρωινό, θα συνεχίσουν να θέλουν καφέ, τσάι, νερό ή κάποια μορφή χυμού για να εφαρμόσουν ομαλά το σχήμα 8-16, μέχρι να είναι σε θέση να καταναλώσουν στερεά τροφή.
Όσον αφορά τη δημιουργία ενός πιο φιλόξενου περιβάλλοντος, όπου οι άνθρωποι θα ήθελαν να ξεκινήσουν τη μέρα τους ανεξάρτητα από το αν τρώνε πρωινό ή όχι ,αυτό απαιτεί έξυπνες λύσεις και πιθανότατα κάποια έξοδα. Αυτό σημαίνει σίγουρα γρήγορο WiFi, ώστε να μπορούν να διαβάσουν τις ειδήσεις ή να κάνουν οτιδήποτε άλλο γίνεται μέσω κινητού τηλεφώνου. Ο εσωτερικός σχεδιασμός παίζει επίσης μεγάλο ρόλο, καθώς ο σωστός συνδυασμός χρωμάτων, επίπλων και φωτισμού μπορεί να κάνει τους επισκέπτες να θέλουν να παραμείνουν στον χώρο.
Εν κατακλείδι, ενώ αυτή η συγκεκριμένη διατροφική τάση μπορεί να εξακολουθεί να είναι εξειδικευμένη, οι λύσεις που μπορεί να προκύψουν και να εφαρμοστούν, θα ωφελήσουν τελικά όλους τους άλλους επισκέπτες, είτε αυτοί παίρνουν πρωινό, είτε όχι.
διαβάστε ακόμα
- Π.Αντωνίου | Επίκαιρο το αίτημα της μείωσης του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου 11/04 | 16:49
- Το Forum Προώθησης Κρητικών Προϊόντων στα Κρητικά Ξενοδοχεία και στα Δίκτυα Διανομής 09/04 | 12:13
- Η τουριστική οικονομία λειτουργεί και θα λειτουργεί πάντα σε συνθήκες υπερπροσφοράς 08/04 | 11:16
- Π. Αντωνίου | "Εξοικονομώ", ¨"Θωρακίζω" ή "Κατεδαφίζω κατ' οίκον"; 27/03 | 13:22
- Περικλής Αντωνίου | Η αγαστή συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου προϋπόθεση για την Ανάπτυξη 21/03 | 09:51
- Αειφορία: τσεκ! Βιωσιμότητα: τσεκ! Στατιστικά στοιχεία: τσουκ! 27/02 | 06:42
- Impossible Mission και Ικανότητα Φέρουσα (II) 20/02 | 07:30
- Φέρουσα ικανότητα: Mission Ιmpossible (Ι) 13/02 | 07:30
- Ο υπερτουρισμός και η ανάγκη για περισσότερη βιταμίνη C 06/02 | 07:05
- Το μοντέλο της εποχικότητας και γιατί αυτό ΔΕΝ αλλάζει 30/01 | 07:33
δημοφιλέστερα
- 1 Έρευνα | Τα καλύτερα και χειρότερα αεροδρόμια στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους χρήστες της Google 26.04.2024 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
- 2 Ο νέος γενικός διευθυντής του Eliamos Villas Hotel & Spa στην Κεφαλονιά 26.04.2024 | ΠΡΟΣΩΠΑ
- 3 Ανοίγει την 1η Μαΐου το νέο πολυτελές Amyth of Mykonos | Super Paradise 26.04.2024 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
- 4 Wyndham Hotels & Resorts: Ισχυρό α’ τρίμηνο με ρεκόρ νέων και υπό κατασκευή δωματίων 26.04.2024 | ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
- 5 Πρώην δήμαρχος Βενετίας προς τουρίστες: «Μην πληρώνετε τον φόρο εισόδου στην πόλη» 26.04.2024 | ΚΟΣΜΟΣ
- 6 Oceania Cruises: Πολυάριθμα νέα δρομολόγια κρουαζιέρας σε Αθήνα και Ελληνικά νησιά το 2025 26.04.2024 | ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ
- 7 Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας | Τουριστική Προβολή στη Βαρσοβία και το Βελιγράδι 26.04.2024 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 8 Τουρισμός | Η Ελλάδα στο top 10 των ευρωπαϊκών προορισμών, που θα επισκεφτούν φέτος οι Αυστραλοί 26.04.2024 | ΑΓΟΡΕΣ
- 9 Όμιλος Jet2.com και Jet2holidays | Έκρηξη κρατήσεων για το 2025 από το αεροδρόμιο του Μπόρνμουθ - Η Ρόδος στο top5 26.04.2024 | TOUR OPERATORS
- 10 Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι για το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» 26.04.2024 | ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ