Πολύτιμα μαθήματα από το μπουρίνι στην Χαλκιδική

02 Aug 2019, 13:06 | ΑΠΟΨΗ

Πάνος Θωμάκος

Πολύτιμα μαθήματα από το μπουρίνι στην Χαλκιδική

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η πρόσφατη φυσική καταστροφή που έπληξε πρωτίστως την Χαλκιδική έφερε ξανά στο προσκήνιο το κρίσιμο θέμα της διαχείρισης κρίσεων, ώστε να μην αμαυρώνεται καίρια η διεθνής εικόνα της χώρας με δυσάρεστες συνεπακόλουθες επιπτώσεις  για τον ζήδωρο κλάδο του τουρισμού.

Δυστυχώς, η κλιματική αλλαγή από μόνη της φαίνεται ικανή να προκαλέσει παρόμοια φαινόμενα και στο μέλλον - πέρα από τις άλλες πιθανές αρνητικές εξελίξεις και συμβάντα - οπότε η λειτουργία ενός μηχανισμού επικοινωνιακής διαχείρισης κρίσεων καθίσταται επιτακτική.

Με δεδομένο ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης εύλογα προβάλουν κατ’ επανάληψη τις ζοφερές εικόνες από τα τραγικά αποτελέσματα των φυσικών καταστροφών κι ότι πολλοί διεθνείς εν δυνάμει επισκέπτες - κυρίως πέραν του Ατλαντικού - δεν είναι υποχρεωτικώς εξοικειωμένοι με την εγχώρια γεωγραφία, άπασα η ελληνικη επικράτεια μπορεί να υποστεί κύμα μαζικών ακυρώσεων, ακόμη και από μια κρίση τοπικού χαρακτήρα όπως αυτή της Χαλκιδικής.

Ως γνωστόν, ο τουρισμός είναι ένα εξαιρετικά ευπαθές «προιόν» και η απόφαση αν αλλάξει ένας ταξιδιώτης προορισμό είναι σχετικά εύκολο να παρθεί. 

Αποτελεί λίαν ευτυχές γεγονός, λοιπόν, το ότι η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού - αλλά και ο κρατικός μηχανισμός συνολικότερα - επέδειξαν ευαισθησία και ζωηρά αντανακλαστικά στην διαχείριση της εν λόγω κρίσης, απομακρύνοντας τα χειρότερα που επικρέμονταν ως δαμόκλειος σπάθη επί του πολύπαθου τουριστικού κλάδου.

Ακόμη μεγαλύτερη είναι η σημασία της ακαριαίας δράσης κι αντίδρασης υπό το πρίσμα του χρονισμού της κρίσης, καθώς η τελευταία «έσκασε» κυριολεκτικώς πριν ακόμη καθίσουν στις καρέκλες τους οι νέοι υπουργοί.

Μέσα σε λίγες ώρες λοιπόν, αποφασίστηκαν άμεσες ενέργειες για την στήριξη της Χαλκιδικής ως τουριστικού προορισμού σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε άμεσα στο υπουργείο Τουρισμού με συμμετοχή της  πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, της διοίκησης του ΕΟΤ και του προέδρου των Ξενοδόχων της Χαλκιδικής κ. Γρηγόρη Τάσιου.

Ο υπουργός κ. Χάρης Θεοχάρης και ο υφυπουργός κ. Μάνος Κόνσολας ενημερώθηκαν από τον γ.γ κ. Κ. Τσέγα και τον πρόεδρο του ΕΟΤ κ. Χαρ. Καρίμαλη και έδωσαν οδηγίες για την λήψη άμεσων μέτρων που θα συμβάλλουν στην αποκατάσταση της εικόνας της Χαλκιδικής και την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος στην περιοχή.

Οι αποφάσεις που ελήφθησαν και οι ενέργειες που δρομολογήθηκαν στοχεύουν στην ανάδειξη της Χαλκιδικής, την προβολή της, την ενημέρωση ξένων αγορών για την περιοχή αλλα και την περαιτέρω παρουσία της σε μέσα ενημέρωσης και διαφημιστικές καμπάνιες.

Στο πλαίσιο αυτό, εκκίνηση γίνεται με τα εξής:

Ενημέρωση μέσω των υπηρεσιών ΕΟΤ  Εξωτερικού των Tour  Operators γειτονικών και άλλων αγορών, οι  οποίοι έχουν προγράμματα για την Χαλκιδική και με αυτούς ο ΕΟΤ έχει σε εξέλιξη ενέργειες  συνδιαφήμισης, να ενισχύσουν άμεσα την προβολή της Χαλκιδικής.

Ξεκινά στις 17 Αυγούστου καμπάνια οκτώ (8) εβδομάδων σε Μιλάνο και Ρώμη με προβολή βίντεο για την Χαλκιδική σε σταθμούς μετρό και σε λεωφορεία.

Ειδικό διαφημιστικό πρόγραμμα των Υπηρεσιών ΕΟΤ Εξωτερικού για την προβολή της Χαλκιδικής σε τοπικά Μέσα Ενημέρωσης των αγορών της αρμοδιότητάς τους την περίοδο 3ου δεκαημέρου του Αυγούστου μέχρι το τέλος του έτους.

Στην ήδη εγκεκριμένη διαδικτυακή διαφημιστική προβολή από 10/08/2019μέσω του δικτύου OATH – VerizonMedia, σε Σουηδία, Νορβηγία, Φινλανδία, Δανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Αγγλία, Γερμανία θα συμπεριληφθεί και προβολή της Χαλκιδικής.

Στο Newsletter του ΕΟΤ 2/8/19 το οποίο αποστέλλεται απευθείας με mail σε περίπου 20.000 αποδέκτες και αναρτάται στα social  media του ΕΟΤ θα συμπεριληφθεί προβολή της Χαλκιδικής.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Πρακτορείο 104,9 FM «Ο ελληνικός τουρισμός σηκώθηκε όρθιος, στέκεται στα πόδια του και η Χαλκιδική είναι έτοιμη να φιλοξενήσει όσους έρθουν στην περιοχή και φυσικά να συνεχίσει να φιλοξενεί όσους βρίσκονται ήδη εδώ»

Ο κ. Θεοχάρης, καθησύχασε τους τουρίστες ότι η θεομηνία έχει περάσει κι επισκέφθηκε άμεσα τις πληγείσες περιοχές της Χαλκιδικής και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής (ΕΞΧ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρη Τάσιο, εκπροσώπους των ξενοδόχων, των ιδιοκτητών ενοικιαζομένων δωματίων, των κάμπινγκ, τουριστικούς πράκτορες, τον αντιπεριφερειάρχη Τουρισμου και Πολιτισμού Κ. Μακεδονίας, Αλέξανδρο Θάνο και την περιφερειακή σύμβουλο Χαλκιδικής Κατερίνα Ζωγράφου.

«Θα εστιάσουμε στο μήνυμα ότι η Χαλκιδική είναι ανοιχτή, δεν έχει πρόβλημα πλέον και ήταν κάτι που ξεπεράστηκε. Αυτό το μήνυμα θέλουμε να περάσει και στις πιο ώριμες δυτικές αγορές, όπου ευτυχώς δεν είχαμε προβλήματα με ακυρώσεις αλλά και στις πιο ευμετάβλητες αγορές όπως είναι οι ανατολικές και τα Βαλκάνια, από όπου οι τουρίστες έρχονται οδικώς και είναι πιο εύκολη η απόφαση να πάρει κάποιος τα πράγματά του και να φύγει» επεσήμανε ο υπουργός.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει σχέδιο διαχείρισης κρίσης, ικανό να αντιμετωπίσει τέτοια φαινόμενα και ειδικά στον τουρισμό, ο κ.Θεοχάρης είπε ότι «παρόλο που αυτήν την στιγμή το σχέδιο διαχείρισης της κρίσης λειτούργησε πολύ ικανοποιητικά -όλα τα υπουργεία ήταν στο πόδι από την πρώτη στιγμή και συνολικά ο συντονισμός υπήρξε θετικός- φάνηκε όμως ότι αυτό έγινε ακριβώς επειδή βρέθηκαν άνθρωποι σε νέες θέσεις και είχαμε την όρεξη και τρέξαμε να βρούμε λύσεις. Δεν έγινε όμως με συστηματικό τρόπο και νομίζω αυτό πρέπει να γίνει στο επόμενο διάστημα και από τη δική μας πλευρά του τουρισμού και από άλλες υπηρεσίες.»

Επιπλέον, για να μην πληγεί η εικόνα της Χαλκιδικής από τα πρόσφατα γεγονότα, ο πρόεδρος της ΠΟΞ και της ΕΞΧ, Γρηγόρης Τάσιος, μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 FM είπε ότι κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Τουρισμού και τους υπόλοιπους φορείς, αποφασίστηκε να γίνει μια νέα καμπάνια για τη Χαλκιδική και press trips με σημαντικούς δημοσιογράφους, για να αποκατασταθεί πλήρως η εικόνα του προορισμού στο εξωτερικό.

«Θέλουμε να δείξουμε ότι η Χαλκιδική είναι εδώ και αναπνέει» είπε ο κ.Τάσιος και επεσήμανε ότι όλοι δούλεψαν και δουλεύουν σκληρά για την αποκατάσταση των ζημιών και κυρίως την επαναφορά της υδροδότησης.

«Είχαμε ορισμένες αναχωρήσεις, ευτυχώς όχι πολλές, μόνο από τουρίστες που ήρθαν οδικώς και μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακυρώσεις" επεσήμανε ο κ.Τάσιος. Ο πρόεδρος της ΠΟΞ τόνισε ότι «τα ξενοδοχεία δούλεψαν υποδειγματικά και προσέφεραν άψογο σέρβις. Όλοι οι ιδιωτικοί φορείς και το δημόσιο εργάστηκαν άψογα, όλοι υπουργοί έδωσαν το παρών όπως και ο νέος υπουργός τουρισμού».

«Δείξαμε ότι είμαστε ικανοί να διαχειριστούμε την κατάσταση, αφού το αντιμετωπίσαμε μέσα σε 48 ώρες αλλά λείπει ένας σχεδιασμός που να αφορά στις πραγματικές ανάγκες για υποδομές, όχι των 110.000 μόνιμων κατοίκων, αλλά των περίπου 600.000 που φιλοξενούνται στην περιοχή» είπε ο κ.Τάσιος.

Ερωτηθείς για το αν ο κόσμος ενημερώθηκε εγκαίρως, ο κ.Τάσιος είπε ότι η πολιτική προστασία έστειλε email σε όλους τους φορείς και αυτοί με τη σειρά τους ενημέρωσαν τα ξενοδοχεία και τους επαγγελματίες, αλλά πρέπει να ενεργοποιηθεί το σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης 112,  το  οποίο δοκιμάστηκε πιλοτικά πρόσφατα ενώ λειτουργεί και με roaming για να υπάρχει καλύτερο αποτέλεσμα.

Συνεπώς, στο πρώτο crash-test της φετινής σαιζόν η χώρα μας ανταπεξήλθε επιτυχώς. 

Άπαντες, ωστόσο, οι επαίοντες επισημαίνουν ότι όχι μόνο η Πολιτεία αλλά και η Κοινωνία ολόκληρη οφείλουν να παραμείνουν «στο πόδι» για την προστασία του τουρισμού, χάρη στον οποίο η πατρίδα μας καρπούται τεράστια οφέλη.

 
 
Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα