Ελληνικός τουρισμός: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα κόκκινα δάνεια των ξενοδοχείων

01 Apr 2018, 08:49 | ΑΠΟΨΗ

Γιάννης Παπαδόπουλος

Ελληνικός τουρισμός: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα κόκκινα δάνεια των ξενοδοχείων

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέχρι το τέλος του 2019 αποτελεί "υποχρέωση επιβίωσης" για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα απέναντι στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Μέχρι τότε οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα πρέπει να έχουν μειώσει κατά 36 δισ.ευρώ τα κόκκινα δάνεια και από τα περίπου 100 δισ.ευρώ στο τέλος του 2017 να τα περιορίσουν στα περίπου 65 δισ.ευρώ.

Γι αυτό το λόγο βλέπουμε από τα τέλη του 2017 να έχει δρομολογηθεί μια πιο επιθετική πολιτική από τις τράπεζες στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που περιλαμβάνει και σειρά ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για επιχειρήσεις με κόκκινα δάνεια, μεταξύ των οποίων και ξενοδοχεία κάθε μεγέθους και κατηγορίας.

Στον χώρο των ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων ο συνολικός δανεισμός ανέρχεται σε 7,8 δισ.ευρώ, που αντιπροσωπεύει μόλις το 5,8% των επιχειρηματικών δανείων. Από το ποσόν αυτό, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έγιναν ρυθμίσεις, ανέρχονται σε 3,3 δισ.ευρώ. Το 54% από αυτό το προβληματικό χαρτοφυλάκιο, δηλαδή, 1,78 δισ.ευρώ αφορούν δάνεια που εμφάνισαν καθυστέρηση στο παρελθόν αλλά έχουν ρυθμιστεί και πλέον εξυπηρετούνται κανονικά. Παραμένουν ωστόσο στην κατηγορία της "αβέβαιης είσπραξης", καθώς έχουν κριθεί ότι έχουν αυξημένο πιστωτικό κίνδυνο. 

Ακόμη 1,5 δισ.ευρώ ξενοδοχειακά δάνεια παραμένουν μη εξυπηρετούμενα και αντιμετωπίζουν την άμεση απειλή πλειστηριασμού. 

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Θεόδωρος Μητράκος, περίπου 1.400 επιχειρήσεις από τον κλάδο των ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων έλαβε δάνεια άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ η κάθε μια. Οι επιχειρήσεις αυτές εμφανίζουν καλύτερη συμπεριφορά ως προς την εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων συγκριτικά με εκείνες που έχουν έκθεση σε δανεισμό μικρότερου ύψους. Οι μικρές ξενοδοχειακές μονάδες και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια φαίνεται να εμφανίζουν συχνότερα καθυστέρηση. 

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης είχε αποκαλύψει ότι από τα περίπου 3 δισ. ευρώ που παραμένουν κόκκινα, το 1 δισ.ευρώ το οφείλουν 5 μεγάλοι ξενοδοχειακοί επιχειρηματίες. Εν ολίγοις, δηλαδή, μόλις 2 δισ.ευρώ είναι τα κόκκινα δάνεια της μεγάλης μάζας ξενοδόχων, που έχουν δανειοδοτηθεί.

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα μεγάλα κόκκινα ξενοδοχειακά δάνεια

Πώς αντιμετωπίζουν οι τράπεζες τα κόκκινα δάνεια κυρίως των μεγάλων ξενοδόχων; Στοιχεία, που συνέλεξε το Tornos News, δείχνουν ότι δεν υπάρχει ενιαία πολιτική, αλλά προσωποποιημένες ρυθμίσεις με τους ξενοδόχους- εξαιρετικά ευνοϊκές σε αρκετές περιπτώσεις, που μεταθέτουν την εξεύρεση οριστικής λύσης στο απώτερο μέλλον... Προφανώς, όπως θα δισπιστώσετε, πολλοί άλλοι ξενοδόχοι θα ήθελαν ανάλογες λύσεις.

Έχουμε, λοιπόν:

** Σε μεγάλο ξενοδοχειακό επιχειρηματία, και με ληξιπρόθεσμες οφειλές 52 εκατ. ευρώ, η ρύθμιση προβλέπει πληρωμή μόνο τόκων.

** Σε άλλον (μεγαλύτερο του προηγουμένου) επιχειρηματία, η ρύθμιση ήταν η καταβολή 2 εκατ. ευρώ, επιτόκιο 1,5% και πληρωμή μόνο τόκων για το υπόλοιπο των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ δανείου.

** Σε άλλο μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα σε νησί, μέχρι στιγμής, υπάρχουν συνεχείς ρυθμίσεις, χωρίς καμιά καταβολή κεφαλαίου, για ένα ύψος δανείου δεν υπάρχει ούτε καταβολή τόκων, ούτε κεφαλαίου, έχει καταγγελθεί το δάνειο, αλλά μέχρι τώρα δεν υπάρχει επισήμως τουλάχιστον καμιά ενέργεια εναντίον του- αν και το όνομα συχνά πυκνά βλέπει το φως της δημοσιότητας για επικείμενο πλειστηριασμό.

** Έτερος μεγάλος ξενοδοχειακός όμιλος έχει συμφωνήσει επιτόκιο 1% στο δάνειο, χωρίς καταβολή κεφαλαίου.

** Σε μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα, λίγο έξω από την Αττική, η ρύθμιση για 13 χρόνια έχει χωρίσει το 50% του ύψους του δανείου με πληρωμή μόνο τόκων και επιτόκιο 2,5% και για το άλλο 50% προβλέπεται ρύθμιση Balloon, δηλαδή  η αποπληρωμή του δεν πραγματοποιείται με ισόποσες τοκοχρεωλητικές δόσεις, αλλά με μια τελευταία πολύ μεγάλη χρεολυτική δόση.

** Τέλος, η Τράπεζα Πειραιώς έχει δημιουργήσει ειδική υπηρεσία για ξενοδοχεία, με γενική ρύθμιση για όσα έχουν δάνεια άνω των 20 εκατ. ευρώ.

Αυτή, λοιπόν, είναι η ολοκληρωμένη εικόνα για τα ξενοδοχεακά δάνεια και για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων τους απο τις τράπεζες. Να προσθέσουμε ότι οι ξένοι επενδυτές ενδιαφέρονται κυρίως για μεγάλα, 4άστερα και 5άστερα ξενοδοχεία, με κόκκινα δάνεια, γι αυτό και σε ανάλογους πλειστηριασμούς ήδη έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους. Τα περισσότερα ξενοδοχεία, όμως αυτών των κατηγοριών, δεν είναι εύκολο νομικά να "καθαρίσουν", γι αυτό και οι τράπεζες δυσκολεύονται να τα βγάλουν σε πλειστηριασμό.

Ένα ακόμη "ηθικό" ζήτημα: Οι τράπεζες πρέπει να δίνουν ίσες δυνατότητες στους ξενοδοχειακούς επιχειρηματίες, που έχουν τις προοπτικές να είναι βιώσιμοι, παρέχοντας και βιώσιμες ρυθμίσεις...

 

 

 

 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα