WTM '23 | Mελέτη: Οι τουρίστες εγκαταλείπουν τις ξαπλώστρες για να αποκτήσουν νέες εμπειρίες

06 Nov 2023, 15:19 | ΜΕΛΕΤΕΣ / ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

TornosNews.gr

WTM '23 | Mελέτη: Οι τουρίστες εγκαταλείπουν τις ξαπλώστρες για να αποκτήσουν νέες εμπειρίες

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Οι περισσότεροι παραθεριστές εγκαταλείπουν τις ξαπλώστρες τους για να βιώσουν εμπειρίες στη φύση, τη γαστρονομία και την ευεξία.

Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα της μελέτης WTM Global Travel Report, που συντάχθηκε σε συνεργασία με διάσημους ερευνητές της Oxford Economics και με δεδομένα της Mabrian, η οποία παρουσιάστηκε σήμερα στην διεθνή τουριστική έκθεση του Λονδίνου WTM.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι παραπάνω βιωματικές δραστηριότητες αυξήθηκαν φέτος πάνω από 10% σε σύγκριση με το 2019.

Εν τω μεταξύ, οι παραδοσιακές δραστηριότητες όπως η ηλιοθεραπεία στην ξαπλώστρα στην παραλία ή στην πισίνα ήταν λιγότερο σημαντικές στα κίνητρα των ταξιδιωτών σε σύγκριση με το 2019, αναφέρει η έκθεση.

Σημειώνει επίσης πώς οι άνθρωποι «ζητούν περισσότερες ευκαιρίες για επανασύνδεση» σε έναν όλο και πιο ψηφιακό κόσμο, με πιο ουσιαστικές προσωπικές εμπειρίες «που γίνονται γρήγορα ο λόγος ύπαρξης για ταξίδια».

Επιπλέον, η κλιματική αλλαγή φαίνεται ότι θα διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην επιλογή των προορισμών και η χρονική περίοδο διακοπών.

Το 2023, σύμφωνα με στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών διαπιστώθηκε ότι η δημοτικότητα των μεσογειακών προορισμών μειώθηκε κατά 10% σε σύγκριση με το 2022, εξαιτίας των συνθηκών καύσωνα που επικράτησαν τη θερινή περίοδο.

Αυτό, όπως τονίζεται, θα μπορούσε να σημαίνει λιγότερα αλλά δυνητικά μεγαλύτερα ταξίδια μακρινών αποστάσεων και περισσότερα τοπικά ταξίδια μικρής απόστασης.

Το αργό ταξίδι, το οποίο περιλαμβάνει την πραγματοποίηση μακρύτερων χρονικά αλλά δυνητικά λιγότερων ταξιδιών, μπορεί επίσης να γίνει μια ολοένα και πιο δημοφιλής τάση.

Εν τω μεταξύ, πολλοί προορισμοί αντιμετωπίζουν τα προβλήματα του υπερτουρισμού, όπου διαρκώς θα λαμβάνονται μέτρα για τη διαχείρισή του.

Η μελέτη εκτιμά επίσης ότι η «ταξιδιωτική τάξη» στην Κίνα θα διπλασιαστεί τα επόμενα 10 χρόνια.

Ωστόσο, το ποσοστό αυτό αντιπροσωπεύει μόνο μια πολύ μικρή μερίδα Κινέζων πολιτών (2,3%), κάτι που δείχνει τις τεράστιες δυνατότητες για μελλοντική ανάπτυξη. Παρόμοιες ευκαιρίες ανάπτυξης υπάρχουν επίσης στην Ινδία και την Ινδονησία και άλλες χώρες.

Υπογραμμίζεται επίσης ότι οι ηλικιωμένοι στην Κίνα θα γίνονται πιο εύποροι με την πάροδο του χρόνου, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει μεγαλύτερη ζήτηση για άλλα είδη διακοπών, όπως οι κρουαζιέρες.

Διαβάστε σχετικά

WTM'23 | Τα εξερχόμενα ταξίδια από Κίνα θα είναι διπλάσιας αξίας από τις ΗΠΑ μέχρι το 2033

  • Για το τρέχον έτος, σύμφωνα με την έκθεση, τα εισερχόμενα ταξίδια στην Ευρώπη θα έχουν 19% μεγαλύτερη αξία σε σχέση με το 2019 σε όρους δολαρίου, αν και ο αριθμός των επισκέψεων έχει μειωθεί κατά 3%, από 440 εκατομμύρια το 2019 σε 428 εκατομμύρια το 2023.

H «προσιτή πολυτέλεια» γίνεται πιο δημοφιλής

Η ίδια έρευνα δείχνει ότι η «προσιτή πολυτέλεια» γίνεται πιο δημοφιλής – παρά τη συμπίεση των προϋπολογισμών πολλών παραθεριστών.

Όπως επισημαίνεται, το υψηλότερο κόστος των ταξιδιών δεν έχει αποτελέσει ακόμη σημαντικό αποτρεπτικό παράγοντα για την ανάπτυξη, καθώς οι ταξιδιώτες φαίνονται πρόθυμοι να πληρώσουν υψηλότερες τιμές.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα