Παγκόσμιος τουρισμός | WTTC: Χρονιά ρεκόρ το 2024 - Τα καλύτερα έρχονται την επόμενη 10ετία (!)

04 Apr 2024, 18:52 | ΜΕΛΕΤΕΣ / ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

TornosNews.gr

Παγκόσμιος τουρισμός | WTTC: Χρονιά ρεκόρ το 2024 - Τα καλύτερα έρχονται την επόμενη 10ετία (!)

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) προβλέπει χρονιά ρεκόρ για τα ταξίδια και τον τουρισμό το 2024, με την παγκόσμια οικονομική συνεισφορά του κλάδου να φθάνει στο ιστορικό υψηλό των 11,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Σύμφωνα με την Έρευνα Οικονομικών Επιπτώσεων 2024 (EIR), ο κλάδος του τουρισμού και των ταξιδιών θα συνεισφέρει επιπλέον 770 δισεκατομμύρια δολάρια σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ του, επισφραγίζοντας την παγκόσμια οικονομική δυναμική του, δημιουργώντας ένα στα 10 δολάρια παγκοσμίως.

Καθώς ο παγκόσμιος τομέας ξεπερνά την προ-πανδημική ευημερία του, το WTTC αναμένει ότι 142 χώρες από τις 185 που αναλύθηκαν θα ξεπεράσουν τα προηγούμενα εθνικά ρεκόρ.

Σε συνεργασία με την Oxford Economic, το τελευταίο EIR του WTTC παρουσιάζει έναν κλάδο γεμάτο ευκαιρίες, που υποστηρίζει σχεδόν 348 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση άνω των 13,6 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας σε σύγκριση με το υψηλότερο σημείο του 2019.

Οι διεθνείς δαπάνες επισκεπτών αναμένεται να προσεγγίσουν την κορυφή του 2019, φτάνοντας τα 1,89 τρισ. $, ενώ στα εσωτερικά ταξίδια προβλέπονται δαπάνες υψηλότερες από κάθε προηγούμενο ρεκόρ και να φτάσουν τα $5,4 τρισ.

Μια αναδρομή στο περασμένο έτος

Παρά τις οικονομικές αβεβαιότητες και τις γεωπολιτικές αναταράξεις, ο τομέας Ταξιδιών και Τουρισμού ευδοκιμεί, τονίζει το WTT. Ο κλάδος έφτασε στο ζενίθ των αποδόσεών του, με 10 τρισ. δολάρια, πριν από την πανδημία, βελτιώνοντας την ανθεκτικότητά του και αποδεικνύοντας τον κρίσιμο ρόλο του στην παγκόσμια οικονομία.

Αντιπροσωπεύοντας το 9,1% του παγκόσμιου ΑΕΠ, με κάτι περισσότερο από 9,9 τρισ. $ το 2023, το οικονομικό αποτύπωμα του Travel & Tourism ήταν το μεγαλύτερο από τη χρυσή χρονιά ταξιδιών το 2019, με μικρή υστέρηση κατά 4%. 

Ο κλάδος ενίσχυσε επίσης το εργατικό δυναμικό του κατά επιπλέον 27,4 εκατομμύρια, ανεβάζοντας το σύνολο σε σχεδόν 330 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως.

Οι διεθνείς δαπάνες αυξήθηκαν κατά 33,1% φτάνοντας τα 1,63 τρισ. $ το 2023, χαρίζοντας πολλά χαμόγελα σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, που επέστρεψαν δριμύτερες στον τουριστικό χάρτη. Οι εγχώριες δαπάνες, επίσης, αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 18% φτάνοντας σχεδόν τα $5 τρισ. 

Το 2023 έθεσε τις βάσεις, παγιώνοντας το πάθος για ταξίδια, ανοίγοντας το δρόμο για μια χρονιά ρεκόρ το 2024, τονίζει το WTTC.

Αυτή η ανάπτυξη έρχεται παρά το γεγονός ότι δύο από τις μεγαλύτερες τουριστικές αγορές στον κόσμο υστερούν όσον αφορά τις διεθνείς δαπάνες επισκεπτών, με τις ΗΠΑ και την Κίνα να βλέπουν πολύ πιο αργή αύξηση των διεθνών τουριστικών δαπανών.

Πέρυσι στις ΗΠΑ, οι διεθνείς δαπάνες των επισκεπτών παρέμειναν πάνω από ένα τέταρτο κάτω από την κορυφή του 2019, ενώ οι δαπάνες των επισκεπτών της Κίνας παρέμειναν σχεδόν 60% μειωμένες.

Η Julia Simpson, Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος του WTTC, δήλωσε: «Με φόντο την αβεβαιότητα, ο τομέας Ταξιδιών και Τουρισμού παραμένει μια παγκόσμια οικονομική δύναμη. Δεν πρόκειται μόνο για κατάρριψη ρεκόρ, δεν μιλάμε πλέον για ανάκαμψη – αυτή είναι μια ιστορία του κλάδου που επέστρεψε στα καλύτερά του μετά από λίγα δύσκολα χρόνια, παρέχοντας σημαντική οικονομική ώθηση σε χώρες σε όλο τον κόσμο και υποστηρίζοντας εκατομμύρια θέσεων εργασίας.

«Υπάρχει, ωστόσο, κίνδυνος, χρειαζόμαστε τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Κίνας να υποστηρίξουν τους εθνικούς τους τομείς Ταξιδιών και Τουρισμού. Οι ΗΠΑ και η Κίνα θα συνεχίσουν να υποφέρουν, ενώ άλλες χώρες βλέπουν τους διεθνείς επισκέπτες να επιστρέφουν πολύ πιο γρήγορα».

Τα Ταξίδια & ο Τουρισμός σε 10 χρόνια από τώρα

Κοιτάζοντας μπροστά, το WTTC προβλέπει ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον για την επόμενη δεκαετία, που χαρακτηρίζεται από ισχυρή ανάπτυξη και απαράμιλλες ευκαιρίες σταδιοδρομίας. 

Έως το 2034, ο κλάδος θα εισφέρει στην παγκόσμια οικονομία το εκπληκτικό ποσό των 16 τρισ. δολαρίων, που θα αποτελεί το 11,4% του συνολικού ΑΕΠ.

Αυτή η ακμάζουσα βιομηχανία πρόκειται επίσης να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη στη δημιουργία θέσεων εργασίας, παρέχοντας απασχόληση σε 449 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Ο τουρισμός θα απασχολεί το 12,2% του εργατικού δυναμικού, αναδεικνύοντας τον κεντρικό ρόλο του κλάδου στην παγκόσμια απασχόληση.

Πάνω από τα τρία τέταρτα των χωρών, που αναλύθηκαν, να αναμένεται να ξεπεράσουν το υψηλό σημείο του 2019, όσον αφορά τη συνεισφορά στο ΑΕΠ. Ο κλάδος του τουρισμού και των ταξιδιών βρίσκεται μπροστά στην πιο μεταμορφωτική εποχή του μέχρι σήμερα, υποσχόμενος ευημερία, καινοτομία και σύνδεση σε μια κλίμακα δεν έχουμε δει μέχρι σήμερα.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα