Αύξηση στις εισόδους των αρχαιολογικών χώρων: Άλλη μια μαχαιριά στο πιο ζωντανό όν της ελληνικής οικονομίας, τον τουρισμό

13 Jan 2016, 10:30 | ΑΠΟΨΗ

TornosNews.gr

Αύξηση στις εισόδους των αρχαιολογικών χώρων: Άλλη μια μαχαιριά στο πιο ζωντανό όν της ελληνικής οικονομίας, τον τουρισμό

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Mια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα άποψη για την παράλογη αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους μάς έστειλε επαγγελματίας του τουρισμού, με πολύχρονη εμπειρία στη διακίνηση τουριστών στη χώρα μας και στην οργάνωση περιηγητικών διαδρομών. Διαβάστε την...

- Θέλουμε έσοδα; 

- Ναι...

- Πόσα; 

- ...... 

- Και που θα τα βρούμε;

- Από τους τουρίστες. 

- Ναι, αλλά αυτοί μας δίνουν 15 δις ήδη. Τους βάλαμε και 23% στην εστίαση χθες.

- Έλα μωρέ, αυτοί έχουν λεφτά! Και λίγο παραπάνω, δεν θα τους φανεί.

- Ναι συμφωνώ, μαζί σου κι εγώ, αλλά ξέρεις αυτά τα λεφτά που έχουν τα δίνουν όπου θέλουν. Μπορεί να τα δώσουν στην Ισπανία ή στην Ιταλία, παραδείγματος χάρη.

- Η Ελλάδα πουλάει από μόνη της. Έχουμε το καλύτερο οικόπεδο.

- Ωραία, με έπεισες, να κάνουμε μια αύξηση. Οι Ιταλοί που έχουν τις διπλάσιες τιμές εισόδων είναι πιο ξύπνιοι από μας;

- Και πόσο να το αυξήσουμε

- Ε, να μην το διπλασιάσουμε?

- Να το διπλασιάσουμε; Γιατί;

- Ξέρω γω; Εσύ τι λες, να το τριπλασιάσουμε;

- E, μην είμαστε και υπερβολικοί!

- Αυτό λέω κι εγώ, να το διπλασιάσουμε τότε.

- ΟΚ, πάω μέσα. Και πότε λες να το κάνουμε;

- Το γοργόν και χάριν έχει, αύριο.

- Ε, όχι κι αύριο, δώσε και λίγο χρόνο να ετοιμαστούμε.

- Δηλαδή; 

- Να, να τα τυπώσουμε, να τα πάμε, να τα μετρήσουμε, να πάρουμε τα παλιά πίσω, να γράψουμε τις εγκυκλίους, να συνηθίσουν οι άνθρωποί μας με τα νέα χαρτάκια, μην μπερδευτούμε και εκτεθούμε... Νομίζω ένα τρίμηνο το θέλουμε.

- ΟΚ, από 1/4 λοιπόν...

- Τώρα, συνεννοηθήκαμε! Άντε και καλή σεζόν!!!

Σε καμια περίπτωση δεν θέλω να πιστέψω ότι έτσι πάρθηκε αυτή η σημαντική απόφαση, η οποία για μένα, έναν επαγγελματία του τουρισμού για μερικές δεκαετίες με βρίσκει απροετοίμαστο και εντελώς ανίκανο να δώσω οποιαδήποτε λογική ερμηνεία.

Συμφωνώ ότι οι είσοδοι θα μπορούσαν να αυξηθούν. Θα μπορούσαν και να μειωθούν βέβαια! Για ποιο λόγο; Μα προφανώς για ΑΥΞΗΣΗ ΕΣΟΔΩΝ. 

Από ότι γνωρίζω, στην Ελλάδα της κρίσης επέζησαν οι εταιρείες που γρήγορα αντιλήφθηκαν πως πρέπει να μειώσουν τις τιμές τους, να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες και προϊόντα. Και γνωρίζω αρκετές από αυτές που κατέγραψαν και αυξήσεις στα έσοδά τους, παρότι είναι βέβαιη η μείωση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων πελατών. Και πολλές από αυτές έστρεψαν περισσότερο την προσοχή τους στον "περαστικό" τουρίστα, που αυτός μάλλον είχε και έχει μεγάλη αγοραστική δύναμη.

Αλήθεια, έγινε κάποια μελέτη αν αυτή η αύξηση των εισόδων στους αρχαιολογικούς χώρους θα μειώσει ή θα αυξήσει τα έσοδα; Θα μειωθεί ή θα αυξηθεί ο αριθμός των επισκεπτών; Θα επηρεάσει ή όχι το σύνολο των εσόδων του τουρισμού και επομένως και τα έσοδα που ελπίζει το σύνολο της οικονομίας από τον τουρισμό το 2016; Η γνώμη των πωλητών του προϊόντος (τουριστικά γραφεία), μας ενδιαφέρει; Ρωτήθηκαν πόσο χρόνο χρειάζονται για να προετοιμαστούν και να πουλήσουν με θετικά αποτελέσματα το νέο εισιτήριο; Έγινε μελέτη ανταγωνιστικότητας για να δούμε ποια είναι η "λογική αποτίμηση" μιας τιμής εισόδου για τα 10 πιο κύρια αξιοθέατα (από άποψη επισκεπτών και μόνο) που έχουμε; Γνωρίζουμε πόσα κρουαζιερόπλοια δεν θα "βγάλουν" καν τουρ με ακριβές εισόδους γιατί έχουν ¨κλείσει" όλα τα τουρ με τις τιμές τους για το 2016, λαμβάνοντας υπόψη τις τιμές που γνώριζαν μέχρι και 31/12/2015;

Όταν ακριβαίνει το νέο μοντέλο του αυτοκινήτου μου, προφανώς θα μου προσφέρει κάτι παραπάνω. Ηλεκτρικούς καθρέφτες, έξυπνα φώτα, καλύτερα φρένα, συστήματα GPS και πολλά άλλα. Βέβαια, τώρα που το σκέφτομαι, δεν θυμάμαι στη ζωή μου να πλήρωσα ποτέ τα διπλά λεφτά!!! Κάτι θα ξέρουν οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Γιαπωνέζοι. Κάποιοι τρελλοί τα πουλάνε και φθηνότερα!!! Άκου να δεις φίλε μου...

Τι προσφέρουμε εμείς για το διπλασιασμό της τιμής; Δυνατότητα αγοράς από το internet; OXI. Τη δυνατότητα να στείλω έναν φίλο μου να μου το αγοράσει πριν έρθω; OXI. Να το αγοράσω με πιστωτική κάρτα; OXI. Να έχω μια έκπτωση ως γκρουπ; OXI. Να έχω ένα ενιαίο εισιτήριο για όλους τους χώρους και τα Μουσεία στην Αθήνα; OXI. Να έχω ένα ενιαίο εισιτήριο χώρων και αστικών συγκοινωνιών; Εεεε, μην είμαστε και υπερβολικοί! ΟΧΙ είπαμε!!! Μπα, σε καλό σου!

Έχω λοιπόν τη βεβαιότητα ότι σίγουρα υπάρχει μια λογική εξήγηση για όλα τα παραπάνω που δεν κατανοώ. Και σύντομα κάποιος θα μου εξηγήσει και ποιοι πήραν την απόφαση, με ποια στοιχεία, δεδομένα και μελέτες και ποιο προβλέπεται να είναι το όφελος: τόσο από την αύξηση των επισκεπτών και τόσο από την αύξηση των συνολικών εσόδων του τουρισμού. Προσπάθησα, αλλά δεν βρήκα κάτι σχετικό πουθενά. 

Μήπως γνωρίζει κάποιος κάτι περισσότερο να με διαφωτήσει;

Ο παρακολουθών

ΥΓ. Η Ακρόπολη των Αθηνών, το Νο1 αξιοθέατο της Ελλάδας, δεν ανήκει στα Top 25 της Ευρώπης, ούτε στα Top 50 του κόσμου. Η είσοδος στο Κολοσαίο (Νο7 στην Ευρώπη με 7 εκ. επισκέπτες, η Ακρόπολη με λιγότερους από 2 εκ.) με ενιαίο εισιτήριο που συνδυάζει κι αλλα αξιοθέατα κοστίζει 12 ευρώ. Της Ακρόπολης 20 ευρώ με τις νέες τιμές.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα