Ιδανική χώρα για τους συνταξιούχους η Ελλάδα και το 2024

11 Mar 2024, 11:26 | ΜΕΛΕΤΕΣ / ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

TornosNews.gr

Ιδανική χώρα για τους συνταξιούχους η Ελλάδα και το 2024

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η Ελλάδα παραμένει και το 2024 στις κορυφαίες χώρες στον κόσμο για να ζήσει κανείς ως συνταξιούχος στην ετήσια έρευνα Global Retirement Index της International Living.

Ειδικότερα, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 7η θέση μεταξύ των 17 κορυφαίων χωρών παγκοσμίως για να ζήσει ένας συνταξιούχος το 2024. Πρώτος προορισμός αναδείχθηκε για φέτος η Κόστα Ρίκα, δεύτερη η Πορτογαλία, τρίτο το Μεξικό, τέταρτος ο Παναμάς, πέμπτη η Ισπανία και έκτο το Εκουαδόρ.

Ο ετήσιος Παγκόσμιος Δείκτης Συνταξιοδότησης είναι η πιο ολοκληρωμένη και σε βάθος έρευνα του είδους της. Διαμορφώνεται από εκατοντάδες απόψεις και εμπειρίες από την πραγματική ζωή, που συγκεντρώνονται από αξιόπιστες πηγές της International Living, στους καλύτερους προορισμούς για διαβίωση μετά τη συνταξιοδότηση σε όλο τον κόσμο. 

Η λίστα διαμορφώνεται με βάση το κόστος διαβίωσης, το κλίμα, τη φροντίδα για την υγεία, τη δυνατότητα για μια ισορροπημένη και καλύτερη ζωή, καθώς και τις καθημερινές ασχολίες που προσφέρονται.

Η Ελλάδα, αναφέρεται στο δημοσίευμα, είναι σταθερά ένας ονειρεμένος προορισμός διακοπών. Η γοητεία της αρχαίας ιστορίας και τα διάσημα αρχαιολογικά μνημεία, τα ηλιόλουστα νησιά και η φρέσκια, υγιεινή κουζίνα φέρνουν πλήθη τουριστών στην Ελλάδα κάθε χρόνο. Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει αναδειχθεί ως ένας από τους εξέχοντες προορισμούς για να ζήσουν συνταξιούχοι.

Στη συνέχεια περιγράφεται το κλίμα στη χώρα μας και πώς εξελίσσονται οι εποχές του χρόνου και υπογραμμίζεται ότι η αγορά κατοικίας ποικίλλει δραματικά ανάλογα με την τοποθεσία και την εγγύτητα σε πόλη ή θάλασσα.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται, οι τιμές εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλότερες από ό,τι στις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες.

Η στέγαση στην Ελλάδα έχει εκτιμηθεί ότι είναι έως και 75% χαμηλότερη από τις τιμές των ΗΠΑ, αναφέρεται χαρακτηριστικά. 

Το κόστος ζωής στην Ελλάδα, εξάλλου, κυμαίνεται μεταξύ 30% και 50% κάτω από το κόστος ζωής στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτά τα δεδομένα προσελκύουν συνταξιούχους, ψηφιακούς νομάδες και ομογενείς που συρρέουν στους ηλιόλουστους ουρανούς και τις γαλάζιες θάλασσες της Ελληνικής Δημοκρατίας. 

Εάν σε αυτά τα πλεονεκτήματα προστεθεί και το πρόγραμμα Golden Visa, η αγορά ενός ακινήτου αποτελεί μια εξαιρετική επένδυση για πολλούς ξένους από όλο τον κόσμο που αναζητούν το δικό τους κομμάτι από αυτόν τον παράδεισο. Υπάρχει επίσης η βίζα Οικονομικά Ανεξάρτητου Ατόμου, η οποία απαιτεί σταθερό εισόδημα τουλάχιστον 2.000 $ το μήνα, συν 20% για την / τον σύζυγο.

Η Suellen Curkendall, η οποία πρόσφατα μετακόμισε με τον σύζυγό της στη Σύρο, σχολιάζει: “Επιλέξαμε την Ελλάδα γιατί είναι μια από τις λίγες χώρες με επιλογή Golden Visa με βάση το ακίνητο αντί για μια μεγάλη επένδυση σε μια επιχείρηση. Αυτό συν οι θερμότεροι χειμώνες μας έφεραν εδώ”.

Ως προς τη φροντίδα υγείας στο δημοσίευμα αναφέρεται:

“Η υγειονομική περίθαλψη στην Ελλάδα απαιτεί προσεκτική έρευνα για να βεβαιωθείτε ότι έχετε την κάλυψη και την πρόσβαση που χρειάζεστε. Οι ποιοτικοί γιατροί και οι νοσοκομειακές εγκαταστάσεις αφθονούν, αλλά είναι συγκεντρωμένοι στις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές. 

Δεν έχει κάθε χωριό ή νησί νοσοκομείο ή ειδικούς. Για να υποβάλετε αίτηση για άδεια παραμονής, πρέπει να αποδείξετε ότι έχετε ασφαλιστική κάλυψη υγείας στην Ελλάδα. 

Το ευρύ φάσμα των διαθέσιμων εταιρειών και προγραμμάτων είναι πολύ λογικό σε σύγκριση με το κόστος κάλυψης υγείας στις ΗΠΑ. Το κόστος επίσκεψης σε ένα γιατρό είναι επίσης λογικό σε σύγκριση με τις ΗΠΑ. Για παράδειγμα, μια επίσκεψη σε γενικό ιατρό κοστίζει περίπου $35, σε ένα ειδικό $50, ένας οδοντικός καθαρισμός $40 και μια οφθαλμολογική εξέταση $60. Πολλοί άνθρωποι έρχονται από το εξωτερικό για οδοντιατρικές εργασίες και άλλες επεμβάσεις που θα ήταν απαγορευτικά ακριβές στις χώρες τους.

Ως προς τη φιλοσοφία ζωής στη χώρα μας, τονίζεται:

Οι Έλληνες λειτουργούν σε μια κοινωνία που βασίζεται στις σχέσεις. Η κουλτούρα του ελληνικού καφέ αντικατοπτρίζει αυτή τη νοοτροπία. Πολλοί περνούν ώρες κουβεντιάζοντας πίνοντας καφέ, μπύρα ή τσίπουρο (δυνατό απόσταγμα) στο αγαπημένο τους καφέ – όσο πιο πολύς κόσμος, τόσο το καλύτερο! Είναι ένας πολύ χαλαρός, πιο αργός ρυθμός ζωής...

Η υπαίθρια ζωή εκτιμάται ιδιαίτερα, γι αυτό τα τραπέζια και οι καρέκλες του καφέ και του εστιατορίου παραμένουν έξω σχεδόν όλο το χρόνο στις περισσότερες περιοχές.

«Βρίσκουμε τους Έλληνες πραγματικά φιλικούς και έχουν τόσο εξυπηρετική διάθεση!» δήλωσε η κυρία Suellen, προσθέτοντας:

«Η Ελλάδα βγήκε νικήτρια στην αναζήτηση ενός ευρωπαϊκού προορισμού συνταξιοδότησης λόγω του κλίματος και της γειτνίασης με τη θάλασσα. Αυτό δεν το είχαμε στις ΗΠΑ και ανυπομονούσαμε για μια περιοχή με εύκρατο κλίμα, όπου μπορούμε να απολαμβάνουμε περισσότερες υπαίθριες δραστηριότητες.»

Η ελληνική κουζίνα, μια από τις πιο αγαπημένες στον κόσμο, βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και λόγω της μακροζωίας, που προσφέρει, όπως συμβαίνει στην Ικαρία. Η διατροφή είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της μακροζωίας. Πλούσια σε φρέσκα λαχανικά και όσπρια με άφθονες δόσεις ελαιολάδου, αυτή η δίαιτα είναι η βάση σε όλη τη χώρα, όπως και η άσκηση ως μέρος των καθημερινών δραστηριοτήτων, η σύνδεση με την οικογένεια και τους φίλους, οι πλούσιες παραδόσεις και ο καθημερινός υπνάκος το μεσημέρι.

Η συγγραφέας του κειμένου, Karen Lefebvre-Christou, που ζει στην Ελλάδα, τονίζει πόση χαρά της δίνει η συμμετοχή της σε κοινοτικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις, κάνοντας τη ζωή της στην Ελλάδα πολυδιάστατη και πλούσια, όπως σημειώνει. 

Ο ελεύθερος χρόνος μου, γράφει, είναι γεμάτος με δραστηριότητες που κυμαίνονται από πεζοπορίες, εκδηλώσεις ζωντανής μουσικής, θεατρικές παραγωγές και ποίηση, μέχρι μαθήματα ελληνικού χορού, εκθέσεις τέχνης και εθελοντική εργασία. Οι Έλληνες είναι τόσο φιλικοί και φιλόξενοι που αν ενδιαφέρεστε για μια συγκεκριμένη δραστηριότητα, κάποιος θα διευκολύνει τη συμμετοχή σας.

Και καταλήγει:

“Η ζωή στην Ελλάδα μπορεί να είναι δύσκολη μερικές φορές, αλλά δεν έχει περάσει ούτε μια μέρα από την άφιξή μου που να έχω μετανιώσει που μετακόμισα στην Ελλάδα. Ναι, υπάρχει για παράδειγμα η γραφειοκρατία, που μπορεί να είναι κουραστική, αλλά με υπομονή, επιμονή και χαμόγελο στο πρόσωπό σας, οι πόρτες ανοίγουν και η μαγεία συμβαίνει. Ας υποθέσουμε ότι θέλετε έναν χαλαρό τρόπο ζωής στη νότια Ευρώπη που περιβάλλεται από εκπληκτική ομορφιά, έναν υγιεινό τρόπο ζωής και αξιοσημείωτη φιλοξενία. Σε αυτή την περίπτωση, συνιστώ να βγάλετε την Ελλάδα από τη λίστα σας και να την κάνετε το νέο σας σπίτι....”

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα