Eυρωπαϊκός τουρισμός- ForwardKeys | Ολική ανάκαμψη το 2024- αυξημένη ζήτηση για Λονδίνο, Παρίσι, οριακά μειωμένη για Αθήνα

28 May 2024, 11:42 | ΜΕΛΕΤΕΣ / ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

TornosNews.gr

Eυρωπαϊκός τουρισμός- ForwardKeys | Ολική ανάκαμψη το 2024- αυξημένη ζήτηση για Λονδίνο, Παρίσι, οριακά μειωμένη για Αθήνα

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Πλήρη επιστροφή στα προ της πανδημίας επίπεδα ταξιδιών αυτό το καλοκαίρι σε όλη την  Ευρώπη δείχνει η ανάλυση των αναζητήσεων πτήσεων από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2024 για τη θερινή περίοδο του παρόχου ταξιδιωτικών πληροφοριών ForwardKeys. 

Ωστόσο, καταγράφονται αξιοσημείωτες αλλαγές στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών. Ξεχωρίζει η υποχώρηση (έστω οριακή) στη δημοτικότητα της Αθήνας, της Λισαβόνας, της Μαδρίτης και της Μαγιόρκα. Οι πόλεις αυτές φαίνεται να χάνουν έδαφος στη σχετική δημοτικότητα των προορισμών μετά τη μεγάλη ζήτηση που απολάμβαναν στα χρόνια μετά τον COVID.

Σε σχέση με το 2023 (για τις αναζητήσεις πτήσεων το α΄τετράμηνο του έτους για την καλοκαιρινή σεζόν), η Αθήνα χάνει μια ποσοστιαία μονάδα (με μερίδιο 2% στο σύνολο των αναζητήσεων για πτήσεις στη γηραιά ήπειρο), η Λισαβόνα 3 μονάδες, η Μαδρίτη και η Μαγιόρκα από 2 μονάδες.

Το Λονδίνο (μερίδιο 5% των αναζητήσεων πτήσεων για ταξίδια στην Ευρώπη) καταγράφει την υψηλότερη δημοτικότητα φέτος (+1,9 ποσοστιαίες μονάδες). Οι υπόλοιπες πόλεις:  Παρίσι (+ 0,5), Κωνσταντινούπολη (+0,4), Ρώμη (+0,7) και Μιλάνο (+0,7).

Η ανάλυση των δεδομένων για αεροπορικά εισιτήρια σε ευρωπαϊκούς προορισμούς πόλεων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2024 αποκαλύπτει μια στροφή στις προτιμήσεις των καταναλωτών προς τη φύση (+19%) και τους αστικούς (+14%) προορισμούς έναντι των παραδοσιακών προορισμών ηλιοθεραπείας και παραλίας (+8%). Αυτό αντανακλάται σε περιφερειακό επίπεδο, καθώς η ετήσια αύξηση των διεθνών αφίξεων στην Κεντρική/Ανατολική Ευρώπη (+25%), τη Δυτική Ευρώπη (+15%) και τη Βόρεια Ευρώπη (+13%) ξεπερνά αυτή σε προορισμούς στη Νότια Ευρώπη (+11%).

Τα εξερχόμενα ταξίδια των Ευρωπαίων

Τα εξερχόμενα ταξίδια από την Ευρώπη παρουσιάζουν επίσης σαφείς τάσεις, με ετήσια αύξηση στα ενδοευρωπαϊκά ταξίδια (+14%) και στα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων σε ένα ευρύ φάσμα ασιατικών αγορών (+16%). Τα δεδομένα εισιτηρίων για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες επιλέγουν όλο και περισσότερο να εξερευνήσουν τα τοπία και τους πολιτισμούς του Πεκίνου (+132%), καθώς και της Οσάκα (+66%), της Μπανγκόκ (+21%) , Κολόμπο (+21%) και Κουάλα Λουμπούρ (+14%).

Αυτοί οι προορισμοί επωφελούνται από διάφορους παράγοντες, όπως η βελτιωμένη συνδεσιμότητα, η απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για τους Ευρωπαίους που εισέρχονται στην Κίνα και η ευνοϊκή συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ προς γεν. Μέτρια αύξηση της ζήτησης καταγράφεται για τις αμερικανικές αγορές του Σικάγου (+14%) και του Μαϊάμι (+9%).

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα