Το υπουργείο Εξωτερικών αποκαλύπτει το "κόλπο" με τα φουσκωμένα ρεκόρ στον τουρισμό

18 Nov 2019, 10:02 | ΑΠΟΨΗ

Σοφία Κοντογιάννη

Το υπουργείο Εξωτερικών αποκαλύπτει το "κόλπο" με τα φουσκωμένα ρεκόρ στον τουρισμό

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Σε μία αποκαλυπτική διαπίστωση προχωρά στην τελευταία του έκθεση το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Σόφιας του υπουργείου Εξωτερικών για την οικονομία της Βουλγαρίας και την ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας-Βουλγαρίας.

Η αποκάλυψη αφορά στη μεγάλη διαφορά μέτρησης των Βούλγαρων τουριστών από τις ελληνικές αρχές σε σχέση με τις αρχές της Βουλγαρίας.  

Μόνο για το 2018 οι ελληνικές αρχές φέρεται να φούσκωσαν τα στοιχεία κατά 1,7 εκατ. φθάνοντας τις αφίξεις τουριστών από την Βουλγαρία στα 3,1 εκατ. με αποτέλεσμα οι συνολικές αφίξεις των τουριστών στη χώρα (εκτός κρουαζιέρας) να ξεπερνούν τα 30 εκατ. Σωρευτικά την τελευταία 3ετία (2016-2018) υπολογίστηκαν από τις ελληνικές αρχές 4,1 εκατ. επιπλέον τουρίστες από τη Βουλγαρία που σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Σόφιας δεν αφορούν «κατ΄ ανάγκην επίσκεψη στη χώρα  μας για τουριστικούς λόγους».

Σύμφωνα με την έκθεση, στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, εμφανίζονται αφίξεις 3,13 εκατ. το 2018 από τη Βουλγαρία, 2,55 εκατ. το 2017 και 2,52 εκατ. το 2016.  Όπως αναφέρεται στην έκθεση «τα στοιχεία τα οποία παρέχει η Τράπεζα της Ελλάδος αφορούν στη γενικότερη κατηγορία “ταξιδιωτική κίνηση” από τη Βουλγαρία, η οποία δυνατόν να περιλαμβάνει και αυθημερόν διέλευση από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και επιστροφή στη Βουλγαρία, και όχι κατ’ ανάγκην επίσκεψη στη χώρα μας για τουριστικούς λόγους, η οποία συνεπάγεται πολυήμερη παραμονή και αριθμό διανυκτερεύσεων στην Ελλάδα. Για το λόγο αυτό, παραθέτουμε κατωτέρω και αντίστοιχα στοιχεία τα οποία μας διαθέτει κατ’ έτος το Εθνικό Στατιστικό Ινστιτούτο της Βουλγαρίας (NSI) και αφορούν στο εξερχόμενο τουριστικό ρεύμα από Βουλγαρία (βάσει στοιχείων που διαθέτουν τα ταξιδιωτικά πρακτορεία), στα οποία παρατηρείται σημαντική απόκλιση σε σχέση με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος».

Οι αφίξεις Βουλγάρων σύμφωνα με το Βουλγρικό Στατιστικό Ινστιτούτο

Σύμφωνα με τα στοιχεία του βουλγαρικού Στατιστικού Ινστιτούτου (NSI), τo 2018 ο συνολικός αριθμός των Βούλγαρων πολιτών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα αυξήθηκε κατά 4,3% σε σχέση με το έτος 2017, ανερχόμενος σε περίπου 1,4 εκατ. Βούλγαρους πολίτες (2017:1,34 εκατ., 2016:1,2 εκατ.). Ο αριθμός αυτός επισκεπτών αποτελεί αριθμό-ρεκόρ όλων των εποχών και επιβεβαιώνει μια τάση ραγδαίας αύξησης του εισερχόμενου τουρισμού από Βουλγαρία που ξεκίνησε το 2014.

Μέχρι πρόσφατα τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας υιοθετούνταν χωρίς επεξεργασία και από το υπουργείο Τουρισμού ως αφίξεις Βούλγαρων τουριστών με αποτέλεσμα όπως προαναφέρθηκε το 2018 να εμφανίζεται ότι ο συνολικός αριθμός τουριστών ξεπέρασε τα 30 εκατ. (εκτός κρουαζιέρας).  Και αυτό παρ΄ ότι η Τράπεζα της Ελλάδας κατατάσσει τα στοιχεία στη γενικότερη κατηγορία «ταξιδιωτική κίνηση». Κατόπιν της παραπάνω ανάλυσης και με βάση και το επίσημο έγγραφο του Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Σόφιας καθίσταται αναγκαίο περισσότερο παρά ποτέ να γίνει επεξεργασία των στοιχείων ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα του πραγματικού αριθμού τουριστών που επισκέπτεται τη χώρα. Να σημειωθεί ότι το παραπάνω θέμα το έχει αναδείξει και στο παρελθόν το Tornos News.

Σε άλλο σημείο το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Σόφιας αναφέρει ότι οι σημαντικότεροι λόγοι προσέλκυσης των Βούλγαρων τουριστών θεωρούνται η γεωγραφική γειτνίαση, η ποιότητα των υπηρεσιών στην Ελλάδα, η καλή πολιτική προώθησης εν Ελλάδι τουριστικών προορισμών και οι φυσικές ομορφιές της χώρας μας, ενώ το συχνά υψηλότερο κόστος σε σχέση με τη Βουλγαρία δεν αξιολογείται ως καθοριστικός παράγοντας.

Αξιοσημείωτη είναι εσχάτως η αύξηση που παρατηρείται σε αγορά ακινήτων (κυρίως εξοχικές κατοικίες) στην Ελλάδα από Βούλγαρους πολίτες καθώς και σε βουλγαρικές επενδύσεις στον εν Ελλάδι ξενοδοχειακό κλάδο. Ο τομέας αυτός είναι σημαντικός και για τις δύο χώρες, οι οποίες επενδύουν στην περαιτέρω ανάπτυξή του και η τουριστική συνεργασία είναι εξαιρετική. Δεδομένου ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Βούλγαρων τουριστών επισκέπτεται κυρίως προορισμούς στη Βόρεια Ελλάδα (λόγω γεωγραφικής εγγύτητας αλλά και ακίνητης περιουσίας που έχουν αποκτήσει εκεί), προτείνεται από την  πλευρά του Γραφείου και σε συνεργασία με το Γραφείο ΕΟΤ (που εδρεύει στο Βουκουρέστι) σχεδιασμός εκστρατείας προβολής και άλλων προορισμών στη Νότια και νησιωτική Ελλάδα, οι οποίοι δεν είναι ευρύτερα γνωστοί στους Βούλγαρους πολίτες-ταξιδιώτες. Τέλος, προς τον σκοπό της αύξησης της ροής επισκεπτών εκατέρωθεν και της αποφυγής καθυστερήσεων και κυκλοφοριακής συμφόρησης στα σύνορα, προτείνεται η καλύτερη στελέχωση των συνοριακών διαβάσεων Ελλάδος-Βουλγαρίας ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες.

Να σημειωθεί, ότι οι συνολικές ταξιδιωτικές εισπράξεις της Βουλγαρίας το 2018 έφθασαν σε 3,8 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα  οι ταξιδιωτικές δαπάνες των Βουλγάρων που ταξίδεψαν στο εξωτερικό έφθασαν σε 1,19 δις. ευρώ.

 

 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα