Ο ευρωπαϊκός τουρισμός προσέγγισε το 2023 τις επιδόσεις του 2019 | Σημαντική ανάκαμψη από ΗΠΑ και Καναδά

14 Feb 2024, 12:10 | ΜΕΛΕΤΕΣ / ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

TornosNews.gr

Ο ευρωπαϊκός τουρισμός προσέγγισε το 2023 τις επιδόσεις του 2019 | Σημαντική ανάκαμψη από ΗΠΑ και Καναδά

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

O ευρωπαϊκός τουρισμός συνέχισε την ισχυρή ανάκαμψή του, πλησιάζοντας τα προ πανδημίας επίπεδα παρά τις πληθωριστικές πιέσεις.

Συνολικά, στη γηραιά ήπειρο, οι αφίξεις ξένων τουριστών βρέθηκαν 1,6% κάτω από τα στοιχεία του 2019 και οι διανυκτερεύσεις ήταν μειωμένες μόλις κατά 0,6%. Η τάση ανάκαμψης αναμένεται να συνεχισθεί το 2024.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την τελευταία τριμηνιαία έκθεση European Tourism Trends & Prospects που δημοσιεύθηκε χθες 13 Φεβρουαρίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων (ETC). Η έκθεση εξετάζει τις τουριστικές επιδόσεις και τους οικονομικούς δείκτες των ευρωπαϊκών χωρών κατά τους τελευταίους μήνες του 2023.

Η ανάκαμψη τροφοδοτείται από τα ισχυρά ενδοευρωπαϊκά ταξίδια, κυρίως από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία. Οι αφίξεις μεγάλων αποστάσεων ανακάμπτουν επίσης, αλλά με πιο αργό ρυθμό και παρουσιάζουν σημαντικές διακυμάνσεις μεταξύ περιοχών όπως η Ασία-Ειρηνικός και η Βόρεια Αμερική.

Καλή σχέση ποιότητας/τιμής με υψηλή ζήτηση

Τα ευρωπαϊκά ταξίδια παρέμειναν ανθεκτικά τους τελευταίους μήνες του 2023, με τα δύο τρίτα των προορισμών να αναφέρουν είτε πλήρη ανάκαμψη είτε καταγράφοντας αφίξεις ή/και διανυκτερεύσεις σε ένα όριο 10% έναντι των επιπέδων πριν από την πανδημία.

Μεταξύ αυτών, οι προορισμοί της Νότιας Ευρώπης συνεχίζουν να είναι οι πρωτοπόροι, λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών που επεκτείνονται εκτός της θερινής σεζόν.

Η Σερβία σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση στις αφίξεις (+15%), μαζί με την Πορτογαλία (+11%), το Μαυροβούνιο (+10%), την Τουρκία (+9%) και τη Μάλτα (+8%). Οι προορισμοί αυτοί είναι είναι επίσης δημοφιλείς για διακοπές all-inclusive και με πιο προσιτό κόστος ταξιδιού, κριτήριο που είναι το κλειδί για την προσέλκυση ταξιδιωτών που αναζητούν τις φτηνότερες τιμές.

Άλλες χώρες πέτυχαν επίσης σημαντική ανάκαμψη σε σύγκριση με το 2019: Η Ισλανδία σημείωσε αύξηση 12% στις αφίξεις ακόμη και εν μέσω ηφαιστειακών εκρήξεων, ενώ η Ολλανδία αύξησε τις τουριστικές διανυκτερεύσεις κατά 16% παρά τη μικρότερη αύξηση 2% στις αφίξεις, υποδηλώνοντας μεγαλύτερη παραμονή.

Αντίθετα, οι προορισμοί της Ανατολικής Ευρώπης που συνορεύουν με τη Ρωσία παρουσίασαν βραδύτερη ανάκαμψη, με χώρες όπως η Λιθουανία (-32%), η Λετονία (-29%), η Εσθονία (-27%) και η Φινλανδία (-24%) να υστερούν.

Ανθεκτικός ο τουρισμός εν μέσω πληθωρισμού

Η ανάκαμψη τόσο στις αφίξεις όσο και στις διανυκτερεύσεις σε όλη την Ευρώπη συμβαίνει σε μια χρονιά, που κυριαρχεί ο υψηλός πληθωρισμός. Το τέταρτο τρίμηνο του 2023 ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 23% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019, με ιδιαίτερα έντονες αυξήσεις στα έξοδα που σχετίζονται με τον τουρισμό, όπως διεθνείς πτήσεις (+49%), οργανωμένες διακοπές (+47%) και τιμές ξενοδοχείων (+35%). Αυτές οι υψηλότερες τιμές έχουν επιβαρύνει τα οικονομικά των νοικοκυριών, αλλά δεν πτόησαν την πλειονότητα όσων επιθυμούν να ταξιδέψουν.

Οι πιέσεις στις τιμές μειώθηκαν ελαφρώς τους τελευταίους μήνες του 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο για το κόστος που σχετίζεται με τον τουρισμό, αλλά παραμένουν σημαντικά αυξημένες σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Αργή η ανάκαμψη της κινεζικής αγοράς προς την Ευρώπη

Ενώ οι Κινέζοι τουρίστες αντιπροσώπευαν το 13% των αφίξεων μεγάλων αποστάσεων της Ευρώπης το 2019, η επιστροφή τους από την επαναλειτουργία της Κίνας ήταν αργή αλλά σταθερή. Οι κινεζικές αφίξεις το 2023 βρίσκονται στο 67% κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα, σε σύγκριση με τον μέσο όρο 22% για όλες τις άλλες αγορές πηγών μακρινών αποστάσεων. Οι Κινέζοι ταξιδιώτες στράφηκαν κυρίως στο εσωτερικό το 2023.

Οι ευρωπαϊκοί προορισμοί, σύμφωνα με την έκθεση, μπορούν να αναμένουν περαιτέρω ανάκαμψη από αυτήν την αγορά το 2024, που προβλέπεται να φτάσει το 39% κάτω από τα στοιχεία του 2019. Αναμένεται επίσης ότι οι επιρροές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα αναδιαμορφώσουν όλο και περισσότερο τις κινεζικές ταξιδιωτικές προτιμήσεις, πυροδοτώντας μια στροφή προς την πολυτέλεια και τις πιο αυθεντικές εμπειρίες.

Αντίθετα, οι αγορές της Βόρειας Αμερικής, όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, έχουν σημειώσει σημαντική ανάκαμψη. Τα δύο τρίτα των ευρωπαϊκών προορισμών ανέφεραν αύξηση στις αφίξεις ή/και τις διανυκτερεύσεις από τις ΗΠΑ, ενώ πάνω από τους μισούς το ίδιο έχουν δει και για τον Καναδά. Επιπλέον, οι αμερικανικές και οι καναδικές αεροπορικές εταιρείες ανακοίνωσαν εξελίξεις σε συστήματα συνδυασμένων κρατήσεων πτήσης-σιδηροδρόμου για την Ευρώπη, προσφέροντας μια πιο βιώσιμη επιλογή ταξιδιού όταν μετακινούνται στην περιοχή.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα