Η προσβασιμότητα δεν κοστίζει, είναι θέμα σωστού σχεδιασμού

03 Jun 2019, 09:43 | ΑΠΟΨΗ

Σοφία Κοντογιάννη

Η προσβασιμότητα δεν κοστίζει, είναι θέμα σωστού σχεδιασμού

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Με την ολοκλήρωση των αυτοδιοικητικών εκλογών, μία περίοδος που συμπίπτει με τις αρχές της αιχμής σεζόν για τις τουριστικές περιοχές, το τοπίο στους δήμους και στις περιφέρειες μεταβάλλεται.

Ο τουρισμός ωστόσο, ο ισχυρός τομέας της ελληνικής οικονομίας, είναι παράλληλα και ο πλέον ευαίσθητος. Το γεγονός αυτό, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από τους εν δυνάμει εκλεγέντες ολιστικά. Η ομαλότητα της τουριστικής περιόδου εξαρτάται και σε μεγάλο βαθμό από ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί τους τουριστικούς παράγοντες παγκοσμίως, την προσβασιμότητα.

Υπάρχει η  γενική αντίληψη ότι η προσβασιμότητα αφορά μόνο τα άτομα με ειδικές ανάγκες,  στην πραγματικότητα όμως αφορά όλους τους κατοίκους και επισκέπτες των τουριστικών περιοχών.

Η απόλαυση των τουριστικών υπηρεσιών, η ανάδειξη ενός τόπου ως σύνολο, ενός αξιοθέατου, μιας πόλης ή ενός αρχαιολογικού χώρου ή απλά η βόλτα στην παραλία, δημιουργεί μια θετική εμπειρία στους επισκέπτες και αυτός είναι ένας βασικός παράγοντας για την επίτευξη οικονομικών οφελών.

Πράγματι, πολλοί δήμοι και περιφέρειες λαμβάνουν μέρος σε προγράμματα που αφορούν στη δημιουργία υποδομών, όπως είναι για παράδειγμα οι προσβάσιμες ακτές. Όμως, είναι σημαντικό να αντιληφθεί κανείς ότι αρκεί μόνο ένα μη προσπελάσιμο σημείο για την ακύρωση μιας ολόκληρης κατά τα άλλα προσβάσιμης διαδρομής. Συνεπώς, η προσβασιμότητα δεν είναι μόνο δημόσια, αλλά και ιδιωτική υπόθεση. Ευθύνη των αρμοδίων, είναι η τήρηση των βασικών κανόνων, άγραφων και μη, που θα έπρεπε να απορρέουν από την παιδεία και τον πολιτισμό των κατοίκων και των επισκεπτών.

Ιδιαίτερα για τις περιοχές που δεν είναι φυσικά προσβάσιμες, η προσπάθεια εδραίωσης μιας σωστής λογικής στις κινήσεις τουριστών και κατοίκων, προϋποθέτει κάποιες σημαντικές οριοθετήσεις, όπως είναι για παράδειγμα η εξασφάλιση απαλλαγής των πεζοδρομίων από σταθμευμένα μηχανοκίνητα ή άλλα εμπόδια.

Παράλληλα, θα ήταν ίσως σοφό να ορίσει ο κάθε δήμος υπεύθυνο προσβασιμότητας, με πολλαπλό ρόλο: Την ευελιξία στο να προτείνει εναλλακτικές επιλογές προσβασιμότητας,  όπως είναι οι υποδομές στους χώρους στάθμευσης ή οι διαδρομές μέσα στην περιοχή ενδιαφέροντος, την αποτελεσματικότητα στον έλεγχο τήρησης των νόμων και των κανονισμών που αφορούν στην αυθαίρετη κατάληψη χώρου από μηχανοκίνητα, ιδιώτες και  επιχειρήσεις αλλά και τη φροντίδα επιβολής των ποινών, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, σε περιπτώσεις παραβάσεων.

Τέλος, αν αναλογιστεί κανείς τις απλές κινήσεις που μπορούν να προάγουν την ανεμπόδιστη κίνηση, θα καταλήξει  ότι η προσβασιμότητα είναι θέμα περισσότερο σωστού σχεδιασμού και λιγότερο κόστους, ενώ  το κέρδος που θα μπορούσε να έχει ένας προορισμός που δεν προκαλεί άγχος κινήσεων στους επισκέπτες αλλά και στους κατοίκους του, είναι μεγάλο.

 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα