Κορωνοϊός: Προσοχή στις πηγές ενημέρωσης από το YouTube

19 May 2020, 10:43 | ΑΠΟΨΗ

Σοφία Κοντογιάννη

Κορωνοϊός: Προσοχή στις πηγές ενημέρωσης από το YouTube

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Στο φλέγον ζήτημα της ενημέρωσης για τον κορωνοϊό μέσω του διαδικτύου αναφέρθηκε, πρόσφατα, ο Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος κ. Δημήτρης Χατζηγεωργίου για να επισημάνει ότι συχνά η ενημέρωση δεν είναι η σωστή, επηρεάζοντας τη γνώμη που διαμορφώνουν οι πολίτες και ιδιαίτερα η νεολαία, που το χρησιμοποιεί περισσότερο.

Ανέφερε χαρακτηριστικά πρόσφατη μελέτη η οποία διενεργήθηκε από το πανεπιστήμιο της Οτάβα στο Οντάριο του Καναδά και διερεύνησε το ρόλο του γνωστού σε όλους YouTube στην ενημέρωση του κοινού. Αφού οι επιστήμονες επέλεξαν με επιστημονικά και γλωσσικά κριτήρια περίπου 70 διαφορετικά βίντεο από τα 150 πλέον δημοφιλή, που ενημέρωναν το κοινό για τον νέο κορωνοϊό, στη συνέχεια τα υπέβαλαν σε έναν εξαντλητικό έλεγχο και με συγκεκριμένη βαθμολόγηση ως προς την επιστημονική ορθότητα αυτών που αναφέρονται. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πώς το 27,5% δηλαδή το 1/3 περίπου, περιείχε αναληθείς πληροφορίες και λανθασμένες συστάσεις προς το κοινό, με αποτέλεσμα να συμπεραίνεται από τη μελέτη το προφανές βέβαια, ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όσον αφορά στην επιλογή των πηγών ενημέρωσής μας. Για παράδειγμα, περιέχουν ισχυρισμούς ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν ήδη βρει θεραπεία για τον κορωνοϊό. Ωστόσο, οι εταιρείες αρνούνται να την διαθέσουν στην αγορά. Επίσης, αναφέρουν ότι σε κάποιες χώρες κυκλοφορούν πιο θανατηφόρα στελέχη του ιού σε σχέση με άλλες.

Να σημειωθεί ότι επικεφαλής της μελέτης ήταν η Χάιντι Όι-Γι-Λι από την Ιατρική Σχολής του καναδικού Πανεπιστημίου της Οτάβα. Η επιστημονική δημοσίευση πραγματοποιήθηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό BMJ Global Health.

 

 

 

 

 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα